FOTO: Templu al zeului luminii, descoperit în zona Cetății Alba Iulia în urma săpăturilor finanțate de Universitatea Princeton

Paul Voicu - Primar 2020

O descoperire arheologică importantă, făcută în urma săpăturilor arheologice din zona Cetății Alba Carolina, a fost prezentată astăzi presei locale de către echipa de specialiști care a efectuat lucrările, compusă din 21 de cercetători din SUA, Canada, Ungaria şi România.

Este vorba despre un templu dedicat zeului Mithras, zeul luminii, al sincerităţii şi al loialităţii în mitologia persană şi romană, edificiu ce datează potrivit specialiștilor din secolul al II-lea d.Hr.  Săpăturile care au început încă din 2013 sunt finanțate de Universitatea Princeton din SUA.

ELIT

Săpăturile la situl arheologic, situat vizavi de Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan,  sunt realizate de studenţii americani de la universităţile Alberta, Maryland şi Priceton, studenți maghiari de la universitatea din Pecs și români de la universități din Cluj-Napoca şi Alba Iulia, coordonați de profesorii Matthew Mccarthy de la Universitatea Princeton şi Mariana Egri, respectiv Aurel Rustoiu de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Ultimele cercetări arheologice realizate la latura de sud a templului zeului Mithras, au scos la lumină și o locuinţă din epoca medievală, datat în sec. XII – XIII.

Mihail David - 2020

”Este prima actvitate de cercetare a unui sit reprezentând templus zeului Mithras din vechea provincie Dacia şi una din primele cercetări ale unui asemenea templu din lumea romană. Cu această ocazie, am obţinut informaţii foarte importante despre viaţa economică şi socială a oraşului şi a regiunii, din perioada romană şi medievală”, a explicat cercetătorul american, Matthew Mccarthy.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

1 comentariu

Anonimu` tau 2 august 2014 at 14:35

Trebuie sa vina americanii sa sape la noi in tara, ca noi suntem prea prosti si nu suntem in stare…
Primar de 2 lei…se uita doar la buzunarul lui..si atat!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...