Curier Județean
FOTO: Toate bunătățile tradiționale le poți încerca la Târgul Gustos de Alba. Vezi programul din weekend!
Vineri, în pavilionul expoziţional din Piaţa Pascu din Alba Iulia a început cea de-a IV-a ediţie a Târgului “Gustos de Alba” – 31 mai – 2 iunie.
Pentru atingerea scopului propus vor fi prezentate produsele alimentare realizate în judeţ din aproape toate ramurile: carmangerie, produse lactate, panificaţie, patiserie, cofetărie, apicultură, viticultură, legumicultură. Micii sau mai marii fermieri vor fi şi ei prezenţi cu legume şi alte produse proaspete de sezon. Mâncărurile prezentate la târg sunt preparate după reţete tradiţionale moştenite din bătrâni şi cu ingrediente de calitate.
Târgul are ca scop creşterea competitivităţii producătorilor autohtoni din industria de profil alimentar şi promovarea valorilor tradiţionale culinare locale şi este organizat de Consiliul Judeţean Alba având ca partener Primăria Municipiului Alba Iulia şi Slow Food Alba Transilvania.
Sâmbătă și duminică vor avea loc demonstrații de artă culinară tradițională, vizitatorii având astfel ocazia să vadă cum sunt preparate o serie de produse culinare reprezentative pentru bucătăria judeţului Alba.
PROGRAMUL evenimentelor
Sâmbătă, 1 iunie
Ora 10.00 „Torockoi Gulyas” – demonstraţie culinară prezentată de pompierii voluntari din Rimetea
Ora 11.00 „Recunoaşte Mierea” – concurs pentru copii organizat de Apidava SRL Blaj
„Savoarea trufelor” – demonstraţie culinară prezentată de PFA Dan Nicoleta „Trufe” Alba Iulia
Ora 11.30 „Înturnat de cărări” – demonstraţie culinară prezentată de Mărioara Cândea din Loman
Ora 12.00 Flash Mob susţinut de Clubul de dans „Life is Dance” din Alba Iulia
Ora 17.00 „Platoul cel mai gustos” – concurs cu premii
Duminică, 2 iunie
Ora 10.00 „Balmoş” – demonstraţie culinară prezentată de Elena Stănuş din Pianu de Jos
Ora 11.00 „Recunoaşte Mierea” – concurs organizat de Apidava SRL Blaj
Ora 11.30 „Clătite cu caşcaval de Loman” – demonstraţie culinară prezentată de Mărioara Cândea din Loman
Ora 12.00 Festivitate înmânare diplome expozanţi

Curier Județean
FOTO| S-au introdus rețelele de apă pe strada Mihai Eminescu din Cugir: Ce lucrări sunt preconizate până la finalul anului
FOTO| S-au introdus rețelele de apă pe strada Mihai Eminescu din Cugir: Ce lucrări sunt preconizate până la finalul anului
Au fost introduse rețelele de apă pe strada Mihai Eminescu din Cugir și până la sfârșitul anului curent administrația anunță că se va asfalta și strada Simion Bărnuțiu, tronsonul 1.
Primăria Orașului Cugir monitorizează permanent fiecare investiție, stadiul acestora fiind evaluat în teren cu regularitate. În cursul zilei de ieri, în atenția conducerii administrației locale s-au aflat cele trei străzi din zona Râul Mic- M. Eminescu, G. Enescu și S. Bărnuțiu. La vizita pe șantier au luat parte Primarul Adrian Teban, Viceprimarul Călin Furdui, Administratorul Public Marius Jibotean, precum și Directorul SC Apa CTTA Cugir, Mircea Țârlea.
Pe str. M. Eminescu lucrările edilitare subterane se apropie de final, astfel că în zilele următoare drumul va fi balastat, devenind din nou circulabil. Pe această stradă a fost introdusă canalizarea pluvială și a fost înlocuită vechea conductă metalică de apă cu una de PEHD. Noua rețea publică de distribuție a apei se extinde până la limita de proprietate a imobilelor care urmează să fie racordate de către operatorul de apă la noile cămine de branșament, amplasate pe domeniul public, la poarta fiecărei case.
Trebuie precizat că reţelele interioare aparţinând utilizatorilor nu sunt responsabilitatea primăriei, astfel că locuitorii care doresc să-și schimbe conducta aflată pe proprietate o pot face cu costuri proprii.
Au început lucrările la rețeaua de alimentare cu apă și pe str. G. Enescu. Aici a fost introdusă canalizare pluvială, s-au refăcut branșamentele la canalizarea menajeră, iar acum se înlocuiește vechea rețea metalică de apă cu conductă de PEHD.
Pe strada Simion Bărnuțiu s-a introdus canalizația tehnică, a fost finalizată canalizarea pluvială, inclusiv podețul de la intersecția cu strada G. Enescu, cu rol major în preluarea apelor pluviale. Pe primul tronson al acestei străzi au fost montate bordurile și au fost amenajate trotuarele și accesele la proprietăți, urmând ca în perioada următoare să fie turnat primul strat de asfalt.
Reamintim că aceste străzi sunt modernizate în baza proiectului „Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Iosif Pervain”, care prevede modernizarea a încă 7 străzi din partea de sus a orașului: Ștefan Octavian Iosif, 8 Martie, Zorilor, 1 Iunie, Arieșului, Scăunel, Bradului)
În contextul investițiilor care au loc la nivelul infrastructurii stradale, Primarul Adrian Teban face apel la răbdarea oamenilor: „Cugirul este un șantier pentru că altă variantă pentru modernizare nu există. Această perioadă de disconfort trebuie asumată atât de administrația locală, cât și de cetățeni, manifestând un parteneriat real și onest, astfel încât să ducem la final toate aceste proiecte pe care le avem în implementare. Sunt multe proiecte, sunt în joc mulți bani europeni, contribuția din bugetul propriu este costisitoare, iar miza noastră locală este majoră. Vrem un oraș modern, vrem condiții de viață mai bune, vrem să ne aducem tinerii înapoi în oraș, vrem să ne dezvoltăm. Pentru atingerea obiectivelor pe care le avem, merită să tolerăm disconfortul actual.”
Curier Județean
Lucrările pe lotul de mobilitate din Alba Iulia nu vor afecta locurile de parcare rezidențiale: Se va diminua însă numărul de parcări publice
Lucrările pe lotul de mobilitate din Alba Iulia nu vor afecta locurile de parcare rezidențiale: Se va diminua însă numărul de parcări publice
De aproximativ două săptămâni au început lucrările pe lotul de mobilitate și încet, încet, Alba Iulia va deveni un șantier. Aceste lucrări au venit și cu nemulțumiri din partea cetățenilor și mulți se întreabă dacă le vor fi afectate locurile de parcare și care este soluția. Viceprimarul Emil Popescu a vorbit despre acest subiect la Radio „Unirea” FM.
„Nu vor fi foarte multe astfel de situații pentru că lucrările pe lotul de mobilitate vor fi realizate pe arterele principale. Vor fi afectate locurile de parcare publică, cele rezidențiale nu vor suferi foarte multe modificări. Arterele principale sunt cele vizate și ca urmare a acestor lucrări evident că numărul de parcări publice se va diminua.
Soluția ar fi alternativa mijlocului de transport în comun. Aceasta ar fi benefică pentru toată lumea, și pentru noi ca și municipalitate și poate și pentru cetățeni. Evident că perioada următoare o să fie una de încercări pentru toată lumea. Ați văzut că au început lucrările pe lotul de mobilitate, o să determinăm operatorul să meargă într-un ritm cât mai alert, o să fie o problemă acest disconfort, însă avem speranța că cetățenii municipiului Alba Iulia sunt conștienți de importanța acestor lucrări de mobilitate și vor ptimi cu înțelegere ceea ce se întâmplă”, a precizat viceprimarul.
În ceea ce privește modificările tarifelor pentru locurile de parcare odată cu creșterea salariului minim, acesta a declarat că „din punctul meu de vedere nu se va impune o modificare a acestor prețuri, cel puțin până în momentul în care se vor finaliza loturile de mobilitate rutieră. Cu siguranță dacă vor exista propuneri în acest sens, acestea vor trebuie să treacă prin dezbatere publică pentru a ajunge pe masa consilierilor locali, atunci va fi o altă discuție, dar în momentul de față, din punctul nostru de vedere al primăriei, nu se impune modificare a unor astfel de taxe.”
Cristina GANGA
Curier Județean
FOTO| Ziua Națională a României sărbătorită de elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” din Alba Iulia
FOTO| Ziua Națională a României sărbătorită de elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” din Alba Iulia
Ziua Națională a României este un prilej de mare sărbătoare, de aceea nu a trecut nemarcată de școlarii din Clasa Pregătitoare D de la Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” din Alba Iulia.
CITEȘTE ȘI: 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia. PROGRAMUL FINAL al manifestărilor organizate de primărie și CJ, în Capitala Marii Uniri, de Ziua Națională a României
Elevii au învățat că niciodată nu ești prea mic ca să afli lucruri frumoase despre țara ta și ce înseamnă sa fii român. Aceștia au realizat obiecte reprezentative pentru tradițiile și obiceiurile noastre, au ascultat povești despre poporul român, au confecționat tricolorul și au dansat dansuri populare.
CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ: Aproape 850 de militari și zeci de mijloace tehnice și autoutilitare vor participa la defilare
Toate aceste frumoase activități s-au desfășurat sub atenta îndrumarea a doamnei învățătoare Grecean Bianca Georgiana.
“România este patria mea, restul sunt doar țări.” – Octavian Paler
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2022. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2022. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei pentru cei dragi
-
Actualitateacum 11 ore
Sfântul Andrei, noaptea în care fetele pot afla cine le este ursitul – obiceiuri și superstiții populare
-
Actualitateacum 18 ore
Sfântul Apostol Andrei – Creștinătorul României și ocrotitorul românilor
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
Cui spunem ”La mulți ani!” de Sfântul Andrei: Nume care se serbează în ziua sfântului considerat ”Ocrotitorul României”
-
Actualitateacum 12 ore
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2022. URĂRI şi FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica