Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Meșteșugul confecționării pălăriilor păstrat de generații într-o comună din Alba: Cât costă o pălărie pentru un look chic și modern

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Meșteșugul confecționării pălăriilor păstrat de generații într-o comună din Alba: Cât costă o pălărie pentru un look chic și modern

Pasionată de pălării, de eleganţa pe care o aveau personajele din filmele cu aristrocraţi, ajutată de maşina de cusut, Aura Rațiu, o femeie cochetă din comuna Ighiu, județul Alba, a simţit încă din tinereţe bucuria de a crea ceva cu propriile mâini, de a confecţiona produse. Aceasta înființat o micro-fabrică de pălării, cu fonduri europene obținute prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Atelierul are în prezent doi angajați și are sediul în Ighiu. Meșterii pălărieri din atelierul Aurei confecționează 6 modele de pălării, iar operațiunea este una complexă și de durată și presupune mai multe operațiuni. Pălăriile sunt trase pe calapod, lăsate să se usuce și abia apoi urmează restul de operații la ele: ”Trebuie să lucrezi atent, ca să iasă ceva deosebit”, spune femeia.

Pălăriile sunt lucrate manual, din materiale naturale, iar modelele sunt atât pentru femei și bărbați, pălării moderne, pălării țărăneși și ciobănești. Prețurile încep de la 120 de lei și ajung până la 150 de lei: ”Nu sunt produse scumpe, dar lucrul la este este migălos, intră multă materie primă, materiale auxiliare, munca noastră și alte lucruri de care e nevoie pentru a ajunge la un produs finit.”

YouTube video

”Le facem cu drag, le lucrăm manual. Fiecare pălărie contează pentru noi și ne sunt dragi”, povestește Aura. Atelierul de la Ighiu l-a deschis în urmă cu 5 ani, deși lucrează în domeniu de mai bine de 20 de ani.

Femeia a învățat meșteșugul în mijlocul familiei asociatei sale: ”Transmiterea acestei meserii și a portului popular a fost adânc înrădăcinată în sufletul românesc deoarece aceasta face parte integrantă din cultura noastră strămoșescă dar și ca o răsplată adusă bunicilor ei care și-au câștigat existența ( în decurs de 70 ani) cu această meserie de confecționat pălării dar totodată să transmită și altora tainele acestui meșteșug.

”În acestă meserie au fost implicați toți membrii familiei, inclusiv copiii. Tatăl asociatei mele a învățat meseria în decursul anilor în timpul liber și totodată el ne-a insuflat mie și fiicei sale dragostea de a realiza ceva frumos și care să poată rămâne în urma noastră.” .

Aura își dorește să ducă mai departe tradiția confecționării pălăriilor și să învețe și pe alții tainele pălăriilor, dar și să facă din produs unul larg răspândit în România. Din păcate, cu greu se găsesc persoane dornice să învețe meseria, dar doamna Rațiu este optimistă și speră să găsească tineri dornici să învețe meșteșugul de pălărier, mai ales că pălăriile au revenit în pas cu moda.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea