Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Curier Județean

FOTO: Tabăra de Creaţie Inter Art Aiud s-a încheiat. Tineri artişti din mai multe ţări au participat la expoziţii, ateliere de teatru, seri de muzică şi carnaval

Alexandra Mates

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

La Aiud s-a încheiat duminică, 20 iulie, cea mai importantă tabără de creaţie pentru tineret. Tabăra Inter-Art, deschisă pentru 21 de tineri participanţi din Franţa, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi România, a fost organizată sub forma unor ateliere de creaţie, colografie, linogravură, pictură, modelaj şi icoane pe lemn. Tabăra a cuprins, de asemenea, în cele 10 zile, şi vizite de documentare în Aiud şi Alba Iulia, seri de muzică şi carnaval, expoziţii internaţionale de artă şi ateliere de teatru.

Expoziţia finală, organizată în Galeriile Inter- Art Aiud, a fost o amplă prezentare a lucrărilor realizate în această perioadă, dovada talentului tinerilor artişti, dar şi a valorii artistice şi didactice a profesorilor care au coordonat atelierele.

Valoarea şi calitatea exponatelor, îndrăzneala şi dăruirea în definirea culturală a spaţiului contemporan artistic au impresionat publicul prezent.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Unică în felul ei de predare a unor tehnici artistice, Tabăra rămâne, după această a IX-a ediţie, un element important în stabilirea de proiecte şi programe culturale şi artistice între tinerii Europei. Tinerii participanţi devin ambasadorii culturii româneşti în ţările de unde provin, îmbogăţind în acelaţi timp cultura românească cu valori şi tradriţii culturale ale ţărilor pe care le prezintă”, spune Ioan Hădărig, directorul artistic al Fundaţiei Inter-Art.

Tabara de Creatie Inter Art Aiud004La Tabăra de Creaţie au participat tineri artiști din Bulgaria, Franţa, Polonia, Ungaria şi România: Bellerive/Allier (Franta) Quentin  Petit,  Camelia Guerraoui, Charlotte Maussang, Însoţitoare: Delphine Manet, Shumen (Bulgaria), Ana – Maria Lecheva, Mariela Rosenova Petkova,  Aycan Sezoinova Aliosmanova, Însoţitoare: Miroslava Petkova Lecheva; Gyomaendrod (Ungaria), Ladanyi Sara, Gyanyi Gerda, Însoţitoare: Toth Richard Zoltan; Czestochowa (Polonia, Marysia Cichon, Natalia Kliszewska, Însoţitoare: Oolga Sowa; Sibiu (România), Ban Cristina, Barbulat Stefan, Băcilă Vlad, Însoţitoare: Băcilă Lidia, Lunca Ilvei, Bistriţa Năsăud  (România), Ciobanu Adela Cristina, Oniga Cristina Mălina, Însoţitoare: Iuga Alexandru; Cluj – Napoca  (România), Mezei Kata, Însoţitoare: Horvath Gyongyver; Paşcani (România), Stumbea Anca, Popovici Ruxandra, Ursu Demetra, Însoţitor: Anca Pricop; Aiud (România), Ionaş Cristina, Munteanu Ştefania Iulia Însoţitor: Alexandru  Iuga.

Profesori coordonatori ai atelierelor de creaţie: Horvath Gyongyver,  Elena Cristea, Alexandru Iuga, Andrei Bako – Româniaşi Novak Hanga din Ungaria.

Echipa de organizare a Taberei de creaţie este compusă din: Ştefan Balog – preşedintele  Inter-Art,  Ioan Hădărigdirectorul artistic Inter Art şi managerul Centrului Cultural Liviu Revbreanu Aiud,  Robert Lixandru – secretar general Inter – Art, Zoltán Balog – vicepreşedinte  Inter-Art, referent Centrul Cultural L. Rebreanu Aiud,  Andrei Bako vicepreşedinte  Inter-Art, coord. compartiment cultură, Elena Cristea – director administrativ Inter-Art,  Alexandru Iuga, Moga Marius, Claudiu Cordea – referent Inter-Art Foundation şi Centrul Cultural L. Rebreanu Aiud,  Cristina Buduşan, Nicolae Câmpean – referent Inter-Art.

Vă prezentăm mai jos câteva imagini din cadrul taberei:

[nggallery id=2103]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Zilele Sebeșului 2022: Gimnastele Flavia Sentea și Sara Maria Dan vor fi premiate și vor evolua în fața publicului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Zilele Sebeșului 2022: Gimnastele Flavia Sentea și Sara Maria Dan vor fi premiate și vor evolua în fața publicului

Cu prilejul Zilelor Municipiului Sebeș din acest an, primarul Dorin Nistor va oferi premii unor sportivi ai orașului care au excelat în sporturi frumoase, prin muncă, perseverență și încredere: gimnastele Flavia Sebastiana Sentea și Sara Maria Dan, tânăra jucătoare de tenis Giulia Pienariu și ciclistul Roberto Burța.

CITEȘTE ȘI: 18 – 21 AUGUST 2022: PROGRAMUL evenimentelor pentru Zilele Municipiului Sebeș

Gimnasta Flavia Sebastiana Sentea

Născută la Sebeș, în 12 februarie 1999, Flavia a copilărit la Petrești, iar la numai 4 ani a fost îndrumată de părinți spre Deva, unde a pășit cu succes la „școala campioanelor”. Multiplă campioană națională și mondială, medaliată cu argint la Campionatul Mondial de Gimnastică Aerobică din Portugalia și din Azerbaidjan, Flavia Sentea se întoarce acasă cu mândrie, după fiecare competiție. Are o colecție de medalii impresionantă, un zâmbet cald, iar visul său este să ofere tot ce are mai bun oamenilor acestor locuri. La ceas de retragere, Flavia se întoarce acasă pentru a sărbători alături de noi Zilele Sebeșului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Gimnasta și balerina Sara Maria Dan

Are 9 ani și este elevă a Școlii Gimnaziale nr. 2 din Sebeș. Sara a descoperit tainele baletului la vârsta de 6 ani. A urmat cursuri de gimnastică artistică la Liceul Sportiv Cetate Deva, dar pandemia de Coronavirus a determinat-o să se îndrepte cu grație spre balet, actualmente pregătindu-se la Sibiu.

Tenismena Giulia Pienariu

Are 13 ani, dar joacă la grupa de vârstă de 14 ani. Giulia este ambiția întruchipată. Acum este legitimată la Tenis Club Dura din Sebeș și este cu siguranță o speranță a tenisului de câmp. În clasamentul Federației Române de Tenis se află în primii 50 de sportivi! Giulia evoluează și în campionatele de Tenis Europene din Italia, Anglia și Austria reprezentând lotul României. Recent a câștigat și Cupa Universității „1 Decembrie 1918″ Alba Iulia.

Ciclistul Burță Roberto

Roberto Burța sau Peque cum îi spune toată lumea, este probabil unul din cei mai promițători mountain bikeri români ai momentului. În aceste zile se află în Germania, unde participă la Campionatele Europene, căci face parte din echipa națională de ciclism a României. Recent a cucerit locul al doilea la Campionatele de Cross Country Olimpic – categoria Tineret. Roberto practică ciclismului de la vârsta de 10 ani, pasiune care i-a fost încurajată de părinții săi. Actualmente face parte din echipa CSU Scott Tg. Mureș, alături de care a reușit să câștige titlul de vicecampion național la categoria Elite.

Gimnastele Flavia Sentea și Sara Maria Dan vor evolua în fața publicului pe scena din Parcul Arini, sâmbătă, 20 august 2022, începând cu ora 18.30.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și SPAP Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| În ce stadiu sunt lucrările de modernizare la grădinițele aparținătoare Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” Cugir: Investiție de peste 2.8 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| În ce stadiu sunt lucrările de modernizare la grădinițele aparținătoare Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” Cugir: Investiție de peste 2.8 milioane de lei

Viceprimarul Călin Furdui, Administratorul Public, Marius Jibotean și membrii ai echipei de implementare a proiectului s-au deplasat în teren pentru a analiza stadiul real al investițiilor.

Din constatările reprezentanților administrației locale, lucrările sunt finalizate în pocent de 90% la Grădinița cu Program Normal nr. 2 (str. 21 Decembrie 1989), respectiv 70%, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 (str.Traian Vuia). Datorită unor modificări și lucrări suplimentare, în special la instalațiile electrice și la sistemele de protecție împotriva incendiilor, s-a decis prelungirea contractului de execuție cu încă două luni.

Reamintim că modernizarea celor două grădinițe se derulează în baza proiectului cu finanţare europeană „Reabilitare, modernizare și echipare infrastructură educațională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir”, în valoare de peste 2.8 milioane de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Clădirile au beneficiat de lucrări de reconformare structurală a șarpantei, renovări interioare și exterioare, înlocuiri de instalații sanitare, electrice, termice, inclusiv centrală termică. Grădinițele au fost eficientizate energetic prin introducerea încălzirii în pardoseală și montarea de panouri solare și fotovoltaice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Vineri| Vernisajul expoziției temporare „Vremuri și bani… Din colecția numismatică a muzeului din Sebeș” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Vineri| Vernisajul expoziției temporare „Vremuri și bani… Din colecția numismatică a muzeului din Sebeș” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”

Vineri, 19 august 2022, începând cu ora 18.30, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș va avea loc vernisajul expoziției temporare „Vremuri și bani… Din colecția numismatică a muzeului din Sebeș”. Expoziția, organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, prezintă publicului o parte a colecției de numismatică a muzeului din Sebeș, monedele și tezaurele monetare care, în trecut, au aparținut unor colecționari particulari (Rudolf Weiss și Alfred Heitz) și fostului Gimnaziu Evanghelic din Sebeș.

Aceste mici colecții reprezintă, de fapt, nucleul în jurul căruia s-a dezvoltat în timp, prin cercetări de teren, achiziții și donații, colecția de numismatică a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș care numără, în prezent, 2.600 de piese, monede antice, medievale şi moderne.

Vor fi expuse monede confecționate din bronz și argint, grecești, romane, medievale și moderne, descoperiri izolate, dar și tezaure, precum cel datând din timpul domniei lui Sigismund de Luxemburg (1387–1437) și compus din 1632 de piese.

Elit - Gustul Desăvârșit

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 19 august 2022 – 12 ianuarie 2023, de marți până vineri între orele 8 și 16, iar sâmbăta și duminica de la ora 10 la ora 16.

În perioada 19-21 august 2022, cu prilejul evenimentului Zilele Municipiului Sebeșului, muzeul municipal oferă acces gratuit vizitatorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare