Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO: Ce mai construiesc vecinii României. Mega-autostradă între Belgrad și portul Bar din Muntenegru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O autostradă transfrontalieră care leagă Serbia de Muntenegru, între Belgrad și Bar, se află în construcție. Având o lungime de 445 de kilometri, drumul de mare viteză va lega capitala Serbiei de cel mai important port maritim din Muntenegru. Această secțiune face parte din coridorul pan-european. Prin realizarea acestei legături se va deschide o nouă rută de transport rapid între porturile Bari, din Italia și Bar, din Muntenegru, cu Belgradul, respectiv Bucureștiul.

Autostrada pe teritorul sârbesc (A2) va avea o lungime de 258 de kilometri, de la Belgrad la Boljare. Drumul este împărţit în două sectoare: Belgrad-Pojega (151 kilometri) şi Pojega-Boljare, la graniţa cu Muntenegru. Primii 40 de kilometri au fost daţi deja în folosinţă în 2016 (pe secţiunea Ljig-Preljina), iar alţi 100 de kilometri se află în construcţie de către companii din China şi sârbeşti, finanţarea de aproape 900 de milioane de euro venind de la băncile din China şi Azerbaidjan.

Secţiunea sudică, între Pojega şi Boljare, şi mai dificilă din cauza munţilor, va avea aproximativ 110 kilometri şi va costa 1,5 miliarde de euro. Lucrările încă nu au început pe această secţiune.

Autostrada din Muntenegru va avea 170 de kilometri, din portul Bor până la Boljare, unde se află graniţa cu Serbia. Deşi autostrada este mai scurtă, lucările sunt extrem de dificile, având în vedere că traversează unii dintre cei mai accidentaţi munţi din Europa, cu o medie de peste 2.000 de metri altitudine.

Lucrările din Muntenegru sunt spectaculoase. Drumul taie practic muntele, sunt zeci de viaducte şi tunele, terenul accidentat fiind o veritabilă provocare inginerească. De-a lungul sectorului muntenegrean au fost planificate 50 de tuneluri şi 95 de poduri şi vaiducte, ceea ce va costa 3,9 miliarde de euro.

YouTube video

Conform proiectelor, autostrada muntenegreană va fi dată în folosinţă în 2024.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea