Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO / VIDEO: Imagini spectaculoase, de o rară frumusețe, cu Lacul de la Mihoiești, înghețat complet

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lacul de la Mihoiești, înghețat complet!

În această perioada, chiar dacă în unele zone ale țării primii ghiocei ne bucură privirea și sufletul înălțându-și capul spre primăvară, acolo, sus în munții, iarna oferă un cu totul alt fel de spectacol.

Zăpada și temperaturile scăzute care s-au abătut asupra județului în ultima perioadă au creat un adevărat spectacol. Lacul Mihoiești a înghețat complet. Munții din jur „au albit” și ei….

De pe buza lui se pot vedea peisaje cum rar întâlnim, care aduc mai mult a cerc polar. O imagine cât o mie de cuvinte, lacul, îngheţat zeci de metri în larg și rece, înconjurat de păduri tot înghețate și reci. Luciul de apă arată ca un uriaş patinoar.

Lacul Mihoești este un lac de acumulare creat în anul 1987 prin construirea Barajului Mihoești pe râul Arieș. Acesta este situat la poalele Munților Bihorului, în satul Mihoești, la aproximativ 5 km amonte de orașul Câmpeni, județul Alba.

YouTube video

Amenajarea a fost pusă în funcțiune în anul 1987, are o înălțime de aproximativ 29 metri și reține un volum de 6,25 milioane mc de apă. Lacul de acumulare, format în urma ridicării acestui baraj, folosește la reglarea debitelor râului Arieș și atenuarea undelor de viitură.

Acesta a fost realizat din umplutură de balast, etanșat la parametrul amonte cu mască din folie PVC de 0,4 și 0,5 mm și încărcat cu dale de beton armat. Pentru trecerea apelor de viitură s-a executat un descărcător la versantul drept, un canal rapid lat de 20 m și un bazin de liniștire. Etanșarea în profunzime s-a realizat cu un voal de injecții executate de pe pintenul amonte al etanșării paramentului. Pe acest deversor au trecut cca 800 m/s la viitura de primăvară din anul 1989.

Coronamentul este circulabil, folosit ca drum de acces către localitatea Vidra, județul Alba.

Speciile de pești existente în Lacul Mihoești sunt bibanul, cleanul și obletele.

Alte atracții turistice importante ale zonei sunt Dealul cu melci din Vidra, Casa Memorială Avram Iancu, Cascada Pișoaia și Muntele Găina.

[nggallery id=6732]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea