FOTO, VIDEO. Festivalul Cetăților Dacice: Concert cu Talisman, ritual de incinerare al unui soldat dac și lupte de gladiatori, în prima zi

Paul Voicu - Primar 2020

Rugul lui Zamolxe, ritualul de incinerare al unui soldat dac, bătălii cu daci, romani și gladiatori, dar și concerte de muzică ușoară au fost organizate, sâmbătă, în prima zi a Festivalului Cetăților Dacice 2017 de la Săsciori.

Aproape 200 de luptători daci, romani și gladiatori reînvie istoria, dar și legendele cetăților dacice, în cadrul unui festival de profil desfășurat, sâmbătă și duminică, în comuna Săsciori, județul Alba, în care se organizează tabere antice, ateliere meșteșugărești, ritualuri de incinerare al unui soldat și chiar războaie între daci și romani, la fel ca acum 2.000 de ani.

ELIT

În județul Alba există cinci cetăți dacice – la Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori şi Cugir –, iar Festivalul Cetăților Dacice se desfășoară, anual, pe rând, în fiecare, pentru promovarea tradiţiilor, patrimoniului și potenţialului turistic.

Mihail David - 2020

Pe lângă evenimente culturale şi spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, ateliere antice, concerte în aer liber, festivalul mai cuprinde Decathlonul Dacic – un concurs între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba.

Acesta se desfășoară duminică și are mai multe probe inedite: „Arcul viteazului” – tir cu arcul, „Rapid și puternic” – transport 25 kilograme de nisip, „Sulițașul Cetății” – aruncarea suliței la distanță, „Cel mai iute de picior” – ștafetă, alergare cu mielul, „Brațul de fier” – skandenberg, „Să ne unim forțele” – tras cu frânghia, „Luptător dac” – luptă pe butuci, „Voinicul din Cetate” – aruncarea bolovanului, „Îndemânare și curaj” – cățăratul pe catarg, „Cărăușii Cetății” – transport apă în ciubere.

Anii trecuți, echipa câștigătoare aducea festivalul acasă, însă pentru că unii erau foarte puternici, s-a luat decizia ca evenimentul să se organizeze itinerant.

Festivalul Cetăților Dacice a debutat, sâmbătă, cu întrecerile generaţiei „pui de dac”, un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană la care au participat elevi de la şcolile din localităţile: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori. Întrecerea a fost câştigată de ”puii de dac” din Cetatea de Baltă şi Săsciori.

Au mai avut loc tabere şi ateliere meşteşugăreşti antice: prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldaţi şi antrenamente gladiatori.

În cursul a avut loc și marea bătălie dintre daci şi romani care s-a desfășurat asemenea unui asediu al Cetăţii Căpâlna.

Prima zi s-a încheiat cu un concert al trupei talisman, dar și cu un ritual de incinerare al unui soldat dac.

otrivit Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba, organizator al evenimentului, Cetatea Dacică de la Căpâlna, din comuna Săsciori, este una dintre cel mai bine conservate cetăţi dacice din România, istorici spunând că probabil a fost înălţată de Burebista şi a  durat până la cucerirea romană fiind reşedinţa unui nobil dac şi având scop militar.

”Cetatea este poziţionată strategic la o altitudine de aproape 650 de metri având o poziţie dominantă pe Valea Sebeşului. Fortificaţia avea ziduri de piatră, însă istoricii care au cercetat-o spun că nu era foarte bine fortificată şi apărată astfel încât romanii au asediat-o în ambele războaie. În urma celui de-al doilea război, romanii au incendiat cetatea, care a fost distrusă în totalitate de flăcări. Ceatatea dacică de la Căpâlna a fost cercetată amplu în perioada 1982 – 1983 descoperindu-se aici numeroase artefacte din periaoda dacică precum unelte de fier, obiecte de podoabă, ceramică sau chiar monezi romane”, a transmis Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, într-un comunicat de presă.

Duminică, 25 iunie

Ora 10.00

  • Tabăra antică și ateliere meșteșugărești

Ora 15.00

  • Decathlon Dacic (Arcul viteazului – tir cu arcul, Rapid și puternic – transport 25 kg de nisip, Sulițașul Cetății – aruncarea suliței la distanță, Cel mai iute de picior – ștafetă, alergare cu mielul, Brațul de fier – skandenberg, Să ne unim forțele – tras cu frânghia, Luptător dac – luptă pe butuci, Voinicul din Cetate – aruncarea bolovanului, Îndemânare și curaj – cățăratul pe catarg, Cărăușii Cetății – transport apă)

Ora 18.00

  • Spectacol folcloric (Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al județului Alba alături de Roxana Reche, Cătălin Hașa, Nicolae Plută, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Tuhuț, Floricica Moga, Bogdan Toma, Ansamblul de dansuri populare coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza. Conducerea muzicală – Alexandru Pal).

FOTO – Centrul de Cultură Augustin Bena Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...