Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Templu al zeului luminii, descoperit în zona Cetății Alba Iulia în urma săpăturilor finanțate de Universitatea Princeton

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O descoperire arheologică importantă, făcută în urma săpăturilor arheologice din zona Cetății Alba Carolina, a fost prezentată astăzi presei locale de către echipa de specialiști care a efectuat lucrările, compusă din 21 de cercetători din SUA, Canada, Ungaria şi România.

Este vorba despre un templu dedicat zeului Mithras, zeul luminii, al sincerităţii şi al loialităţii în mitologia persană şi romană, edificiu ce datează potrivit specialiștilor din secolul al II-lea d.Hr.  Săpăturile care au început încă din 2013 sunt finanțate de Universitatea Princeton din SUA.

Săpăturile la situl arheologic, situat vizavi de Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan,  sunt realizate de studenţii americani de la universităţile Alberta, Maryland şi Priceton, studenți maghiari de la universitatea din Pecs și români de la universități din Cluj-Napoca şi Alba Iulia, coordonați de profesorii Matthew Mccarthy de la Universitatea Princeton şi Mariana Egri, respectiv Aurel Rustoiu de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Ultimele cercetări arheologice realizate la latura de sud a templului zeului Mithras, au scos la lumină și o locuinţă din epoca medievală, datat în sec. XII – XIII.

”Este prima actvitate de cercetare a unui sit reprezentând templus zeului Mithras din vechea provincie Dacia şi una din primele cercetări ale unui asemenea templu din lumea romană. Cu această ocazie, am obţinut informaţii foarte importante despre viaţa economică şi socială a oraşului şi a regiunii, din perioada romană şi medievală”, a explicat cercetătorul american, Matthew Mccarthy.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea