FOTO, VIDEO| „Coborâtul oilor” la Loman, în Munții Sebeșului, un obicei pastoral păstrat cu sfințenie de secole

„Coborâtul oilor” este sărbătorit în Loman, comuna Săsciori, din județul Alba la mijlocul lunii septembrie. Ciobanii coboară cu turmele de la munte, iar sătenii se strâng să își ia acasă oile.

Festivalul pastoral de la Loman încearcă să pună în valoare o tradiție pastorală păstrată cu sfințenie de secole.

ELIT

Festivalul pune în valoare o tradiție seculară a oamenilor din aceste locuri, aceea a păstoritului turmelor, marcând unul dintre cele mai importante momente din calendarul pastoral, respectiv coborâtul oilor de la munte pentru iernat.

Totodată, festivalul aduce în centrul atenției și alte aspecte ale culturii locale, precum obiceiuri gastonomice sau elemente inedite de folclor.

Coborâtul oilorreprezintă unul dintre cele mai importante momente ale calendarului pastoral, o tradiție pe care bătrânii o păstrau cu sfințenie, semnificând coborârea de la munte și pregătirea pentru iernat.

Spectatorii au asistat și la punerea în scenă a coborârii oilor de la munte, au vizitat mai multe țarcuri cu ovine și o reconstituire a unei stâne tradiționale.

La standurile de produse tradiționale cei prezenți au putut cumpăra mai multe produse specifice zonei, cum ar fi sloi de oaie, cașcaval de oaie sau ceapă roșie.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...