Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Foto| Un arbore sequoia care poate atinge până la 100 înălțime s-a aclimatizat în curtea unui albaiulian

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un arbore sequoia care poate atinge până la 100 înălțime s-a aclimatizat la Alba Iulia

Un arbore sequoia plantat acum circa 10 ani s-a aclimatizat la Alba Iulia ajungând la o înâlțime de 5 m. Sequoia este celebru pentru că în America Centrală poate ajunge la un diametru de 10 m și o înălțime chiar de peste 100 de m.

La Alba Iulia s-a ”născut” din câteva semințe, în curtea unui iubitor de natură de pe strada Mărășești.  Pe lângă dimensiunile impresionante, arborele sequoia are și o longevitate de invidiat, de peste 3000 de ani!

Arborii giganţi de sequoia sunt printre cele mai înalte creaţii de pe Pământ în prezent. Numele „sequoia” este dat în cinstea liderului indienilor cherokee Sequoyah (1776–1842), cel care a inventat un alfabet unic, învăţând-şi poporul să citească şi să scrie.

În România sunt câteva exemplare de sequoia, cele mai ”vârstnice” fiind cele din Muntii Apuseni unde au poposit acum mai bine de un secol la poalele Masivului Vladeasa. Rezervaţia forestieră Arborele de Sequoia este situată pe „Dealul Domnului”, între comuna Săcuieu şi satul Rogojel. Gal Silvestru, un baron ungur caruia ii placea sa studieze pomii, a plantat mai multe specii rare în zonă, precum: sequoia, pinul. Cei 2 arbori, cei mai vechi din România, au fost plantați în jurul anului 1845 și acum acum circa 35 m.

Rămâne să vedem peste 3000 de ani dacă arborele de la Alba Iulia va atinge sau nu înălțimea de 100 de m!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea