Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO/ VIDEO/ Consilierul local Mircea Trifu a strâns semnături pentru o petiție pe care o va depune la primărie, privind situația pieței de legume din centru

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Producătorii locali trebuie stimulaţi prin orice mijloace, fiindcă vorbim de dezvoltare locală şi mai ales de sănătatea tuturor”, este opinia consilierului local independent Mircea Trifu care a fost prezent azi în piața de legume din centrul municipiului Alba Iulia, pentru a asculta nemulțumirile producătorilor agricoli și a strânge semnături pentru o petiție pe care o va depune la administrația locală.

El dorește, în acest fel, să-i ajute pe oameni să poată desfășura un comer’ civilizat, lucru pe care nu-l pot face în prezent având în vedere situația în care se află piața de doi ani – ”condiții insalubre și inechitate la prezentarea produselor”, după cum se plâng producătorii.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Acțiunea aceasta am făcut-o ca urmare a solicitării mai multor producători de la noi din municipiu, care de luni de zile, poate de peste un an de zile, de când există situația asta improprie, nu mai au practic acces cumpărătorii la tarabe…”, și-a explicat Mircea Trifu demersul (vezi VIDEO):

Consilierul local a strâns 30 de semnături pe care le va atașa petiției cu textul de mai jos:

”Subsemnaţii. în calitate de producători de produse agroalimentare, identificaţi în Anexa 1 la prezenta adresă, vă înaintăm spre soluţionare următoarele sesizări:

– Piaţa provizorie din centrul municipiului Alba lulia – soluţie temporară până la finalizarea celei vechi – se desfasoara intr-un mediu insalubru dezagreat atat de către cumpărători cât şi de către comercianţi/producători. Având în vedere că în această locaţie ne desfăşurăm activitatea încă din anul 2015, iar lucrările pentru noua piaţă nu par a se finaliza în curând, vă rugăm să aveţi în vedere o investiţie minimă necesară pentru a îmbunătăţi condiţiile în care se desfasoară comerţul cu mărfuri agroalimentare (condiţiile dc igienă asigurate în acest moment sunt precare. în funcţie de condiţiile meteo, produsele îşi pierd rapid din prospeţime, sau mai rau de atat în zilele ploioase, geroase, ctc, este imposibilă desfăşurarea activităţii comerciale. Pe perioada de iarnă, activitatea este foarte redusă pentru că nu se asigură condiţii normale de desfacere a produselor.

– Având în vedere că fiecărui comcrciant/producator i se percepe o taxă, în funcţie de suprafaţa pe care o solicită, se impune verificarea respectării suprafeţei ocupate având în vedere că marfa este expusă pe suprafaţa destinată rulării autovehiculelor. Mai mult de atât maşinile de aprovizionare a comercianţilor blochează una din benzile carosabilului pe perioada descărcării/încărcării mărfurilor destinate vânzării.

– Comercianţii care au ocupat locurile de către str. Piaţa Consiliul Europei îngrădesc accesul cumpărătorilor la produsele micilor producători din cartierele albaiuliene sau din satele învecinate. Nu exista un culoar de trecere spre centrul pieţei, decât pe la capetele rândului format de către acestea. În zilele de marţi, “zile de piaţă”, situaţia este cu atât mai problematică din cauza creşterii numărului atât dc vânzători cât şi dc cumpărători

– Totodată solicităm refacerea culoarului pietonal dintre tarabe care în momentul de faţă descurajază cumpărătorul să studieze oferta tuturor comercianților/producătorilor. Situaţia în cauză defavorizează conicrciantii/producatorii care se află într-o zonă ncpietruîtă şi inundabilă. Este necesar ca albaiulienii să poată face distincţie între produsele de la comercianţi şi cele de la producător, să poată alege produsele pe care le cumpără, nu să fie descurajat să viziteze toate tarabele”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: OUG 13 se întoarce mai toxic decât ce a încercat Dragnea în 2017! Senatorii de Alba au votat proiectul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: OUG 13 se întoarce mai toxic decât ce a încercat Dragnea în 2017! Senatorii de Alba au votat proiectul

Mârșăvia PNL – PSD nu mai are nicio limită. Tot ce a început Dragnea, reușesc acești politicieni ai PNL și PSD să ducă la bun sfârșit!

Astăzi, în Senatul României, s-a votat un proiect de lege care dezincriminează abuzul în serviciu până la un prag al prejudiciului de 250.000 lei. Practic, până la suma respectivă va fi ,,liber la furat”. Precedenta încercare a clasei politice tradiționale se întâmpla în anul 2017, prin celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu. Acea încercare a scos în stradă sute de mii de oameni care au apărat principiile democratice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu mai au nicio limită a bunului simț! Până și Dragnea cred că e uimit și invidios pe actualii călăi ai democrației din România.

Printre votanții de astăzi ai acestui proiect se numără și senatorii de Alba Călin Matieș (PSD) și Sorin Bumb (PNL). Proiectul va veni în Camera Deputaților, unde vom face tot ce e posibil pentru a elimina acest ,,prag al hoției”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Ipocrizia PNL – PSD: Pensiile speciale sunt mai importante decât banii pentru spitale, școli și autostrăzi!

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Ipocrizia PNL – PSD: Pensiile speciale sunt mai importante decât banii pentru spitale, școli și autostrăzi!

Coaliția de guvernare PNL – PSD are o dilemă în această perioadă: Sacrifică banii din PNRR pentru spitale, școli și autostrăzi sau renunță la pensiile speciale?

Întrebarea ar putea fi reformulată și altfel: protejăm specialii cu pensiile lor nesimțite de mii de euro sau îndeplinim cerințele Comisiei Europene, reformăm sistemul de pensii și primim banii din PNRR?

Elit - Gustul Desăvârșit

Ca să îi ajute pe cei din PNL și PSD să își rezolve dilema, USR a depus o serie de amendamente la proiectul Legii pensiilor speciale. Mai exact, USR propune ceea ce își doresc toți românii și ce este scris ca jalon în PNRR: trecerea pensiilor speciale la sistemul contributiv.

Nedreptatea trebuie să înceteze, iar toți pensionarii români trebuie să fie egali în fața legii, așa cum spune Constituția. E timpul să spunem stop pensiilor nesimțite și privilegiilor pe care politicienii din PNL și PSD le apără cu înverșunare. Cu ce este mai presus „specialul” Nicolae Ciucă cu pensie specială de câteva mii de euro față de o bunicuță din Munții Apuseni, care se chinuie să trăiască în fiecare lună cu câteva sute de lei. Unde este echitatea, dreptatea și mai ales unde este respectul față de majoritatea pensionarilor români, care nu au avut norocul să fie în categoria „specialilor”?

USR propune singura soluție reală pentru salvarea sistemului românesc de pensii, care în anii următori ar putea intra în colaps. Această soluție este desființarea pensiilor speciale – inclusiv cele ale aleșilor locali. Asta înseamnă, nu doar că nu se vor mai deschide noi dosare de pensii speciale, ci și că pensiile speciale aflate în plată ar dispărea, beneficiarii lor păstrând doar pensia contributivă. De asemenea, pensiile din justiție s-ar limita, așa cum scrie în deciziile CCR, doar la categoria magistraților, s-ar elimina perioadele de asimilare, iar magistrații s-ar pensiona la 63/65 de ani, cu stagiul complet de cotizare de 35 de ani, exact ca în sistemul public contributiv de pensii.

USR are curaj să spună clar: Stop Pensii Speciale! Am depus 5 proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. Toate au fost respinse de majoritatea PNL – PSD, care le-a și inventat.

În acest moment, PNL și PSD trebuie să decidă dacă sacrifică banii din PNRR pentru școli, drumuri, autostrăzi și spitale, protejând în schimb pensiile speciale nesimțite. De fapt, PNL și PSD amanetează viitorul românilor de dragul privilegiilor specialilor pe care îi apără cu atâta înverșunare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Consilierii locali ai PNL Alba Iulia au solicitat amânarea unei noi intervenții în organigrama primăriei, cu referire la înființarea a două noi direcții.

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Consilierii locali ai PNL Alba Iulia au solicitat amânarea unei noi intervenții în organigrama primăriei, cu referire la înființarea a două noi direcții.

Unul dintre proiectele vechii administrații PNL, reabilitarea Palatului Principilor Transilvaniei și transformarea în muzeu, se aproprie de finalul perioadei de implementare. Mai pe scurt, suntem aproape ca un nou obiectiv să intre în circuitul turistic. Cu o perioadă de amânare semnificativă, de peste doi ani, administrația locală este obligată să intre cât mai rapid, și cu exigențele proiectului bifate, în perioada de sustenabilitate.

Adică, inclusiv cu o formulă instituțională și o organigramă care să ducă la acreditarea ca muzeu a palatului. Suntem convinși de bunele intenții ale actualei administrații, dar nu suntem lămuriți de necesitatea unei direcții, cu aproape 50 de posturi, care să adune la un loc alte servicii și compartimente fără nicio legătură cu acest proiect.

Da, înțelegem că e vital ca pașii să fie făcuți pentru că a mai rămas puțin timp până când finanțatorul va cere socoteală. Cu toate că, în acești doi ani de amânare, era suficient timp ca aceste chestiuni să ne găsească pregătiți. Să se facă! Dar nu credem că e cel mai bun moment ca toate aceste posturi, ale viitorului muzeu, să fie depășite ca număr și funcționalitate într-un amestec neconvingător de servicii alăturate într-o structură gigant doar pentru că par să rămână pe dinafară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sunt câteva adevăruri de care nimeni nu se poate îndoi. Orașul e într-o forfotă generată de toate șantierele. Prin urmare sugestia noastră este ca lucrurile să fie abordate în context, cu priorități care ne pot ajuta să depășim aceste momente. Iar singura prioritate pe care PNL o are față de lista angajărilor se referă la personalul tehnic, la inginerii care lipsesc și la necesitate ca aceste departamente să fie, azi, pe deplin funcționale.

Nu ignorăm importanța viitorului muzeu. Dar considerăm că o primă etapă este să ne concentrăm exclusiv pe cerințele proiectului, fără a naște o direcție mastodont cu pretenția că Academia Doamnelor – o entitate cu profunde valențe sociale, evenimentele culturale, serviciul de turism pot fi combinate cu rezultate și eficiență sub o singură tutelă. E anevoios, nefiresc, să utilizezi un amestec de legi pentru a oferi un alibi acestui gest forțat. E greu de înțeles cum va fi desemnat un viitor manager, în baza unui proiect care să ofere o viziune compatibilă cu lista lungă și extrem de vastă a preocupărilor cuprinse în noul ambalaj instituțional.

Probabil, din cauza unei scăpări, până la această dată, nu există o estimare și o linie bugetară alocată acestei direcții. Adică, nu e clar cu cât se va suplimenta bugetul primăriei pentru restul acestui an, cu toate că acest lucru putea fi estimat și prevăzut la votul din ianuarie, dacă tot se știa de acest demers.

În acest moment, nu se pune problema că recepția e făcută! Și suntem siguri că se va trata foarte serios recepția finală, fiind un monument de categoria A, ce presupune inclusiv garanția solicitată de constructor referitor la ciuperca ce poate compromite spațiul expozițional. E foarte posibil ca acest proiect să se prelungească și peste termenul actual dacă vor fi găsite neconformități. Iar în acest scenariu, al unei recepții finale întârziate, atragem atenția că legislația nu poate fi trecută cu vederea și termenele sunt clare: patrimoniu poate fi găzduit doar după 6 luni de la recepționarea muzeului, iar acreditarea acestuia are termen un an de zile.

La volumul de credite pe care primăria îl are în prezent, și alte nevoi de finanțare ce stau să apară, e firesc să ne întrebăm cât va trece până la primele încasări și cât de realiste sunt. Ce perioadă cheltuielile vor fi susținute exclusiv din bugetul local? Cui va fi predat noul edificiu și unde vor lucra cei de care este nevoie pentru înființarea muzeului? Cine se va ocupa de mentenanță? La fel de normal e să ne punem problemă care este profilul managerului ce poate garanta, prin experiența proprie, conversia în realitate a tuturor obiectivelor țintite în cererea de finanțare și dacă acest manager se poate ocupa și de un mix de aspecte ce țin de latura socială, ca în cazul Academiei Doamnelor. Deopotrivă, și de evenimente culturale. De ce nu se poate urmări etapizat înființarea unei structuri separate și lucrurile trebuie făcute pe repede înainte? Da, avem o prioritate cu acest proiect. Dar Muzeul Principilor Transilvaniei se poate face pe picioarele lui și să presteze minim ce e scris în proiect. Pentru asta se pot face organigrama, stat de funcții și atașa un buget. Nu se justifică acest salt în actuala organigramă, fără ca fiecare aspect să fie temeinic analizat și evaluat.

Se pot face lucruri cu adevărat remarcabile pentru promovarea Cetății, a tot ceea ce înseamnă potențial turistic în Alba Iulia. Dar nu doar din pix. Ne dorim ca împreună să depășim mediocritatea nivelului de promovare turistică din ultimii ani, dar nu doar în baza unor declarații de intenție și posturi plătite nejustificat. Ci, pe rând, după ce finalizăm ce e mai important. Alba Iulia este, azi, într-o fază de asfalt și de criblură. E la fel de important ca și cultura.

Marius Hategan
Președinte PNL Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare