Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: O seară ritmată de balet, cu iz spaniol şi accente fermecătoare de şatră gitană, la Alba Iulia. Spectacolul „Carmen”, aplaudat de peste 500 de spectatori

Alexandra Mates

Publicat

în

Spectacol de balet la Alba Iulia056O seară ritmată de balet, cu iz spaniol şi accente fermecătoare de şatră gitană, de asta au avut parte  joi, 15 mai, peste 500 de albaiulieni. Este vorba despre „Carmen”, opera muzicală a lui Georges Bizet, care, la 139 de ani de la priemiera pariziană, a prins viaţă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, printr-un spectacol ritmat de balet, intepretat de Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. Finalul spectacolului a fost de-a dreptul incandescent. Protagoniştii au fost aplaudaţi de către albaiulieni minute în şir.

Timp de peste două ore,  albaiulienii au asistat la povestea tragică de iubire care a impresionat generaţii întregi. Opera o are ca Spectacol de balet la Alba Iulia108protagonistă pe frumoasa şi îndrăzneaţa Carmen, lucrătoare într-o fabrică de ţigări din Sevilla, care se îndrăgosteşte pasional de soldatul Don José. Emoţiile şi marea pasiune dintre cei doi sunt însă spulberate de apariţia viteazului şi cuceritorului Escamillo.

Jucat pentru prima dată la „Opéra Comique” din Paris, pe data de 3 martie 1875, libretul s-a constituit într-un spectacol de vastă adresabilitate pentru publicul din întreaga lume. Baletul surprinde o senzuală şi efervescentă Carmen, prinsă dramatic între două iubiri pasionale, cea a soldatului Don José şi a toreadorului Escamillo. Lanţul întâmplărilor plasează spectatorii în antrenanta poveste din Sevilla, cu intrigi şi trădări, unde adorata Carmen renunţă la dezertorul Don José, în favoarea toreadoului, declanşând răzbunarea supremă a primului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acest cadru a dus pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din la Alba Iulia  o distribuţie importantă, formată din Anamaria Boancă, Lucian Bacoiu, Dalia Costea, Mircea Baritchi, Dan Orădan, Liana Taloş, Radu Sântimbrean, Valentin Mihăilă, Monica Pintea Martin, Daniel Moga, Marius Toda şi Mircea Cădariu de la Opera Naţionala Cluj Napoca. Scenariul de balet este realizat de Emil Strugaru, iar coregrafia se află sub semnătura lui Adrian Mureşan.

Spectacolul a început la ora 18.00 şi s-a încheiat în jurul orei 20.10. Accesul s-a făcut pe bază de invitaţii gratuite.

Reamintim că, Primăria Alba Iulia a iniţiat o relaţie de colaborare cu Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prin care instituţia de cultură va aduce în municipiul nostru o serie de spectacole-eveniment.

Primarul Mircea Hava a avut recent o întâlnire cu directorul operei din Cluj-Napoca, prestigiosul tenor Marius Budoiu, dar şi cu echipa tehnică, în dorinţa de a creiona un portofoliu de spectacole pentru următoarea perioadă. Colaborarea vizează în mod clar stimularea interesului albaiulienilor pentru formule culturale contemporane, puse în scenă de muzicienii şi soliştii operei din Cluj-Napoca. Alba Iulia va avea parte în acest început de vară de o premiera absolută la nivel naţional: montarea în aer liber a spectacolului de operă AIDA, de Verdi.

[nggallery id=1714]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Elevii Colegiului Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pe podium la Olimpiada Sportului Școlar: Rezultate deosebite la șah și tenis de masă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii Colegiului Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia s-au situat pe podium la Olimpiada Sportului Școlar, prin rezultatele deosebite obținute la șah și tenis de masă.

Elevii colegiului militar continuă să obțină rezultate frumoase la concursurile sportive din calendarul competițional național, reușind să se claseze printre cei mai buni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cel mai recent succes al elevilor militari a fost înregistrat la faza municipală a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la Şah și Tenis de masă, competiție pe care Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a găzduit-o la sfâșitul săptămânii trecute.

La șah, sub coordonarea domnului locotenent Alexandru Simion, au fost obținute două Premii II prin eleva caporal Alexandra Kiss și elevul George Carare și un Premiu III, eleva caporal Irina Anghel. Toți cei trei elevi s-au calificat la faza județeană a competiției.

La tenis de masă, elevii antrenați de domnul profesor Florin Grozav au reușit patru clasări pe podium și tot atâtea calificări la faza județeană a concursului. Elevul fruntaș Tudor Moga (clasa a X-a) s-a clasat pe Locul I, elevul sergent Loren Pogan (clasa a XII-a) și eleva fruntaș Denisa Bora (clasa a X-a) au încheiat concursul pe Locul II, iar elevul fruntaș Alexandru Purcaru (clasa a X-a) s-a clasat pe Locul III.

Faza județeană a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la Şah și Tenis de masă se va desfășura în 10 decembrie.

Felicitări tuturor, mult succes la competițiile viitoare!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| ”Lăsatul Secului de Crăciun” – Proiect cultural-educativ la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Tehnic ”Apulum”. Expoziție culinară cu preparate tradiționale și moderne

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Lăsatul Secului de Crăciun” este un proiect cultural-educativ care a debutat luni, 14 noiembrie și care se desfășoară la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Tehnic ”Apulum”. Principala atracție a celei de-a doua ediții a fost expoziție culinară cu preparate tradiționale și moderne pregătite de elevii celor două colegii, dar și discuțiile despre tradițiile și obiceiurile de la sat și de la oraș, în această perioadă.

Proiectul are ca scop principal implicarea elevilor, de diferite vârste, în activități extracurriculare care să le stimuleze simțul critic și creativitatea, să le dezvolte spiritul practic, prin activități culinare, să-i ghideze în arta cunoașterii și descoperirii tezaurului de obiceiuri și tradiții autohtone și ale bucătăriei românești, în prag de Post al Nașterii Domnului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Activitatea festivă finală a proiectului a debutat astăzi, 14 noiembrie 2022, cu prezentările prof. Mihaela Jurcan ”Despre importanța obiceiurilor și a tradițiilor” și a prof. Simona Himcinschi despre ”Postul ca jertfă”, urmată de momentul artistic ”Pricesnele sufletului meu” – coord. prof. Simona Himcinschi, având-o ca solistă pe eleva noastră, Georgiana Zbutea. Obiceiurile și tradițiile de lăsatul secului au fost prezentate de elevele Alexandra Sularea și Tomas Simona membre ale Cercului de folclor ”Ion Blăjan” coord. de prof. Ungureanu Irina și Toth Cristina. Partea cea mai plăcută simțurilor a fost expoziția culinară, ocazie cu care elevii și-au etalat preparatele culinare moderne și tradiționale, evidențiind modul în care s-au documentat în alegerea rețetelor, precum și modul în care le-au realizat, coordonati fiind de de prof.: Anca Moghiroiu, Ana Negrușa, Maria Savu, Pitea Gabriela, Mariana Cunțan și Lavinia Dobra. Momentul final a fost reprezentat de premierea participanților la activități cu diplome de către insp. Prof. Dincă Cristian și dir. prof. Magda Anca.

Citește și: Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului

Ne-am bucurat de prezenta dnei. Viorica Onișoru care ne-a vorbit despre diferențele dintre obiceiurile de lasatul secului de la oraș de la sate și de influențele pe care le-au adoptat prin ”împrumuturile culinare” datorită popoarelor cu care am intrat în contact (maghiar și sas) sau de moda vremurilor (francez și italienesc). Orizontul culinar românesc este variat, de la produse tradiționale specifice, la cele moderne, caracteristice meselor îmbelșugate actuale. Îmbogățirea cunoștințelor elevilor privind cultura, tradiția, obiceiurile și spiritualitatea poporului român, respectiv pregătirea pentru post este obligatorie pentru păstrarea tezaurului identității noastre ca popor.

Obiectivele urmărite au fost vaste și variate: cultivarea spiritului patriotic; formarea unor priceperi şi deprinderi de îndemânare culinară; dezvoltarea capacităţii de investigare şi de creaţie; cultivarea aptitudinilor artistice; stimularea creativităţii şi a comunicării verbale si non-verbale; dezvoltarea spiritului de imaginaţie şi curiozitate; parcurgerea unui traseu info-documentar în alegerea rețetelor; dezvoltarea abilităților de sinteză a informației găsită pe diferite tipuri de suport de la carte, la mediul online sau informație culeasă din folclorul și tradiția familiei. Grupul țintă e reprezentat de elevi și profesori coordonatori de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia care au retrăit atmosfera de altădată, de comuniune și tradiții legate de lăsarea secului.

Activitatea finală festivă s-a desfășurat, în acest an, în cadrul Bazei de Practică a Colegiului Economic „D.P.Marțian” Alba Iulia și a avut un impact deosebit pentru toți participanții. Proiectul s-a derulat sub coordonarea prof. Cetean Emil, dir. Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia și a prof. Magda Anca Ruxandra, dir. Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia.

Echipa de implementare a fost formată, pentru fiecare instituție de învățământ parteneră din profesorii: Simona Himcinschi, Anca Moghiroiu, Ana Negrușa, Maria Savu, Ungureanu Irina, Toth Cristina, Lavinia Dobra și analist Daniela Țârău de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și prof.: director adjunct Pitea Gabriela, Mihaela Jurcan, Mariana Cunțan și secretar Mirela Jeler de la Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

COD GALBEN de ceață și ghețuș în zona joasă a județului Alba, până la ora 9.00: Vizibilitate sub 200 de metri și izolat sub 50

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de ceață și ghețuș în zona joasă a județului Alba, până la ora 9.00: Vizibilitate sub 200 de metri și izolat sub 50

Meteorologii AMN au emis marți, 15 noiembrie o nouă avertizare de tip nowcasting cod galben de ceață, pentru județul Alba și alte județe, până la ora 9.00.

Potrivit meteorologilor, se va semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, asociată și cu burniță ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului.

Este vizată zona joasă a județului Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea