Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

FOTO| Ultimul veteran de război din Noșlac a murit chiar de ziua lui, la 100 de ani: Povestea maiorului Cociș Victor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ultimul veteran de război din Noșlac a murit chiar de ziua lui, la 100 de ani: Povestea maiorului Cociș Victor

Veteranul de război, maiorul (rtg.) Cociș Victor, din satul Copand, comuna Noșlac, județul Alba, a decedat azi-noapte la venerabila vârstă de 100 de ani.

Astăzi, o delegație, formată din cadre militare active și în retragere, alături de oficialități locale și familie, era pregătită sa il aniverseze la locuința sa din Copand, însă sufletul veteranului de război a părăsit această lume, lăsând o mare tristețe celor care l-au cunoscut și respectat.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Cu dispariția sa se încheie un capitol important istoric al comunității locale, Victor Cociș fiind ultimul participant în viață în cel de al Doilea Război Mondial din comuna Noșlac.

Acesta s-a născut în data de 11 octombrie 1922, în localitatea Copand, care aparținea atunci de comuna Chețani, raionul Ludus, regiunea Cluj.
Timp de doi ani, între 1943 și 1945 își face stagiul militar la Batalionul 8 Vânători de Munte Aiud, unitate cu care va participa în război pe frontul de Vest. În luptele de la Debrețin este rănit grav, iar urmele acestor răni aveau să-i fie vizibile toată viața, în special la mâini. Întors din război, se căsătorește și a avut doi fii.

În comunitate a fost foarte respectat și apreciat pentru omenie și hărnicie. A avut o gospodărie mare, iar toată viața a muncit la CAP-ul din comună, ca brigader. În timpul regimului comunist nu a avut probleme, dar își aducea aminte de rude și vecini care au avut de suferit, inclusiv care au fost împușcați.

Pentru faptele sale eroice de arme, veteranul de război Victor Cociș va fi condus pe ultimul drum de întreaga comunitate și va fi înmormântat cu omoruri militare și salve de foc de un pluton din cadrul Batalionului 136 Geniu Apulum.

Dumnezeu să-l ierte și să-i odihnească sufletul venerabilului erou în Oastea cea Cerească, alături de toți eroii neamului românesc!

Foto: Ionuț Văidean


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Programul băncilor de Paște 2024: Ce orar de funcționare au CEC BANK, BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD și ING Bank de sărbători

Bogdan Ilea

Publicat

în

Programul băncilor de Paște 2024: Ce orar de funcționare au CEC BANK, BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD și ING Bank de sărbători Mai multe bănci din România au un program special de interacțiune cu clienții în perioada sărbătorilor pascale.  CEC Bank CEC Bank a luat toate măsurile pentru ca, în zilele care sunt declarate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea