FOTO-VIDEO: AL TREILEA PROTEST la Sebeş, împotriva POLUĂRII. Moţii s-au alăturat ecologiştilor

protest sebesAl treilea marş de protest împotriva poluării şi a construirii unei noi fabrici de formaldehidă la Kronospan, s-a defăşurat duminică, 25 ianuarie, la Sebeş. După ce săptămâna aceasta au avut loc întâlniri ale ONG-ştilor şi conducerile instituţiilor cu autoritate în domeniu, din judeţ, iar discuţiile nu au dus la niciun rezultat, ecologiştii au ieşit din nou, într-un număr şi mai mare, în stradă. Oameni din alte oraşe ale ţării (Timişoara, Reghin, Cluj, Deva, Târgu-Mureş, Alba Iulia, Cugir), dar şi moţi din Apuseni li s-au alăturat luptătorilor împotriva poluării din Sebeş. Protestatarii au cerut în continuare relocarea staţiei de producere a formaldehidei de la Kronospan la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraş.

 Citeşte şi FOTO: Peste 50 de moți din Apuseni participă azi la SebeŞ, la al treilea protest împotriva Kronospan S.A.

ELIT

(Filmul a fost realizat de Dan Claudiu Buzdugan)

 “Înarmaţi” cu vuvuzele, fluierici, banere şi pancarte, protestarii au început să se strângă în parcul din apropierea Primăriei, încă dinainte de ora 14.00. Lozinci precum “Kronospane nu uita, Sebeşul nu te mai vrea!”, „Nu mai vrem poluare”, „Sebeşeni, uniţi-vă!“, „Uniți, salvăm toată România!” „Afară, afară, cu Kronospan din ţară”, „Ne revoltăm, uniţi depoluăm!”, „Nu vă fie frică, Kronospanul pică”, „Luptăm, luptăm, luptăm şi câştigăm”, au fost scandate de protestatari.

Aproximativ 80 de moţi, conduşi de Dan Burzu li s-au alăturat ecologiştilor. Pe marşul lui Iancu, aceştia au scandat mesaje precum „Stop defrişării din Apuseni”, „Noi, moţii, v-am salvat, salvaţi-ne şi voi pe noi!”.

protest impotriva poluarii la Sebes1202Alături de moţi s-a aflat şi Mia Oprea (foto), unul dintre liderii mişcării anti RMGC.

Înainte ca marşul să pornească spre centrul oraşului,  în parcul din faţa Primăriei Sebeş s-a jucat Hora Unirii.

Tot aici, ecologiştii au acuzat lipsa de indiferenţă a autorităţilor locale, „care nu au binevoit nici măcar să facă act de prezenţă”.

„Sunt afectate toate comunele limitrofe Sebeşului, chiar şi Alba protest 3 impotriva poluarii la Sebes05Iulia. Autoritățile locale unde sunt? Nu fac nici măcar act de prezenţă”, a declarat profesorul Ioan Bogdan din Alba Iulia.

Chidriş Monica din Sebeş: „Le mulţumesc oaspeţilor noştri. E minunat să simţi sentimentul de solidaritate. Cerem relocarea platformei Kronospan la 50 de km de orice localitate”.

La modul ironic, în stradă a fost chemat şi primarul Sebeşului Alexandru Dăncilă.

În marşul spre sediul Kronospan, în cartierul Mihai Kogălniceanu protestatarii au strigat: „Unitate”,  „Ce vrem noi, e şi pentru voi”.

Ora 16:00. Manifestanţii au ajuns în faţa sediului Kronospan, unde au scandat: „Afară, afară, cu Kronospan din ţară”, „Kronospan nu uita, România nu te vrea!”, „Vrem să trăim, nu să murim”, „Sebeşenii şi cu motii luptă cu hoţii”. Aproximativ 1500 de persoane  s-au adunat la protest.

Măsurile de ordine şi siguranţă  au fost asigurate de Jandarmeria Alba.

În jurul orei 16.30, protestul s-a încheiat.

Organizatorii spun că mitingurile vor continua până când Kronospan va reloca secţia chimică la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș. De asemenea, aceştia au precizat că listele cu semnături pentru petitie vor fi trimise săptămâna viitoare preşedintelui Klaus Iohannis.

Primele două proteste au avut loc în 11 și 18 ianuarie și au reușit să mobilizeze tot mai mulți participanți – localnici și reprezentanți ai unor ONG-uri din țară și străinătate.

Citeşte şi: PROTEST de amploare la SEBEȘ împotriva POLUĂRII. Peste 1500 de persoane au mărșăluit prin tot orașul

 La cel de-al doilea protest, s-au deschis liste cu semnături pentru o petiţie ce va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis.

 Citeşte şi:  Al doilea miting la Sebeș: Protestatarii solicită firmei Kronospan relocarea fabricii de formaldehidă

 Joi, 23 ianuarie 2015, au avut loc întâlniri ale ONG-știlor și conducerile instituțiilor cu autoritate în domeniu, din judeţ, însă discuţiile nu au dus la niciun rezultat.Astfe, oamenii vor să continue protestele.

 Citeşte şi:Cazul Kronospan SEBEȘ: Autoritățile locale lăsate în șah de reprezentanții ONG-urilor, la prima confruntare

Citeşte şi: Harababură totală la conferinţa pe tema fabricii de formaldehidă din Sebeş. Reprezentanţii Kronospan au ieşit din şedinţă. Ce spune DSP şi ce vor ecologiştii

 Vineri, Kronospan Sebes a emis un comunicat de presă prin care a dorit să îşi exprime „profunda îngrijorare faţă de faptul că vineri,  23 ianuarie 2015, la ora 10.00, la sediul companiei, niciun reprezentant al societăţii civile şi autorităţilor locale nu au participat la întâlnirea anunţată”.

„În cadrul întâlnirii de vineri am fi dorit să punem încă o dată la dispoziţia celor interesaţi toată documentaţia tehnică ce stă la baza emiterii AIM. Am fi dorit să explicăm ce anume producem, cum producem şi cum monitorizăm emisiile, cum se fac intercalibrarile cu laboratoarele certificate RENAR şi să demonstrăm că respectăm  normele stabilite conform legislaţiei din domeniul protecţiei mediului”, au transmis aceştia.

 Citeşte şi Kronospan Sebeş:Ne exprimăm îngrijorarea faţă de faptul că vineri niciun reprezentant al societăţii civile şi autorităţilor locale nu a participat la întâlnirea anunţată

Potrivit ecologiştilor, campania „Opriți poluarea în Sebeș!“ nu este împotriva investitorilor.  Acțiunea a fost iniţiată de către locuitorii oraşului organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș, grup înfiinţat ca urmare a deciziilor favorabile din partea APM pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o nouă instalație de formaldehidă cu o capacitate de 60.000T/an.

Citeşte şi:ONG-urile din Sebeș continuă organizarea protestelor împotriva Kronospan – ”Secţia chimică să fie relocată la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș!”

Cetăţenii continuă să solicitate autorităţilor să ia măsuri urgente împotriva poluării oraşului Sebeş și dotarea companiei cu o aparatură modernă necesară măsurării exacte a cantității de formaldehidă emisă în atmosferă.

Cazul Kronospan a ajuns și în atenţia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor care va suspenda autorizaţia de mediu pentru construcţia noii fabrici de formaldehidă, până la clarificarea situaţiei. Decizia a fost luată după ce două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA, au fost trimise la Minister de ONG-uri reprezentantive din domeniul protecţiei mediului din Sebeş.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

VIDEO| Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și Anca Dragu, președintele Senatului s-au VACCINAT public anti-Covid-19

Fostul premier, Ludovic Orban, actual președinte al Camerei Deputaților și Anca Dragu, președintele Senatului, s-au vaccinat, marți, la ora 10.00,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 Comentarii

HH 25 ianuarie 2015 at 22:48

EU CER RELOCAREA FABRICII DE FORMALDEHIDA IN AUSTRIA ! MAI MULT DACA FABRICA KRONOSPAN SI HOLTZINDUSTRIE NU PRELUCREAZA DOAR RUMEGUS SI ” CAZATURI” RELOCAREA FABRICILOR IN INTREGIME PENTRU CA PADURILE ROMANIEI SUNT INFINIT MAI IMPORTANTE DECAT 2-3000 DE LOCURI DE MUNCA !!!

JOS HOLTZINDUSTRIE! 25 ianuarie 2015 at 23:29

Holtzieindustrie e capul rautatilor!

rachiteanu 26 ianuarie 2015 at 10:39

DE CE NU SINT INVITATE SI POSTURILE MARI DE TV CA SA VADA TOATA TARA CE ESTE IN SEBES.NU ESTE NUMAI DE INTERES LACAL CI DE INTERES NATIONAL POATA POPULATIA ESTE AFECTATA DE POLUAREA CARE SE PRODUCE IN SEBES, REGHIN BRASOV S.A.M.D.

chiar atat esti de naiv? 27 ianuarie 2015 at 6:17

Posturile cunosc situatia fiecarei pisici ratacite in pom. Chiar crezi tu ca nu cunosc si situatia de la Sebes. Poate nu prezinta interes, poate doar deocamdata. Cum ar fi sa apara la A3 si sa para ca Ponta nu face nimic sau nu e cu poporul sau poporul nu are dreptate? Nici altii nu sunt mai curati cu sufletul – poate spera sa aibe avantaje mai mari din partea celalalta…
Altii, poate nu s-au dumirit, si nu stiu inca spre cine sa incline. De… presa vrea sa fie lidera de opinie, nu un umil mesager sau caine de paza…
In categoria nedumiritilor as fi si eu, cu toate ca sunt originar din Sebes, si cu cancer in familie. Pana ma clarific (desi ma gandesc de cativa ani), sa va spun ce ma nedumireste:
pe de o parte:
(-) vreu sa vad o lista a bolnavilor de cancer din Sebes si imprejurimi (cu nume, zona, tip de cancer, loc de munca) cu date de la medicii de familie, de pe vremea ante Fratti si pana acum; Sa faca asociatiile lista pt ca medicilor le va fi frica. Sa o comparam cu date de la nivel national. Eu m-am saturat sa ascult argumentele ambelor parti pe tema asta si nimeni sa nu prezinte nimic. Poate o sa avem surprize … Poate mai trebuie si altii opriti. (chiar, de la ce limita ii vom opirii? daca au cu un 1 om peste limita, sau daca sunt fie si numai cu 0.5?);
(-) chiar daca vad lista comparativa, tot nu pot trage o concluzie definitiva. Cauzele cancerelor nu sunt foarte cunoscute, ci doar banuite, presupuse, dar nimic sigur;
(-) din multitudinea de cauze banuite, formaldehida e doar o substanta trecuta pe liste cu potential cancerigen. Cum ramane cu nitritii si nitratii din apa? As fi de parere sa salvam si raul Sebes sau cel putin sa-l monitorizam cel putin la fel de atenti cum monitorizam pe Kronospan). Nu mi-o luati in nume de rau, dar nu poti lupta cu colosii si cu corporatiile, fara macar o proba mai consistenta, alta decat cateva depasiri de indicatori de calitate a aerului (pentru care exista banalele amenzi);
(-) principiul precautiei din materie de protecita mediului nu spune sa nu pui in practica un procedeu pana nu ii cunosti toate cauzele (nu spune asta pt ca tehnica avanseaza si ceea ce azi credem ca stim cu siguranta ca e alb maine vom stii, tot cu siguranta, ca e negru, dar si vice-versa). Nu. Principiul precautiei, spune sa aplici cele mai bune tehnici disponibile la momentul actual (i.e. Best Available Technic sau zisele „BAT-uri” – batale-le sa le bata, ca nimeni nu le pomeneste, nici la Sebes, nici la Rosia Montana si nici in alte parti in Romania), nici cei cu protectia mediului (JENANT sa argumentezi ceva fara sa te referi la BAT-uri), asociatii sau APM dar nici Kronospanul.
Pe de alta parte:
(+) observa ca nici Kronospanul nu se omoara la capitolul transparenta. Sunt, practic, sub standardele de comunicare ale RMGC, care macar au informatiile mult mai „frumos” strucutrate pe site. Knospanul are si el niste studii de impact, care fac referire la BAT-uri, dar intr-un mod nu foarte convingator… Dar, am rog, cine suntem noi sa judecam. As prefer sa vad, insa, un studio de impact de la vre-un professor / facultate de chimie care sa zica ca BAT-urile din raportul Knosospan sunt depasite, si ca exista unele mai actuale si mai bune…
Pe de alta parte (vorba rabinului) … ceva trebuie facut, nu pot avea toti dreptate.

ecologistul 26 ianuarie 2015 at 10:57

va multumim sebesenilor ca i-ati primit pe urlatorii rudoteli din Campeni si nu ne-au mai tulburat noua duminica ,aici nu ii mai asculta nimeni….va multumim inca odata!!!
sunt patronii care isi apara lemnul,au platit oamenii din firmele lor sa mearga la Sebes,nu sunt altceva decat distrugatori economici platiti,nu le pasa lor de ecologie, fiti siguri, ci doritori de ciolan

Prometeu 26 ianuarie 2015 at 21:08

s-au trezit mancatorii de cianura ambulanti sa comenteze despre interese.

Motul 27 ianuarie 2015 at 0:34

ciudat, ciudad, ciudad! sa vina motii la sebes…pe ce bani, cine le-a dat autobuzul, ce legatura au cu sebesul?

Comentariile sunt oprite