Foto| Un arbore sequoia care poate atinge până la 100 înălțime s-a aclimatizat în curtea unui albaiulian

Un arbore sequoia care poate atinge până la 100 înălțime s-a aclimatizat la Alba Iulia

Un arbore sequoia plantat acum circa 10 ani s-a aclimatizat la Alba Iulia ajungând la o înâlțime de 5 m. Sequoia este celebru pentru că în America Centrală poate ajunge la un diametru de 10 m și o înălțime chiar de peste 100 de m.

La Alba Iulia s-a ”născut” din câteva semințe, în curtea unui iubitor de natură de pe strada Mărășești.  Pe lângă dimensiunile impresionante, arborele sequoia are și o longevitate de invidiat, de peste 3000 de ani!

Arborii giganţi de sequoia sunt printre cele mai înalte creaţii de pe Pământ în prezent. Numele „sequoia” este dat în cinstea liderului indienilor cherokee Sequoyah (1776–1842), cel care a inventat un alfabet unic, învăţând-şi poporul să citească şi să scrie.

În România sunt câteva exemplare de sequoia, cele mai ”vârstnice” fiind cele din Muntii Apuseni unde au poposit acum mai bine de un secol la poalele Masivului Vladeasa. Rezervaţia forestieră Arborele de Sequoia este situată pe „Dealul Domnului”, între comuna Săcuieu şi satul Rogojel. Gal Silvestru, un baron ungur caruia ii placea sa studieze pomii, a plantat mai multe specii rare în zonă, precum: sequoia, pinul. Cei 2 arbori, cei mai vechi din România, au fost plantați în jurul anului 1845 și acum acum circa 35 m.

Rămâne să vedem peste 3000 de ani dacă arborele de la Alba Iulia va atinge sau nu înălțimea de 100 de m!

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...