Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: „Drumul lui Iovan” din comuna Horea a fost asfaltat până la locul tragicului accident aviatic

Publicat

în

La sfârșitul săptămânii trecute, în comuna Horea s-a finalizat asfaltarea a peste 7 km din „Drumul lui Iovan”, acesta urcând prin satele Butești, Giurgiuț, Zânzești până la locul unde a avut loc tragicul accident aviatic din 20 ianuarie 2014.

Primarul comunei Horea, Marin Nicola, a menționat faptul că drumul cu o lungime totală de aproximativ 8 km ușurează foarte mult accesul la locuințele a aproximativ 300 de cetățeni din acele sate ale comunei Horea, lucrările de reabilitare a acestuia au fost începute în 2015 iar acum sunt realizate în proporție de aproape 90%, urmând ca în scurt timp să fie montate parapetele, să fie realizate stațiile de încrucișare, acostamentele și alte lucrări.

Electrica Furnizare Discount

Pornind din drumul de pe Valea Arăzii ce duce spre localitatea Pătrușești, „Drumul lui Iovan” trece pe lângă Dâmbul lui Gâf, este foarte abrupt în câteva locuri, deosebit de spectaculos și traversează o zonă foarte frumoasă, fiind asfaltat până la limita dintre județele Alba și Cluj, la o altitudine de aproximativ 1.500 metri. De unde se termină asfaltul, drumul de pământ continuă prin pădure până la locul unde s-a prăbușit, în 20 ianuarie 2014, avionul în care pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în acel tragic accident aviatic.

Atunci au fost mai fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu, medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Ulterior, în zona în care s-a prăbuşit avionul, moţii din Zânzeşti şi Giurgiuţ au ridicat un altar de lemn, de aproximativ 12 metri pătraţi, au amplasat o cruce de mari dimensiuni și, în fiecare an, în preajma zilei de 20 ianuarie, sunt organizate slujbe de pomenire în memoria celor două victime ale tragediei aviatic.

Deputatul Corneliu Olar, originar din comuna Horea, a precizat că astăzi sunt așteptați să ajungă în localitatea sa natală membrii „Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice” din Camera Deputaților, comisia desfășurând ieri, 18 octombrie, o ședință la Prefectura Alba, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Alături de aceștia sunt așteptate și alte oficialități de la București, cu această ocazie fiind invitați la Horea și primarii localităților din Apuseni.

Totodată, primarul comunei a adăugat faptul că dacă vremea permite, oaspeții sunt invitați să viziteze localitatea și „Drumul lui Iovan”, recent asfaltat.

Ovidiu CULDA

Publicitate

Ştirea zilei

Admitere la INM și în Magistratură 2021-2022: CALENDARUL concursului

Publicat

în

Admitere la INM și în Magistratură 2021-2022: CALENDARUL concursului

Organizarea concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii, la București, în perioada 30 iulie 2021 – 5 aprilie 2022, a fost hotărât, în unanimitate, de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii arată caledarul pentru desfășurarea concursului propus de Institutul Naţional al Magistraturii.

De asemenea, Plenul CSM a hotărât scoaterea la concurs a 300 de locuri de auditori de justiţie (175 judecători şi 125 procurori), a câte unui post de personal de specialiate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor pentru fiecare din instituţiile: Institutul Naţional al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, a 4 posturi în cadrul Ministerului Justiţiei (din care un post în Ministerul Justiţiei; un post în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate; un post în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie; un post în cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune), un post în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, un post în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din schema Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Electrica Furnizare Discount

Vezi AICI lista candidaților admitere INM 2021-2022

Vezi AICI lista candidaților admitere magistratură 2021-2022

Taxa de înscriere la concursul de admitere la INM este în cuantum de 1.400 de lei

De asemenea, Plenul CSM a desemnat preşedintele şi vicepreşedinţii comisiei de organizare a concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, precum şi membrii acestei comisii. Totodată, Plenul CSM a hotărât, în unanimitate, organizarea concursului de admitere în magistratură, la Bucureşti, în perioada iulie 2021-martie 2022, conform calendarului propus de Institutul Naţional al Magistraturii.

Instituţia a aprobat numărul şi posturile de judecător care urmează a fi scoase la concursul de admitere în magistratură (75 de posturi), numărul şi posturile de judecător în privinţa cărora se poate dispune suplimentarea în condiţiile art.3 alin.3 din Regulament (23 de posturi), numărul şi posturile de procuror care urmează a fi scoase la concursul de admitere în magistratură (50 de posturi), numărul şi posturile de procuror în privinţa cărora se poate dispune suplimentarea în condiţiile art.3 alin.3 din Regulament (10 posturi).

Sursa: observatornews.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Piese pentru instalația de tratare a apei de la Bazin Olimpic din Alba Iulia: Achiziția publică, lansată de către primărie

Publicat

în

Piese pentru instalația de tratare a apei de la Bazin Olimpic din Alba Iulia: Achiziția publică, lansată de către primărie

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat o nouă invitație la o achiziție publică directă, pentru furnizare de piese de schimb si consumabile pentru instalaţia de tratare apă Bazin Olimpic Alba Iulia – tip Kontrol 800.

Municipiul Alba Iulia, în calitate de autoritate contractantă, are onoarea să vă invite să participaţi la procedura de atribuire a contractului de furnizare piese de schimb si consumabile pentru instalaţia de tratare apă Bazin Olimpic Alba Iulia – tip Kontrol 800, necesar solicitat de către Serviciul Baze Sportive si Agrement – Compartiment Bazin Olimpic, municipiul Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount
Produsele necesare a fi achiziţionate sunt:

1 Placă electronică comandă pompe clor şi pH – 1 bucată

2 Suport modular pentru senzori model PSS-Plexi (pentru 2 senzori) – 1 bucată

3 Senzor de pH model SPH-1-DJ-6M:2-12, 60 C, 6 bar, d 12 mm – 1 bucată

4 Kit soluţii calibrare 4,00 pH şi 7,00 pH, 75 ml – 1 bucată

Citește mai mult

Ştirea zilei

Copiii moților de pe văile Arieșului, dați la „rechini”! Transportul elevilor navetiști în Munții Apuseni e în aer!

Publicat

în

Copiii moților de pe văile Arieșului, dați la „rechini”! Transportul elevilor navetiști în Munții Apuseni e în aer!

Șoc în prima zi de școală pentru elevii comunelor și orașelor de pe râul Arieș și cei doi afluenți, Arieșul Mic și Arieșul Mare.

Părinții copiilor au fost luați prin surprindere de faptul că, aparent fără nicio explicație, societatea care transporta până acum elevii navetiști spre unitățile de învățământ din centrul de comună sau la liceele din orașele Câmpeni, Abrud sau Baia de Arieș nu mai asigură autobuze pentru deplasarea copiilor la cursuri de la începutul acestui an școlar.

Astfel, copiii ai căror părinți nu dețin autoturism proprietate personală au fost nevoiți să stea la „Ia-mă, nene!”. E riscant să facă autostopul chiar și băieții, darămite fetele, pentru că în zilele noastre sunt destui nebuni la volan, ca să nu mai vorbim despre infractori, care ar putea să le facă rău copiilor.

Electrica Furnizare Discount

Sub protecția anonimatului, tatăl unui copil din comuna Vidra a declarat pentru ziarul „Unirea” că părinții ar fi dispuși să plătească diferența de tarif doar ca operatorul de transport să reintroducă autobuzele pe ruta spre Câmpeni, astfel încât copiii să facă naveta în siguranță.

„Părinții nu pot merge cu autoturismul la orice oră după copii, pentru că unii au serviciu, și nu întotdeauna găsesc pe cineva dispus să facă în locul lor acest lucru. Ca să nu mai vorbim că unii dintre ei nici măcar nu au mașină. Uneori se poate întâmpa ca elevii să nu poată găsi mașină de ocazie, pentru că poliția se ia de așa-numiții «rechini», iar copiii ajung astfel târziu acasă. În prima zi de școală, a ajuns acasă abia la ora 16.00. Bașca faptul că numai pentru o călătorie a plătit «la ocazie» 15 lei”, a declarat părintele.

*Transportul elevilor navetiști – un cartof prea fierbinte, aruncat de la unul la altul!

Pentru a afla motivul suspendării efectuării serviciului de transport public de care beneficiau și elevii navetiști de pe văile Arieșului, l-am contactat telefonic pe Ciprian Țimonea, administratorul firmei Arieșul care opera în această zonă a județului, acesta rezumându-se să spună că nu oferi declarații până când nu va afla punctul de vedere al Consiliului Județean Alba.

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că, odată cu modificarea legislației privind decontarea abonamentelor elevilor, administrația județeană nu mai are atribuții pe această linie, sarcina respectivă revenindu-i acum Inspectoratului Școlar Județean Alba. Inspectorul școlar general Cornel Sandu a spus că IȘJ Alba nu are nicio legătură cu efectuarea serviciului de transport public, pentru că asigurarea acestuia la nivel județean este atributul CJ Alba, elevii fiind doar una dintre diferitele categorii de călători.

*Legislație modificată pentru ca transportul elevilor să fie cu adevărat gratuit

Potrivit preambulului OUG nr. 50/16.06.2021 pentru modificarea și completarea Legii educație naționale nr. 1/2001, scopul inițial al decontării navetei era acela de a asigura dreptul fundamental la învăţătură pentru toţi elevii şi de a diminua rata abandonului şcolar pentru elevii proveniţi din medii sociale dezavantajate. „Modificările aduse prin Legea nr. 226/2020 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 produc confuzie legislativă prin raportare la componenta de finanţare, în sensul că, pe de o parte, decontarea cheltuielilor de transport se face de la bugetul de stat prin transfer către unităţile administrativ-teritoriale, acestea din urmă subvenţionând operatorii de transport, iar pe de altă parte, unitatea de învăţământ decontează transportul desfăşurat în alte modalităţi decât sub forma unui serviciu public. Astfel, introducerea prin Legea nr. 226/2020 a altor modalităţi de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi a făcut imposibilă asigurarea gratuităţii transportului elevilor, pentru toate formele de transport, şi, implicit, a avut efecte negative asupra asigurării dreptului la învăţătură”. Legislația a fost modificată și pentru faptul că, pentru aceeași distanță rutieră între două localități, unii operatori aveau prețuri la abonamente chiar și de 2 – 3 ori mai mari față de tarifele practicate de companii de transport din alt județ.

Conform OUG nr. 50/2021, „elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu şi localitatea unde sunt şcolarizaţi, pe durata cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi, în limita a 50 km”. Prin Ordinul nr. 4.426/20.07.2021, Ministerul Educației stabilește cum se face decontarea  cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Potrivit metodologiei, elevilor care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învăţământ la distanţe mai mari de 50 km şi nu sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea în care studiază li se decontează suma aferentă distanţei de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună pentru distanţele ce depăşesc 50 km. Elevii pot cere unității de învățământ acordarea în avans a sumei prevăzute de ordin, iar în luna următoare vor prezenta abonamentul pentru justificarea cheltuirii sumei primite ca avans. Decontarea cheltuielilor de transport pe baza abonamentelor elevilor se asigură la nivelul valorii acestora, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 lei/lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea abonamentelor lunare, ajungându-se la 171 de lei/lună pentru 50 km.

*Banii vorbesc

În zona Munților Apuseni, Consiliul Județean a reluat licitația pentru delegarea serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate pentru cele 40 de trasee din 70 de rute pentru care procedura din luna aprilie a fost anulată din cauza lipsei ofertelor, dintre care circa o treime sunt de pe văile Arieșului, valoarea estimată pentru cele 40 de trasee fiind cuprinsă între 51.341.899,06 lei și 56.476.088,96 de lei.

Ca să se încadreze strict în sumele decontate prin Ordinul nr. 4.426, firmele de transport ar trebui probabil să ieftinească abonamentele, ceea ce ar face nerentabil serviciul prestat, astfel că acestea preferă să refuze să participe la licitație pe traseele respective. De exemplu, pentru distanța de circa 13 km dintre Vidra – Câmpeni s-ar deconta 60 de lei/lună, dar operatorul are acum un preț la abonament pe aceeași rută de 100 de lei, astfel că acesta ar pierde lunar câte 40 de lei.

Până la rezolvarea situației, cei care pierd în primul rând sunt copiii, care sunt nevoiți să se descurce cum pot ca să ajungă la școală, cu riscul de a-și pune sănătate, integritatea coporală și chiar viața în pericol. Acest lucru ar trebui să dea de gândit și autorităților, inclusiv celor centrale, care ar trebui să găsească soluții pentru ca aceste inconveniente să nu se mai repete, cum ar fi, de exemplu, înființarea unei companii naționale cu flotă proprie auto pentru transportul elevilor și personalului din învățământ.

Robert GHERGU

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare