Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: AL TREILEA PROTEST la Sebeş, împotriva POLUĂRII. Moţii s-au alăturat ecologiştilor

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

protest sebesAl treilea marş de protest împotriva poluării şi a construirii unei noi fabrici de formaldehidă la Kronospan, s-a defăşurat duminică, 25 ianuarie, la Sebeş. După ce săptămâna aceasta au avut loc întâlniri ale ONG-ştilor şi conducerile instituţiilor cu autoritate în domeniu, din judeţ, iar discuţiile nu au dus la niciun rezultat, ecologiştii au ieşit din nou, într-un număr şi mai mare, în stradă. Oameni din alte oraşe ale ţării (Timişoara, Reghin, Cluj, Deva, Târgu-Mureş, Alba Iulia, Cugir), dar şi moţi din Apuseni li s-au alăturat luptătorilor împotriva poluării din Sebeş. Protestatarii au cerut în continuare relocarea staţiei de producere a formaldehidei de la Kronospan la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraş.

 Citeşte şi FOTO: Peste 50 de moți din Apuseni participă azi la SebeŞ, la al treilea protest împotriva Kronospan S.A.

(Filmul a fost realizat de Dan Claudiu Buzdugan)

 “Înarmaţi” cu vuvuzele, fluierici, banere şi pancarte, protestarii au început să se strângă în parcul din apropierea Primăriei, încă dinainte de ora 14.00. Lozinci precum “Kronospane nu uita, Sebeşul nu te mai vrea!”, „Nu mai vrem poluare”, „Sebeşeni, uniţi-vă!“, „Uniți, salvăm toată România!” „Afară, afară, cu Kronospan din ţară”, „Ne revoltăm, uniţi depoluăm!”, „Nu vă fie frică, Kronospanul pică”, „Luptăm, luptăm, luptăm şi câştigăm”, au fost scandate de protestatari.

Aproximativ 80 de moţi, conduşi de Dan Burzu li s-au alăturat ecologiştilor. Pe marşul lui Iancu, aceştia au scandat mesaje precum „Stop defrişării din Apuseni”, „Noi, moţii, v-am salvat, salvaţi-ne şi voi pe noi!”.

protest impotriva poluarii la Sebes1202Alături de moţi s-a aflat şi Mia Oprea (foto), unul dintre liderii mişcării anti RMGC.

Înainte ca marşul să pornească spre centrul oraşului,  în parcul din faţa Primăriei Sebeş s-a jucat Hora Unirii.

Tot aici, ecologiştii au acuzat lipsa de indiferenţă a autorităţilor locale, „care nu au binevoit nici măcar să facă act de prezenţă”.

„Sunt afectate toate comunele limitrofe Sebeşului, chiar şi Alba protest 3 impotriva poluarii la Sebes05Iulia. Autoritățile locale unde sunt? Nu fac nici măcar act de prezenţă”, a declarat profesorul Ioan Bogdan din Alba Iulia.

Chidriş Monica din Sebeş: „Le mulţumesc oaspeţilor noştri. E minunat să simţi sentimentul de solidaritate. Cerem relocarea platformei Kronospan la 50 de km de orice localitate”.

La modul ironic, în stradă a fost chemat şi primarul Sebeşului Alexandru Dăncilă.

În marşul spre sediul Kronospan, în cartierul Mihai Kogălniceanu protestatarii au strigat: „Unitate”,  „Ce vrem noi, e şi pentru voi”.

Ora 16:00. Manifestanţii au ajuns în faţa sediului Kronospan, unde au scandat: „Afară, afară, cu Kronospan din ţară”, „Kronospan nu uita, România nu te vrea!”, „Vrem să trăim, nu să murim”, „Sebeşenii şi cu motii luptă cu hoţii”. Aproximativ 1500 de persoane  s-au adunat la protest.

Măsurile de ordine şi siguranţă  au fost asigurate de Jandarmeria Alba.

În jurul orei 16.30, protestul s-a încheiat.

Organizatorii spun că mitingurile vor continua până când Kronospan va reloca secţia chimică la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș. De asemenea, aceştia au precizat că listele cu semnături pentru petitie vor fi trimise săptămâna viitoare preşedintelui Klaus Iohannis.

Primele două proteste au avut loc în 11 și 18 ianuarie și au reușit să mobilizeze tot mai mulți participanți – localnici și reprezentanți ai unor ONG-uri din țară și străinătate.

Citeşte şi: PROTEST de amploare la SEBEȘ împotriva POLUĂRII. Peste 1500 de persoane au mărșăluit prin tot orașul

 La cel de-al doilea protest, s-au deschis liste cu semnături pentru o petiţie ce va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis.

 Citeşte şi:  Al doilea miting la Sebeș: Protestatarii solicită firmei Kronospan relocarea fabricii de formaldehidă

 Joi, 23 ianuarie 2015, au avut loc întâlniri ale ONG-știlor și conducerile instituțiilor cu autoritate în domeniu, din judeţ, însă discuţiile nu au dus la niciun rezultat.Astfe, oamenii vor să continue protestele.

 Citeşte şi:Cazul Kronospan SEBEȘ: Autoritățile locale lăsate în șah de reprezentanții ONG-urilor, la prima confruntare

Citeşte şi: Harababură totală la conferinţa pe tema fabricii de formaldehidă din Sebeş. Reprezentanţii Kronospan au ieşit din şedinţă. Ce spune DSP şi ce vor ecologiştii

 Vineri, Kronospan Sebes a emis un comunicat de presă prin care a dorit să îşi exprime „profunda îngrijorare faţă de faptul că vineri,  23 ianuarie 2015, la ora 10.00, la sediul companiei, niciun reprezentant al societăţii civile şi autorităţilor locale nu au participat la întâlnirea anunţată”.

„În cadrul întâlnirii de vineri am fi dorit să punem încă o dată la dispoziţia celor interesaţi toată documentaţia tehnică ce stă la baza emiterii AIM. Am fi dorit să explicăm ce anume producem, cum producem şi cum monitorizăm emisiile, cum se fac intercalibrarile cu laboratoarele certificate RENAR şi să demonstrăm că respectăm  normele stabilite conform legislaţiei din domeniul protecţiei mediului”, au transmis aceştia.

 Citeşte şi Kronospan Sebeş:Ne exprimăm îngrijorarea faţă de faptul că vineri niciun reprezentant al societăţii civile şi autorităţilor locale nu a participat la întâlnirea anunţată

Potrivit ecologiştilor, campania „Opriți poluarea în Sebeș!“ nu este împotriva investitorilor.  Acțiunea a fost iniţiată de către locuitorii oraşului organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș, grup înfiinţat ca urmare a deciziilor favorabile din partea APM pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o nouă instalație de formaldehidă cu o capacitate de 60.000T/an.

Citeşte şi:ONG-urile din Sebeș continuă organizarea protestelor împotriva Kronospan – ”Secţia chimică să fie relocată la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș!”

Cetăţenii continuă să solicitate autorităţilor să ia măsuri urgente împotriva poluării oraşului Sebeş și dotarea companiei cu o aparatură modernă necesară măsurării exacte a cantității de formaldehidă emisă în atmosferă.

Cazul Kronospan a ajuns și în atenţia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor care va suspenda autorizaţia de mediu pentru construcţia noii fabrici de formaldehidă, până la clarificarea situaţiei. Decizia a fost luată după ce două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA, au fost trimise la Minister de ONG-uri reprezentantive din domeniul protecţiei mediului din Sebeş.

[nggallery id=2952]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea