Ştirea zilei
FOTO VIDEO| Bărbatul din Alba care crește cel mai IUTE soi de ardei din LUME
Bărbatul din Alba care crește cel mai IUTE soi de ardei din LUME. Fostul profesor și IT-ist care vinde ardei și de 40 de ori mai iuți decât cei cu care suntem obișnuiți
Un agricultor în vârstă de 42 de ani a reușit să cultive în interiorul serelor sale, aflate în satul Hăpria din județul nostru, cel mai iute soi de ardei din lume: Carolina Reaper.
Florian Hada, un fost profesor și informatician care și-a găsit marea pasiune în cultivatul legumelor gustoase într-un mediu profesionist și lipsit de substanțe chimice, a reușit să crească celebrul soi mexican în grădina casei sale, pe care îl vinde în piețele din Alba Iulia, împreună cu alte bunătăți.
Fostul profesor a transmis astfel pentru ziarulunirea.ro câteva particularități ale acestui soi de ardei, prețuit de către gurmanzi și alți agricultori.
„Iuțeala ardeilor se măsoară pe scara Scoville. Ardeii iuți clasici, cum ar fi Cayenne, pe care îi găsim de vânzare, au undeva la 10 000-50 000 pe scara Scoville, iar Carolina Reaper are și până la 2 000 000 de unități. Înseamnă că este extrem, extrem de iute, dar nu este nici un risc în a-l consuma, chiar are beneficii. Substanța pe care o conține, capsaicina, ajută la circulația sângelui, dilatarea vaselor și are multe alte beneficii.”
Întrebat cum anume se „înțelege” acest soi de ardei cu climatul și dăunătorii din țara noastră, Florian Hada a precizat următoarele: „Nu se înțeleg foarte bine cu climatul din România. Dacă i-am cultiva afară, ar crește la jumătate, față de talia pe care o au în solar. Au nevoie de temperaturi destul de mari și sezonul la noi este mult mai scurt. Deși mai am fructe pe plantă, nu o să apuce să se coacă toate din cauză că vine frigul. Sunt originari din Mexic, unde este o cu totul altă climă.
La boli nu sunt foarte sensibili, însă la dăunători am avut afide și cam atât din fericire, pe care le-am combătut cu mămăruțe, care le sunt prădători naturali.”
Scena culinară din România se află într-o continuă evoluție, iar gurmanzii români devin din ce în ce mai „curajoși” când vine vorba de folosi noi ingrediente pentru mesele pe care le pun în fața celor dragi. Despre această evoluție a cererii de produse noi, agricultorul din Hăpria a spus că „pentru Carolina Reaper nu este o cerere mare, este și normal, pentru că este un produs de nișă, dar treptat, oamenii au început să își dea seama că există în piață și cumpără câte puțin.”
Prețul pentru un kilogram din acest sortiment este, cum lumea s-ar putea aștepta, „piperat” în comparație cu alte soiuri de ardei, însă Florian Hada îl recomandă tuturor celor care sunt curioși să îl încerce pentru prima dată.
Deși se ocupă de această afacere de 5 ani și deține o diplomă în horticultură de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Florian Hada a mărturisit că acesta este doar un punct de plecare. Pentru a rămâne la curent cu toate schimbările care se petrec în branșa sa, acesta a spus că citește tot timpul, iar informații se pot găsi peste tot, cu condiția să le filtrăm.
Florian Hada este de părere că oricine care împărtășește această dragoste se poate apuca de cultivatul propriilor legume, pentru a le putea vinde la final, însă la mijlocul său se află un proces destul de costisitor și anevoios.
„Și oamenii amatori pot să fac asta, dar este mai greu, nu sunt venituri extraordinare și durează să ajungi să te susții, pentru că trebuie să-ți faci clienți. Te maleezi după cerere, dar nu poți să faci asta în plin sezon. Sunt anumite riscuri. Din cauza asta am câte puțin din toate și așa riscurile sunt mai mici.”, a spus acesta.
Bărbatul din Hăpria are de asemenea și o pagină de Facebook, „Plante Aromatice Florian Hada”, pe care îl folosește pentru a ține legătura cu clienții săi și de asemenea pentru a-și „expune marfa” pentru orice eventual doritor. Pe lângă activitatea din piață, acesta mai face și livrări pentru cei doritori.
Printre produsele sale cele mai vândute se numără și castraveții și tomatele, pe care el le consideră ca fiind cele mai savuroase și mai potrivite pentru climatul nostru.
Culturile crescute de Florian Hada sunt, în concluzie, un mare plus pentru scena culinară din județul Alba, el reușind să aducă pe masa noastră o plantă care, nu acum mult timp, o puteam privi doar prin prisma unui ecran.
URSALEȘ IULIAN
Ştirea zilei
Un tânăr din Alba a furat de sub ochii vânzătorului o brățară de aur, în valoare de 700 de lei. S-a ales cu amendă penală din partea Judecătoriei Sebeș
Un tânăr din Alba a furat de sub ochii vânzătorului o brățară de aur, în valoare de 700 de lei. S-a ales cu amendă penală din partea Judecătoriei Sebeș
Un bărbat care a furat o brățară de aur, chiar de sub ochii vânzătorului, dintr-o bijuterie, în valoare de 700 de lei, s-a ales cu amendă penală în valoare de 3.600 de lei.
În data de 12 august 2022, în jurul orei 13:40, în timpul programului de funcționare al societății, persoana vătămată, în calitate de administrator, se afla în incinta bijuteriei împreună cu un client căruia îi arăta diverse bijuterii, timp în care în interior a intrat inculpatul însoțit de către concubina acestuia.
Timp de câteva minute, cei doi s-au uitat la vitrinele din sticlă în care se aflau expuse la vânzare diferite bijuterii, dar și la o brătară din aur care se afla pe una dintre vitrinele din partea stânga față de accesul în magazin.
La un moment dat, inculpatul a luat în mână o brățară pe care administratorul o lăsase, anterior, deasupra vitrinei, întrucât o arătase unui client.
Ulterior, inculpatul i-a solicitat concubinei sale să părăsească bijuteria, gesticulând cu mâinile în acest sens și indicându-i ușa de acces în bijuterie, aceasta părăsind incinta la indicația inculpatului.
În continuare inculpatul s-a poziționat în fața vitrinei pe care se afla o brățară din aur de 14K, în greutate de circa 2 grame, cu spatele spre tejgheaua unde se afla administratorul, iar într-un moment în care a observat că acesta nu este atent la el (întrucât era ocupat cu un alt client), a luat cu mâna stângă brățara, după care a părăsit bijuteria.
Întreaga activitate infracțională a inculpatului a fost înregistrată de camerele de supraveghere video amplasate în incinta bijuteriei.
„În baza art. 228 alin. 1 Cod penal raportat la art. 396 alin. 1, 2 și 10 Cod procedură penală şi art. 61 alin. 1, 2 ,3 şi 4 lit. c) Cod penal, condamnă pe inculpat la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 3.600 lei stabilită prin înmulţirea unui număr de 180 zile amendă cu suma de 20 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de furt.
În baza art. 397, art. 19, art. 23 și art. 25 Cod procedură penală rap. la art. 1357 şi urm. din Cod civil, ia act de recunoașterea integrală de către inculpat a pretenţiilor cu care persoana vătămată s-a constituit parte civilă în cauză, sens în care obligă pe inculpat la plata către aceasta a sumei de 700 lei, reprezentând contravaloarea bunului sustras.
În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, către stat, din care suma de 300 lei reprezintă cheltuieli judiciare în faza de urmărire penală”, se arată în hotărârea Judecătoriei Sebeș.
Ştirea zilei
Dotări pentru două corpuri ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Licitația de aproape 200.000 de lei, lansată în SEAP
Dotări pentru două corpuri ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Licitația de aproape 200.000 de lei, lansată în SEAP
Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru furnizare echipamente pentru corp D și corp H în cadrul obiectivul de Investiții „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale din cadrul corpului D si a corpului H a Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia”. Valoarea totală estimată a investiției este de 189.808,28 de lei
Obiectivul general al proiectului
Obiectivul general al proiectului îl constituie extinderea si îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie,precum şi a procesului educaţional propriu zis la nivelul UAB, cu efecte directe pozitive semnificative asupra nivelului educaţiei terţiare în primul rând la nivelul Regiunii Centru, a regiunilor de dezvoltare Nord – Vest, Vest si Sud – Vest, dar şi la nivel naţional şi chiar international, nivel menit sa duca la creşterea accesibilităţii ocupationale in regiunile de dezvoltare menţionate dar si pe plan national si international, contribuind totodată la imbunatatirea generala a nivelului de trai a populaţiei din regiunile menţionate, precum si a situaţiei economico – sociale de ansamblu.
Obiectivele specifice ale proiectului
1. Extinderea suprafeţei destinate exclusiv spatiilor de invatamant din cadrul corpului D cu 417,76 mp până la sfârşitul perioadei de implementare, menite sa acopere intr-o mai buna măsură necesităţile educaţionale de ordin practic ale unui număr de 191 studenţi si masteranzi/an la capacitate nominala de utilizare, din cadrul specializării Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor (ECTS) si Administrarea Afacerilor in Comerţ, Turism si Servicii (AACTS).
2. Dotarea integrala a spaţiului educational multidisciplinar avand o suprafaţa totala de 3.090 mp „Centru de invatamant si cercetare multidisciplinara, reabilitarea corpului H al Universităţii 1 Decembrie Alba Iulia” cu echipamente adaptate cerinţelor de formare in acord cu piaţa muncii, până la sfârşitul perioadei de implementare;
3. Susţinerea activităţilor educaţionale destinate promovării a cel puţin 2 doua domenii de specializare inteligenta conform Strategiei de Competitivitate 2014- 2020/ Strategiei de Dezvoltare Economică 2020 în întreaga perioada de implementare si de monitorizare a proiectului;
4. Dezvoltarea acordurilor de colaborare strategice cu alte entitati (instituţii, agenţi economici, agenţii locale si naţionale si altele) pentru susţinerea organizării de manifestări ştiinţifice, activitati comune de educaţie, consiliere si orientare in cariera,transfer tehnologic,precum si alte forme de colaborare directa, menite sa asigurare un cadru institutional eficient si stabil pe termen mediu si lung, cu scopul facilitării realizării obiectivului general si al obiectivelor specifice ale proiectului.
Beneficiile anticipate de Universitatea 1 Decembrie 1918
Extinderea suprafeţei totale destinate exclusiv spatiilor de invatamant de la 5.708,7 m.p. utilizate in prezent la 9.216,46 m.p. respectiv cu 417,76 mp in cadrul corpului D (extindere propriu-zisa) si cu 3.090 mp m.p. in cadrul Corpului H (prin dotare).
Fata de situaţia actuala, in care nu exista niciun fel de dotări educaţionale in cadrul Corpului H si nici nu sunt asigurate resurse de finanţare adecvate pentru întregul obiect, proiectul propune dotarea integrala a spaţiului educational multidisciplinar avand o suprafaţa totala de 3.090 mp „Centru de invatamant si cercetare multidisciplinara. Reabilitarea corpului *H* al Universităţii 1 Decembrie Alba Iulia ” cu echipamente/dotări educaţionale
Produse solicitate
LOT 1 – Soft-uri simulări de afaceri si piaţa
E-marketing simulation game
Soft simulări de afaceri
Soft simulări de afaceri 2
Soft simulări marketing
LOT 2 – Soft Statistică
E-views Base License 5 Concurent Use license Pack-Academic Volume
LOT 3 – Sistem de traducere simultană
Sistem de traducere simultană 3 interpreţi şi 50 de delegaţi
LOT 4 – Sistem de videoconferință în suport pentru predare online
Cisco TelePresence SX20+Server+Software
Software telefonie IP+Server+Router+Controller+Telefon IP+Software acces call center
Ştirea zilei
VIDEO| Mierea DUO – Cum poți să bagi 2 tipuri de miere în același borcan. Sfaturi de la un apicultor din Alba
Dănuţ Pintea şi fiul său, Adrian, din Vingard, comuna Şpring, sunt doi apicultori care produc și vând o gamă variată de sortimente de miere, dar şi propolis şi ceară.
De la miere de salcâm la mierea cu nucă sau miere cu turmeric, de la miere de rapiţă la miere de zmeură, de la miere polifloră la miere cu propolis, cumpărătorii au avut de unde alege din produsele obţinute în stupina familiei din Vingard.
Pe eticheta fiecărui borcan sunt trecute informaţii despre miere. De exemplu, mierea cu turmeric ajută la cura de detoxifiere, îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiilor cognitive, iar mierea cu scorţişoară la dureri de cap şi anemii. Apicultorul face şi cremă de miere, formată din trei tipuri, respectiv miere polifloră, de rapiţă şi de floarea soarelui.
Un borcan aparte este cel cu miere duo, cu două feluri de miere aşezate vertical în recipient. „Se pune una din ele mai devreme cu două – trei săptămâni, se cristalizează, se ţine la orizontală. După aia, o ridicăm şi completăm cu restul. Se pot consuma din acelaşi borcan două tipuri de miere”, a explicat Dănuţ Pintea.
Apicultorul spune că împreună cu fiul său realizează o gamă variaă de produse, de la propolis, ceară, faguri, la amestecuri cu nucă sau cătină. La Sărbătoarea mierii au participat pentru prima dată, din cauza pandemiei, în schimb au participat la alte târguri din țară. Nu este o muncă ușoară, sunt multe nopți nedormite, trebuie să încarci ,să descarci, ”mai avem probleme și cu ursul, ne mai ajută și el câteodată”.
Numele firmei este o combinație între numele de familie Pintea și denumirea în limba engleză a albinelor, ”bees”. Pe site-ul PinBees clienții pot găsi oferte și reduceri la toată gama de produse, iar Andrei Pintea se străduiește ca brand-ul familiei să fie cât mai vizibil și atractiv pentru iubitorii de miere.
Pentru a avea o gamă atât de diversificată, este mult de muncă. Bărbatul ne-a spus că sunt nopţi nedormite, multe drumuri de făcut şi că, uneori, au mai fost probleme şi cu urşii. „Dar e OK”, a adăugat apicultorul.
De exemplu, pentru a obţine mierea de salcâm, apicultorul merge cu stupii la Ceru Băcăinţi, dar şi în alte judeţe – Timiş şi Vâlcea. Pentru cea de tei, merge în pastoral până în Caraş-Severin, iar pentru a obţine miere de rapiţă, până în Arad. Are şi miere de zmeură, pentru care trebuie să se deplaseze cu albinele în preajma unor pepiniere din Cluj. „Ajungem acasă în octombrie”, ne spune Dănuţ Pintea.
El ne-a povestit că se ocupă de apicultură de vreo 15 ani, după ce a ajutat pe cineva să îşi transporte albinele. A citit apoi despre calităţile mierii şi a aflat că o miere naturală este ca un medicament. „Am început cu 3 roiuri daţi de cineva. Am ajuns la 120-130, încet, pas cu pas, tot mai mult. La început am făcut doar miere polifloră. Apoi, am început să mergem prin ţară (în pastoral – n.a.). Nu poţi să faci dacă stai acasă. Dacă staţionezi, nu poţi să faci. Dacă mergi, faci treabă”, spune bărbatul.
Aşa a prins gustul şi acum îl are alături şi pe fiul său, Adrian, pasionat şi el de albinărit. Tânărul s-a ocupat şi de site-ul afacerii de familie, unde pot fi văzute toate sortimentele, iar cei doritori să îşi aleagă mierea preferată, fiind făcute livrări în toată ţara: „E o muncă frumoasă şi sănătoasă”, au concluzionat cei doi.
Ajunsă la cea de-a XIII-a ediţie, „Sărbătoarea Mierii” a avut loc sâmbătă şi duminică în Blaj. Din cauza pandemiei de coronavirus, târgul nu s-a mai putut desfăşura din 2019.
-
Sănătatea și naturăacum 16 ore
CEAPA – proprietăţi. Cea mai umilă dintre legume are o forţă de vindecare uriaşă
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
27 mai 1600: Prima unire politică a celor trei țări române. Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei”
-
Sportacum 13 ore
VIDEO: GT Sport Alba Iulia, campioană județeană și la Under 14! Săptămână de vis pentru gruparea albaiuliană
-
Actualitateacum 15 ore
FOTO| Dezastru într-un cimitir din Alba Iulia: Accesorii furate de pe morminte și munți de deșeuri care înconjură locurile de veci
-
Curier Județeanacum 17 ore
RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 mai 2023
-
Sportacum 4 ore
CS Ocna Mureș – CSU Alba Iulia 2-3 (2-0), studenții au întors scorul, au câștigat ultimul derby „de Alba” și sunt primii în play-out