FOTO, VIDEO: Ce mai construiesc vecinii României. Mega-autostradă între Belgrad și portul Bar din Muntenegru

O autostradă transfrontalieră care leagă Serbia de Muntenegru, între Belgrad și Bar, se află în construcție. Având o lungime de 445 de kilometri, drumul de mare viteză va lega capitala Serbiei de cel mai important port maritim din Muntenegru. Această secțiune face parte din coridorul pan-european. Prin realizarea acestei legături se va deschide o nouă rută de transport rapid între porturile Bari, din Italia și Bar, din Muntenegru, cu Belgradul, respectiv Bucureștiul.

ELIT

Autostrada pe teritorul sârbesc (A2) va avea o lungime de 258 de kilometri, de la Belgrad la Boljare. Drumul este împărţit în două sectoare: Belgrad-Pojega (151 kilometri) şi Pojega-Boljare, la graniţa cu Muntenegru. Primii 40 de kilometri au fost daţi deja în folosinţă în 2016 (pe secţiunea Ljig-Preljina), iar alţi 100 de kilometri se află în construcţie de către companii din China şi sârbeşti, finanţarea de aproape 900 de milioane de euro venind de la băncile din China şi Azerbaidjan.

Secţiunea sudică, între Pojega şi Boljare, şi mai dificilă din cauza munţilor, va avea aproximativ 110 kilometri şi va costa 1,5 miliarde de euro. Lucrările încă nu au început pe această secţiune.

Mihail David - 2020

Autostrada din Muntenegru va avea 170 de kilometri, din portul Bor până la Boljare, unde se află graniţa cu Serbia. Deşi autostrada este mai scurtă, lucările sunt extrem de dificile, având în vedere că traversează unii dintre cei mai accidentaţi munţi din Europa, cu o medie de peste 2.000 de metri altitudine.

Lucrările din Muntenegru sunt spectaculoase. Drumul taie practic muntele, sunt zeci de viaducte şi tunele, terenul accidentat fiind o veritabilă provocare inginerească. De-a lungul sectorului muntenegrean au fost planificate 50 de tuneluri şi 95 de poduri şi vaiducte, ceea ce va costa 3,9 miliarde de euro.

Conform proiectelor, autostrada muntenegreană va fi dată în folosinţă în 2024.

sursa: adevarul.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...