Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Albaiulienii sunt alături de Sabina, eleva din Covasna! Zeci de patrioţi români la mitingul din faţa Prefecturii Alba

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Zeci de patrioţi români, tineri,  dar şi vârstnici, cu drapele tricolore în mâini au protestat paşnic astăzi în faţa Instituţiei Prefectului Judeţului Alba, în semn de solidaritate cu micuţa Sabina, eleva – eroină a românismului  din Covasna care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc, chiar în data când maghiarii  sărbătoreau ziua lor (15 martie) şi care mai apoi a fost mustrată, jignită şi ameninţată de către colegii ei, profesorul diriginte şi chiar de conducerea şcolii pentru faptul că a “îndrăznit” să poarte o banderolă cu Tricolorul României.

„Suntem aici pentru a o susţine pe Sabina! Suntem indignați de atitudinea autorităților din Covasna, și anume de a o ancheta pe Sabina, pentru că a purtat un simplu tricolor”, a spus Bogdan Goangă, unul dintre organizatorii protestului.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!
 În cadrul manifestării, cei prezenţi au desfăşurat un Drapel Naţional al României pe aliniamentul parcului din faţa Prefecturii Alba, au intonat Imnul Naţional “Deşteaptă-te române” şi au scandat de mai multe ori “Sabina, nu uita, Alba e de partea ta!” precum şi „Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească” sau „U-ni-ta-te!”.

 La protestul de la Alba Iulia au fost prezenţi membri ai Asociaţiei „Realitate şi Adevăr” – ca principali organizatori –  dar şi albaiulieni de toate vârstele, începând de  la elevi şi studenţi şi până pensionari. Între  aceştia şi-au făcut apariţia însuşi prefectul judeţului Alba – Gheorghe Feneşer şi Dorin Şerdean  –  viceprimarul municipiului Alba Iulia înveşmântaţi cu fulare tricolore la gât.

„În calitate de prefect al judeţului Alba nu pot să iau măsuri în Covasna, dar sunt cu inima alături de românii de acolo şi cred că oricine este român şi simte româneşte ar trebuie să fie astăzi în stradă cu drapelul în mână”, a declarat  Gheorghe Feneşer.

„N-aș avea prea multe de spus. Sunt lucruri care trebuie simțite și trăite. Pur și simplu suntem pe teritoriu românesc și suntem mândri de acest lucru. Indiferent de vârstă sau alte orientări, noi aici vrem să rămânem,  să nu deranjăm pe nimeni dar nici nu vrem să fim deranjați” a spus unul dintre protestatarii prezenţi.

Asociaţia cultural-patriotică “Realitate şi Adevăr” a prezentat prefectului de Alba, Gheorghe Feneşer, o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, scrisoare care a fost citită la faţa locului de jurnalistul Ioan Hănţulescu, în calitate de român şi totodată purtător de cuvânt al asociaţiei mai sus menţionate.

Vă prezentăm mai jos conţinutul scrisorii adresată Guvernului României, ce a fost înmânată reprezentantului său la nivelul judeţului Alba, prefectului Gheorghe Feneşer:

Asociaţia cultural-patriotică „Realitate şi Adevăr” din judeţul Alba a luat act cu profundă indignare de atitudinea incalificabilă a autorităţilor din judeţul Covasna, care demonstrează, prin lipsa lor de reacţie, că sunt într-o relaţie de complicitate tacită cu grupările organizate de secui şi maghiari, cele care manifestă un comportament anti-românesc în zonă. Iar situaţia este similară în judeţele Harghita şi Mureş. În speţă, ne referim la cazul tinerei eleve Sabina Elena, de la Sfântu Gheorghe, care a fost ameninţată cu moartea pentru că a purtat o bentiţă tricoloră într-o zi de sărbătoare a maghiarilor, ba chiar mai mult, am aflat stupefiaţi că tânăra româncă este anchetată pentru… „instigare la violenţă”! Este indamisibil ca un cetăţean român, pe teritoriul unui stat suveran cum este statul român, să fie anchetat pentru un gest de afirmare a identităţii sale etnice şi naţionale, un gest simplu care nu avea nicio semnificaţie jignitoare la adresa etniei maghiare, şi cu atât mai puţin ar putea fi considerat „instigator”.

În acest context, vă solicităm să impuneţi autorităţilor locale din judeţul respectiv să ia toate măsurile necesare pentru identificarea şi pedepsirea celor ce se fac vinovaţi de ameninţări, precum şi să dispuneţi încetarea oricărei aşa-zise anchete asupra elevei Sabina Elena sau asupra colegilor ei români, deoarece astfel de practici pot fi considerate acte de represiune etnică, având un caracter evident discriminatoriu! Precizăm că, în viziunea noastră, purtarea în judeţele populate şi de etnici maghiari a tricolorului românesc, deci culorile drapelului acestei ţări în care trăim cu toţii, alături de secui, maghiari şi de alte etnii, confuntându-ne cu aceleaşi probleme, nu este un gest anti-maghiar sau anti-secuiesc, ci un gest pro-românesc!

Noi înţelegem dorinţa secuilor şi a maghiarilor de a-şi afirma identitatea etnică prin arborarea unor flamuri, chiar dacă acestea sunt nepotrivite în noul context politic şi geostrategic, înţelegem această dorinţă chiar dacă secuii şi maghiarii nu ar trebui să o clameze în mod provocator, însoţită de manifestări publice la care se face uz de lozinci anti-româneşti. Nu uitaţi că în ţara noastră etnicii maghiari s-au mai dedat de-a lungul timpului şi la provocări mult mai grave, prin deteriorarea, murdărirea, arderea şi spânzurarea simbolică a unor elemente româneşti de istorie, tradiţie şi cultură. Aşadar, dacă noi înţelegem dorinţa cetăţenilor români de altă etnie, de a-şi afirma identitatea, vă solicităm dumneavoastră să luaţi atitudine, în calitate de reprezentanţi superiori ai statului român, şi să dispuneţi afirmarea identităţii româneşti pretutindeni în această ţară, prin arborarea, pe toate instituţiile publice din ţară, a drapelului României, alături de cel al UE!
Dumnezeu să-i ocrotească pe români!
Asociaţia cultural-patriotică „Realitate şi Adevăr”
Preşedinte- Dan Măriuţă”

ASTĂZI: Protest la liceul unde învaţă Sabina

Potrivit adevărul.ro, câteva zeci de persoane îmbrăcate în costume naţionale şi având steaguri românesţi s-au adunat, vineri dimineaţă, în faţa Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, într-o acţiune de solidaritate cu eleva care de Ziua Maghiarilor a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc.

Tot vineri dimineaţă, la liceul „Korosi Csoma Sandor” a ajuns echipa de control a Ministerului Educaţiei, potrivit adevărul.ro. Membrii acesteia fac verificări după ce eleva de clasa a IX-a care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc ar fi fost apoi ameninţată pe o reţea de socializare.

 Mai mulţi elevi români de la liceul „Korosi Csoma Sandor” susţin că au fost umiliţi

„Mai mulţi elevi de la liceul din Covasna unde învaţă eleva cu bentinţa tricoloră susţin că au fost umiliţi de colegii maghiari pentru că îşi desenaseră însemnele româneşti pe mână. Copiii susţin că au fost puşi să stea în genunchi, iar unul dintre ei a fost chiar lovit, conform mărturiilor acestora date postului de televiziune Antena 3.

 Liviu Pop: „Trebuie să oprim acest război”

 „Asta încalcă regulamentul din punct de vedere al violenţei. E obligaţia inspectoratelor, a şcolilor să ia atitudine. Eu mai fac apel la asociaţiile de părinţi să ia atitudine fiindcă nu este normal. Este un război artificial susţinut de o parte dintre reprezentanţii partidelor politice. Trebuie să oprim acest război din curtea şcolii, chestiunile acestea diplomatice nu trebuie să aibă efecte în şcoli”, a declarat Liviu Pop.

 Şeful ISJ Covasna apreciază gestul tinerei ca fiind un „incident copilăresc şi „un teribilism”

 „Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că eleva de clasa a IX-a de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna, care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un „incident copilăresc” şi „un teribilism”, scrie adevărul.ro.

 „Trebuie să vedem care sunt motivele comportamentului acestei eleve şi din acest motiv am cerut conducerii liceului să efectueze o analiză şi să finalizeze un raport”, spunea Keresztely.

Conducere Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna susţine că persoanele care au ameninţat-o pe Sabina sunt din afara unităţii de învăţământ şi că nu este cazul să fie aplicate sancţiuni în şcoală, dorindu-se aplanarea „oricărui conflict”

 Potrivit unui comunicat transmis, joi, de conducerea Liceului „Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna, în şcoala mixtă a primat întotdeauna „toleranţa, respectul faţă de identitatea etnică şi culturală a fiecărui elev şi a fiecărui profesor”.

 Conducerea unităţii de învăţământ susţine că va acorda o atenţie prioritară aplanării acestei situaţii pentru a se reveni la echilibru, „cu convingerea că cele întâmplate au fost determinate de impulsuri de moment, nefiind vorba de nicio acţiune premeditată”.

  „Considerăm că, în această situaţie, nu este cazul să aplicăm niciun fel de sancţiuni, pentru că dorinţa noastră este aceea de a aplana orice fel de conflict, de a ne educa elevii în spiritul valorilor europene, inter- şi multiculturale şi a cultivării respectului faţă de însemnele naţionale. Din cercetările efectuate la nivelul şcolii reiese faptul că ameninţările primite de eleva noastră sunt venite de la o persoană din afara şcolii, persoană pe care nu o cunoaştem”, se arată în comunicat.

Sabina, exmatriculată?

.Părinţii Sabinei  se tem ca acum că va fi exmatriculată din cauza acestui gest.

Potrivit proarges.ro, mama fetiţei, Mariana Furtună a declarat:  „La nivel de zvonuri, i s-a adus la cunoştinţă că ar putea fi exmatriculată şi i se va scădea şi nota la purtare. Personal, doamna dirigintă i-a spus că i se va scădea nota la purtare”.

 Menţionăm că astfel de manifestări au avut şi au loc şi în alte localităţi ale ţării: la Arad, Bistriţa, Bucureşti, Braşov, Chişinău, Cluj-Napoca, Piteşti, Ploieşti şi Târgul Mureş.

 De asemenea, Sabina este susţinută  pe pagina creată pe Facebook –  „Alături de Sabina”, unde a primit mii de mesaje de încurajare şi peste 13.000 de aprecieri din partea românilor.

 Sabina, fii tare. Toţi românii sunt alături de tine!

Vă prezentăm mai jos o galerie foto-video de la eveniment:


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională Bianca-Maria Grosu, elevă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, a obținut  Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Spaniolă. Citește și: EDUARD PIȚU, elevul-minune din Alba Iulia, primul și singurul din județ care a reușit să obțină […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea