Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Nimfele Daciei, demonstrațiile militare și luptele între daci și romani, au cucerit publicul din Cetatea Alba Carolina

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Festivalul Roman Apulum, editia a III-a79Dansurile Nimfelor Daciei, demonstrațiile militare însoțite de prezentarea echipamentelor, informații de istorie antică, ciocniri între daci și romani și luptele unu la unu, au cucerit publicul din Cetatea Alba Carolina. Acestea au fost primele manifestări din după-masa primei zile a Festivalului Roman Apulum, aflat la a III-a ediție, la Alba Iulia.

Dansul Nimfelor Daciei a fost descris de către un spectator ca fiind ”plin de entuziasm și culoare”. Printre parade militare, lupte între romani și Festivalul Roman Apulum, editia a III-a42daci, confruntări între gladiatori și alte demonstrații de tehnică militară, nimfele Daciei au înveselit atmosfera și au dat puțină culoare festivalului. De la ora 16.30, respectiv 17.15, nimfele Daciei, 6 fete tinere, frumoase și talentate au realizat, pe Esplanada Catedralei Romano-Catolice, două dansuri senzuale care au smuls aplauze și au au adus zâmbetul pe buzele spectatorilor. Istoria spune că nimfele Daciei locuiau în grotele de pe vârfurile munților, în codrii deși, pe câmpii sau în ape și erau de mai multe categorii: nimfele apelor purtau numele de oceanide, nereide și naiade, cele ale munților de oreade, iar cele ale Festivalul Roman Apulum, editia a III-a66pădurilor de driade și hamadriade. Nimfele erau înzestrate cu darul profeției. Fetele vin din Zalău și nu sunt deloc străine publicului albaiulian, ele fiind prezente și la festivalurile precedente. Trupa lor este înființată în 2006, iar conducătoarea grupului ne-a precizat că publicul din Alba Iulia le-a lăsat o impresie bună.

După ora 16.45, scena a fost ocupată de Legiunea a XIII-a Gemina și de Lupii de Fier ai Apoulonului – trupe din Alba Iulia ale căror membri sunt voluntari. Ei au prezentat procedee și tehnici militare pe care romanii le Festivalul Roman Apulum, editia a III-a130realizau acum 2000 de ani, iar dacii au arătat modul în care foloseau armamentul din dotare.

Spectacolul a fost prezentat de Liviu Zgârciu și Tudor Roșu, istoricii Muzeului Național al Unirii care au destins atmosfera, glumind pe seama luptătorilor și nu numai. Ei au avut puteri divine și au reușit să învie luptătorii decedați în confruntări. Ultima bătălie ”unu la unu” a fost pe placul spectatorilor și deopotrivă al copiilor; un dac fraged, până în 10 ani, a reușit să ”doboare” un roman de peste 20.

Festivalul Roman Apulum, editia a III-a148Am văzut astăzi că dacii erau arcași foarte buni, iar romanii sunt foarte puternici, bine dotați și ambițioși. Ei au realizat și un preambul al luptei de duminică, 3 mai, când va avea loc marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci, aliați cu celții. Dacă astăzi am avut o confruntare de 15 la 15, duminică se vor lupta peste 100 de daci și romani.

Festivalul continuă cu tabere militare, ateliere meșteșugărești, competiții între reenactori, târguri de sclavi, demonstrații, dansuri și nu în ultimul rând – marea bătălie.

[nggallery id=416]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea