Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Avram Iancu omagiat la Serbările Naționale de la Țebea. 149 de ani de la moartea „Crăișorului Munților”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Avram Iancu omagiat la Serbările Naționale de la Țebea 2021. 149 de ani de la moartea „Crăișorului Munților”

Duminică, 12 septembrie, au loc Serbările Naţionale de la Ţebea, unul dintre cele mai aşteptate evenimente din „Ţara Zarandului”.

La evenimentul cu o îndelungată tradiţie este comemorat Avram Iancu (1824 – 1872), lider al românilor din timpul Revoluţiei din Transilvania anilor 1848 – 1849, de la moartea căruia în 10 septembrie s-au împlinit 149 de ani.

YouTube video

Serbările Naționale de la Țebea sunt organizate anual în memoria eroului moților, în cea de-a doua duminică din septembrie. Anul acesta târgul şi spectacolul folcloric sunt anulate. În programul evenimentului au fost cuprinse prezentarea onorului militar, slujba religioasă, evocarea istorică a evenimentului şi ceremonialul depunerii de coroane la mormântul lui Avram Iancu.

Avram Iancu este considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, fostul conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania fiind declarat Erou al Naţiunii Române.

YouTube video

Avram Iancu s-a născut în anul 1824 într-o familie de ţărani moţi înstăriţi şi a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş, judeţul Hunedoara, şi a fost înmormântat în cimitirul din Ţebea.

E îngropat cu funeralii naționale pe 13 septembrie 1872, în Panteonul Moților din Țebea, lângă ”Gorunul lui Horea”. Vin 36 de preoți și doi protopopi. Sunt 4.000 de persoane, dar unii vorbesc și de 10.000. Clopotele se trag, în munți, trei zile și trei nopți, Se cântă ”Marșul lui Iancu” și ”Deșteaptă-te, române!” Crucea de piatră e donată de preotul Ioan Tisu, iar pe ea a fost inscripționat, simplu: ”AVRAM IANCU, ADVOCAT, PREFECTUL LEGIUNILOR ROMÂNE ″


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea