Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: Deschiderea oficială a celei de-a XIV-a ediții a Târgului Național de Turism Rural de la Albac

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După ce vineri, 28 septembrie, au fost vizitate spațiile de cazare din zona Cheilor Aiudului de către reprezentanții agențiilor de turism înscrise la eveniment, sâmbătă dimineață, în centrul comunei Albac a avut loc de la ora 10.00, deschiderea oficială a Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac, ediția a XIV-a.

Alături de Fanfara județului Alba, două grupuri de tulnicărese din zonă și elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazu” Alba Iulia, evenimentul desfășurat în anul Centenarului Marii Uniri a debutat cu un ceremonial religios susținut de un sobor de preoți prin care s-a sfințit și arborat drapelul României. Totodată, cu această ocazie au fost rostite cuvinte de binecuvântare, îndemnuri la iubire de țară, unitate, credință și participare la Referendumul Familiei, care se va desfășura la sfârșitul săptămânii viitoare.

La acest moment urmat de o ceremonie de depunere de coroane la busturile lui Horea, Cloșca și Crișan au participat cetățeni și locuitori ai zonei, turiști, invitați și numeroase oficialități locale și județene: președintele Ion Dumitrel și vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, alături de alți consilieri județeni, deputații de Alba – Corneliu Olar, Sorin Bumb și Florin Roman, primarii orașelor Abrud și Zlatna, ai comunelor Horea, Arieșeni, Poiana Vadului, Avram Iancu, Sălciua și alte oficialități din partea localităților din Apuseni. Totodată, cuvinte de bun-venit și câteva amănunte despre ediția din acest an a rostit Tiberiu Todea, primarul comunei gazdă, Albac. De aici, preoții și oficialitățile s-au deplasat în apropierea pieței agroalimentare pentru a sfinți câteva căsuțe construite din lemn, având denumirea unor sate componente comunei Albac.

Ulterior, urmați de celelalte oficialități, președintele Ion Dumitrel și primarul Tiberiu Todea, au fost întâmpinați cu sunete din tulnic, pâine și sare de către tineri îmbrăcați în costume populare și au tăiat panglica de deschidere a atelierelor și expozițiilor de meșteșuguri tradiționale românești, apoi a ofertelor turistice și agroturistice în spațiile de cazare rurale din județul nostru și din țară, aici fiind prezente câteva zeci de delegații ce au reprezentat instituții de stat și private, unități administrative-teritoriale, asociații și altele.

Pe perioada vizitei, oficialitățile au discutat cu meșteșugarii și delegațiile participante, au făcut fotografii, au degustat din bunătățile pregătite, au primit mici suveniruri, au fost întâmpinați cu tulnice, muzică populară și chiar au fost invitați să danseze pe cântece de joc ale moților, așa cum au făcut expozanții din comuna Horea și comuna gazdă Albac.

Programul de sâmbătă a mai cuprins o expoziție de artă fotografică „Timp străvechi”, organizată în Centrul de Promovare și Informare Turistică Albac de lângă primăria localității, un al doilea infotrip cu vizitarea spațiilor de cazare din stațiunea Albac, prezentarea studiului „Identificarea gospodăriilor tradiționale în vederea conservării în situ – zona Țara Moților” și conferința „Turism rural românesc – tradiție și modernitate”. Seara, pe scena din centrul comunei Albac s-a desfășurat cea de-a doua ediție a concursului de interpretare la tulnic „In memoriam Elena Pogan”, la care au participat șase concurente de toate vârstele, iar câștigătoare a fost declarată Crinela Narița din Câmpeni, urmat de recitaluri de muzică ușoară, blues și prelucrări folclorice ale trupelor Gino&Live Band, Happy Hippie, încheindu-se cu foc de tabără și foc de artificii.

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este unicul târg de turism rural din Transilvania, fiind cel mai longeviv şi important din România, iar ediția din acest an este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” şi Primăria Comunei Albac, în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural – ANTREC, Filiala Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, fiind o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

Ovidiu CULDA

[nggallery id=6201]

YouTube video

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință

Ziarul Unirea

Publicat

în

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință Este doliu în familia primarului de la Alba Iulia. Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață vineri, 26 aprilie, după o grea suferință. Citește și: Mesaje de condoleanțe Mama primarului Gabriel Pleșa, Maria Pleșa, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea