Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Unirea din 1859, primul pas spre formarea României Mari – moment celebrat la Teiuş

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Unirea Principatelor Române din 1859, primul pas spre formarea României Mari – moment celebrat la Teiuş

La Liceul Teoretic din Teiuş, marcarea evenimentelor cu semnificaţie istorică prin manifestări specifice, este deja o tradiţie. La început de an, data de 24 ianuarie ne oferă prilejul rememorării evenimentelor petrecute în urmă cu 161 de ani, când Moldova şi Ţara Românească s-au unit sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, prin dubla sa alegere în 5 ianuarie la Iaşi şi în 24 ianuarie la Bucureşti.

Pentru a păstra vii în memoria noastră evenimentele petrecute atunci, am iniţiat un proiect intitulat „Mica Unire – oameni, fapte, locuri”, pe care l-am realizat în parteneriat cu Primăria oraşului Teiuş şi cu Biblioteca orăşenească Teiuş. Această activitate este parte integrantă a Proiectului privind Învățământul Secundar (ROSE), Schema de Granturi pentru Licee. Acordul de grant nr. 272/SGL/RII din data de 01.10.2018 a fost semnat pentru subproiectul „SCOP – Susținere. Consiliere. Orientare. Progres.

Activităţile desfăşurate în 23 ianuarie au avut atât caracter ştiinţific -comunicări ştiinţifice, PPT-uri, colaje – inspirate din evenimentele unirii, cât şi activităţi artistice – cântece, poezii, desene.

Citește și:  Moș Ion Roată și Unirea referat – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”

Evenimentul a fost marcat atât la nivel de ciclu de învăţământ primar şi gimnazial cât şi liceal prin prezentarea semnificaţiei istorice a zilei de 24 ianuarie 1859, realizată de profesor Nicoleta Cîmpean, iar apoi, toţi ce prezenţi s-au prins într-o horă a unirii.

La această manifestare au fost prezenţi, pe lângă elevii şi profesorii liceului şi primarul oraşului Teiuş, domnul ing. Mirel Vasile Hălălai cât consilieri locali şi reprezentanţi ai Primăriei Teiuş .

Prof. Nicoleta Cîmpean

[nggallery id=7665]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea