Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO, VIDEO/ ”Broderia: Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia”, exponatul lunii noiembrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Miercuri, 1 noiembrie 2017, de la ora 11.30, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a fost vernisat exponatul lunii noiembrie, Broderia: Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia.

Piesa este o broderie realizată în tehnică mixtă, datată în secolul al XIX-lea. Broderia prezintă momentul intrării lui Mihai Viteazul în Alba Iulia. Fiind un eveniment încărcat de simboluri, intrarea în Alba Iulia, petrecută la 1 noiembrie 1599, a fost o temă predilectă și în arta cu tematică istorică a secolelor XIX-XX. Piesa a intrat în colecțiile muzeului albaiulian în anul 2002, fiind achiziționată de la un particular.

Lucrarea este realizată în tehnica picturii cu acul, o tehnică a broderiei, care pornește de la reproducerea pe pânză a unui desen, a unei picturi sau a unei fotografii, prin umplerea motivelor decorative sau a compozițiilor cu fire de mătase sau bumbac. Este o tehnică deosebit de minuțioasă, identică cu miniatura, căci se bazează pe reproducerea fiecărui detaliu în parte. Cu atât mai îndrăzneață este această compoziție pe temă istorică, inspirată de tabloul pictorului Constantin Lecca.

Piesa s-a aflat într-o stare de conservare precară, determinată de fragilizare, degradarea firului metalic. Procedura de restaurare a însemnat aplicarea de tratamente de curățire mecanice și chimice, hidratare, completare a zonelor degradate cu materiale compatibile.

„Tematica este aceea a intrării lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, la 1 noiembrie 1599, ceea ce reprezintă un moment de referință în istoria noastră. Exponatul se bazează pe o litografie și tablou al lui Constantin Lecca, o compoziție datată in jurul anului 1850 care prezintă exact acest eveniment. Lucrarea a fost realizată în compania Casei Regale, cel care a vândut-o muzeului în anul 2002, o avea moștenire de la bunica sa, care la rândul ei fusese doamnă de companie în alaiul Reginei Maria. Prin 2006-2007, piesa a fost reastaurată prin grija doamnei Ileana Partenie,” a declarat Tudor Roșu.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba  şi Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

YouTube video

[nggallery id=4790]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea