Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire din 1859, a fost sărbătorittă vineri, 24 ianuarie, şi la Alba Iulia, în Oraşul Marii Uniri, printr-un spectacol de cântece, recitaluri de poezii patriotice, dansuri populare dar şi prin evocarea marelui moment istoric. Autorităţi publice locale şi judeţene, oameni de cultură, cadre militare şi elevi s-au adunat în Sala Unirii pentru a cinsti cum se cuvine marele eveniment.
Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Manifestarea dedicată sărbătoririi Unirii Mici a debutat cu intonarea Imnului naţional, de către Fanfara Centrului de Cultură” Augustin Bena” Alba, după care istoricul Tudor Roşu a evocat momentul istoric de la 1859, Unirea Principatelor Române, Ţara Românească cu Moldova.
I-au încântat apoi pe cei prezenţi, elevi de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, cu dansuri medievale, populare şi recitaluri de poezii şi cântece patriotice precum „Hai să-ntindem hora mare”, sau „Aşa-i românul”.
La final, câţiva dintre cei prezenţi li s-au alăturat protagoniştilor spectacolului şi au încins o horă a Uniri în sală.
Citește și: Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918
Evenimentul a fost organizat de Instituţia Prefectului de Alba.
3 Comentarii
din cate vad primul rand a fost rezervat handicapatilor
@ cocos, totusi din primul rand au lipsit doi tovarasi Hava si Dumitrel. Hava nu a venit deloc, pentru dumnealui nu se poate compara Sala Unirii cu Complexul „Parc”. Dumitrel a venit la 45 de minute dupa inceperea programului a stat 10 minute langa usa apoi a intinso. Felicitari pentru participare celor doi tovarasi !
… si slugoilor in uniforma militara !
Comentariile sunt oprite