Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| „Coborâtul oilor” la Loman, în Munții Sebeșului, un obicei pastoral păstrat cu sfințenie de secole

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Coborâtul oilor” este sărbătorit în Loman, comuna Săsciori, din județul Alba la mijlocul lunii septembrie. Ciobanii coboară cu turmele de la munte, iar sătenii se strâng să își ia acasă oile.

Festivalul pastoral de la Loman încearcă să pună în valoare o tradiție pastorală păstrată cu sfințenie de secole.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

YouTube video

Festivalul pune în valoare o tradiție seculară a oamenilor din aceste locuri, aceea a păstoritului turmelor, marcând unul dintre cele mai importante momente din calendarul pastoral, respectiv coborâtul oilor de la munte pentru iernat.

YouTube video

Totodată, festivalul aduce în centrul atenției și alte aspecte ale culturii locale, precum obiceiuri gastonomice sau elemente inedite de folclor.

Coborâtul oilorreprezintă unul dintre cele mai importante momente ale calendarului pastoral, o tradiție pe care bătrânii o păstrau cu sfințenie, semnificând coborârea de la munte și pregătirea pentru iernat.

YouTube video

Spectatorii au asistat și la punerea în scenă a coborârii oilor de la munte, au vizitat mai multe țarcuri cu ovine și o reconstituire a unei stâne tradiționale.

La standurile de produse tradiționale cei prezenți au putut cumpăra mai multe produse specifice zonei, cum ar fi sloi de oaie, cașcaval de oaie sau ceapă roșie.

[nggallery id=6166]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere?

Ziarul Unirea

Publicat

în

4Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere? În fiecare an, la Paştele ortodox credincioşii se bucură de minunea Luminii Sfinte – un eveniment miraculos ce se petrece în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. Citeşte şi: Urari de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea