Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: NUNTĂ la moţi, la munte-n Apuseni. Patru perechi de naşi, 21 de domnişori de onoare în straie populare şi vornic …pe măsură

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nunta la moti85Nuntă ca la munte-n Apuseni nu mai vezi la nimenea. De un adevărat ospăţ moţesc, cu tradiţii care încă se mai păstrează vii, au avut parte doi tineri, sâmbătă la Scărişoara.

Aflaţi în vizită la Gheţarul Scărişoara, în cadrul Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac, jurnaliştii de la Ziarul Unirea au surprins o nuntă tradiţională sus, pe deal, în mijlocul naturii, iar pentru că momentul a fost unul inedit, cu costume populare şi strigături la poarta miresei,  ne-am gândit să vă oferim şi vouă câteva cadre şi momente imortalizate de noi din cadrul acesteia.

Nunta la moti02Vornic cu strigături cum mai rar ţi-e dat s-auzi, mireasa negociată la poarta casei, PATRU perechi de naşi zâmbitori, 21 de perechi de domnişori de onoare, miresuţe plătite de invitaţi, muzicanţi cu taragot, joc şi voie bună, aşa ar putea fi descris în câteva cuvinte minunatul eveniment din viaţa celor doi moţi ce au ales să-şi unească destinele în această sâmbătă.

După ce întregul alai de maşini a ajuns la curtea viitoarei mierese, în frunte cu maşina destinată mirilor, de pe care nu lipsea clasica „păpuşă miresică”, ceea ce la oraş rar mai vezi în zilele de astăzi, vornicul a început a negocia mireasa cu stăpânii casei, socrii mici. Cu strigături Nunta la moti60tradiţionale de nuntă, care mai de care mai colorate şi amuzante, plosca cu pălincă şi muzicanţi în spate, vornicul şi-a făcut intrarea, ca mai apoi cele patru perechi de naşi să se aşeze la masă, în faţa casei, pentru a aştepta mireasa. Din spate, nu lipseau invitaţii, printre care şi cei peste 40 de domnişori şi domnişoare de onoare îmbrăcaţi în straie populare autentice.

Şi-au făcut apariţia două miresuci, pe care mirele desigur nu le-a recunoscut ca fiind mireasa lui niciuna dintre ele. Alte strigături şi vorbe amuzante din gura maestrului de ceremonii au făcut ca până la urmă naşii să plătească cele două miresuţe, pentru ca mireasa adevărată să fie „Nunta la moti110căutată bine” şi adusă mirelui. Nici invitaţii nu au scăpat uşor, pentru că aşa e tradiţia, fiecare au scos din buzunare bani pentru cele două miresuţe pe tăviţa plimbată de către vornic.

Într-un final, a fost găsită mireasa şi „încredinţată” mirelui care i-a oferit buchetul de flori şi a sărutat-o în faţa tuturor, după care tinerii în straie populare s-au încins la joc în curte, pe melodii tradiţionale. S-au servit şi prăjituri, pălincă,  s-au făcut fotografii, după care cu toţii s-au îndreptat la casa mirelui, acolo unde evenimentul vieţii lor a continuat cu o petrecere cum numai la moţi mai întâlneşti.

Peste 500 de invitaţi au cei doi tineri, iar fericitul eveniment este în plină Nunta la moti38desfăşurare, într-un cort alb, în curtea mirelui. Dacă unii aleg pentru momentul vieţii lor mâncăruri cât mai sofisticate şi băuturi rafinate, la această nuntă  bucatele tradiţionale, crampa de alcool, afinata, berea şi vinul, sunt elemntele de bază din cadrul meniului celor doi tineri însurăţei, de care se vor bucura invitaţii.  Cât despre cinste, oaspeții nu au putut să ne dea prea multe detalii, deoarece nici în satele îndepărtate din Apuseni nu se mai practică să fie cu strigare.

Dragoş SUCIU, Alexandra MATEŞ.

Vă prezentăm mai jos câteva imagini foto-video la casa miresei.

[nggallery id=2284]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea