Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| În slujba cetățeanului: Polițiștii din Alba Iulia au sărit în ajutorul unui șofer lăsat „la greu” de mașină
În slujba cetățeanului: Polițiștii din Alba Iulia au sărit în ajutorul unui șofer lăsat „la greu” de mașină
Un șofer care a rămas fără baterie pe Bulevardul „1 Decembrie 1918” din municipiul Alba Iulia a fost astăzi ajutat de către polițiști să își repună autoturismul în funcțiune.
Așa cum se poate observa și în imaginile trimise de către un cititor ziarulunirea.ro pe adresa redacției, oamenii legii au sărit să-l asiste pe cetățean, folosind cablurile de pornire pe care le aveau la dispoziție.
Cum pornești rapid mașina dacă ai rămas fără baterie
Există mai multe metode prin care poți porni mașina în cazul în care rămâne fără baterie. Acestea sunt simple, dar dacă nu sunt executate corect pot duce la incidente neplăcute sau chiar la incendierea mașinii. Dacă nu ești sigur, mai bine apelezi la specialiști sau la ajutorul unui prieten priceput.
Desigur, aceasta este și cea mai simplă metodă – suni la un service și cineva se va deplasa pentru pornirea și diagnosticarea mașinii. Ar putea să nu fie cea mai rapidă, însă, și cu siguranță nu este cea mai ieftină. Alte metode pentru pornirea mașinii sunt să „tragi curent” de la altă mașină sau să folosești o baterie de pornire externă, în caz că ai așa ceva. O altă metodă, mai puțin recomandată, este să rogi prietenii să împingă mașina. Această metodă funcționează doar pentru mașinile cu transmisie manuală.
Vom descrie procedura în cazul celei mai simple și mai la îndemână dintre acestea, și anume folosirea unui set de cabluri de pornire și a mașinii unui prieten sau binevoitor pentru a „da curent” mașinii care a rămas fără baterie. Un set de cabluri de pornire de calitate nu ar trebui să lipsească din portbagajul niciunei mașini, mai ales că prețurile sunt destul de accesibile. Cu siguranță mai mici decât tariful de intervenție al unui atelier specializat.
1. Apropie și poziționează cele două mașini
Manevrează mașina prietenului cât mai aproape de cea fără baterie, astfel încât cele două baterii să fie cât mai apropiate. Atenție să nu deformați elementele de caroserie. Ține cont că unele mașini pot avea bateria în portbagaj, sau chiar sub zona scaunelor. Verifică să nu fie obiecte metalice în zona bateriilor și asigură-te ca nu ai elemente de îmbrăcăminte sau bijuterii care pot fi prinse de motor. Desigur, cablurile de curent trebuie să se afle în stare bună, cu izolația intactă.
2. Conectează cablul roșu
Conectează un capăt al cablului roșu la polul pozitiv al mașinii prietenului, apoi celălalt capăt la polul pozitiv al mașinii care a rămas fără baterie. Atenție să nu atingi cu capătul acestui cablu alt element metalic al mașinii cu bateria funcțională – vei provoca un scurtcircuit, cu consecințe imprevizibile. Terminalul pozitiv ar trebui să fie marcat ca atare și de regulă are o protecție roșie.
3. Conectează cablul negru
Conectează un capăt al cablului negru la polul negativ al bateriei funcționale. Celălalt capăt trebuie conectat la o parte metalică a motorului (sau caroseriei) mașinii rămase fără baterie, cât mai aproape de blocul motor.
4. Pornește motorul mașinii fără baterie
Pornește motorul mașinii prietenului. Așteaptă cel puțin 5 minute înainte de a încerca pornirea motorului mașinii cu bateria descărcată. Dacă bateria nu este foarte descărcată, vei putea face asta și mai repede dar, dacă bateria este complet descărcată s-ar putea să fii nevoit să aștepți chiar și un sfert de oră. Imediat ce motorul mașinii cu probleme a pornit, deconectează cablurile în ordine inversă: întâi cel negru, de la mașina cu probleme, apoi cel roșu.
5. Mergi cu mașina
Dacă ai posibilitatea, mergi cu mașina care are bateria descărcată cel puțin 15 minute, într-un regim de turații ușor crescut – peste 2500 rpm sau chiar peste 3000 rpm. Dacă nu ai această posibilitate, poți lăsa motorul pornit pe loc minimum 15 minute, dar bateria nu se va încărca la fel de mult, iar vecinii s-ar putea să reacționeze nedorit la zgomotul motorului și gazele de ardere.
E bine de știut că unele mașini nu au baterii accesibile ușor, dar au borne de curent, de regulă în compartimentul motor. Dacă nu ești sigur, verifică în manualul de utilizare al mașinii.
Bateriile de pornire externe sunt dispozitive compacte extrem de utile în astfel de situații, putând fi folosite și pentru încărcarea altor gadgeturi, cum este telefonul mobil. Au, de regulă, o baterie Li-Ion de cel puțin 25 Ah și cabluri care se conectează la bateria mașinii care are nevoie de ajutor. De aici, întreaga procedură este identică cu cea descrisă anterior. Bateriile externe sunt utile în multe situații, mai ales dacă ești genul care uită luminile aprinse (deși la mașinile moderne acestea se sting automat) sau folosești mașina foarte rar.
Ştirea Ta
VIDEO ȘTIREA TA| Patru ciute au coborât în zona Schitului din Alba Iulia: Animalele, nederanjate de oamenii din preajmă
Patru ciute au coborât în zona Schitului din Alba Iulia: Animalele, nederanjate de oamenii din preajmă
Un cititor ziarulunirea.ro a trimis o filmare în care se pot observa mai multe ciute, în zona schitului din Alba Iulia, lângă viitoarea clădire Maria Beatrice.
Înregistrarea a fost realizată în mijlocul zilei, când ciutele se plimbau liniștite prin zonă.
Potrivit specialiștilor în fauna sălbatică, ciutele sunt animale sălbatice și se întâlnesc mai des în zonele cu păduri și pajiști, dar și în parcuri și grădini. Ele pot ajunge la o viteză de până la 80 km/h și pot sări peste obstacole înalte de până la 2,5 metri.
Această filmare este o dovadă a faptului că, în ciuda dezvoltării urbane, încă mai există zone verzi în care animalele sălbatice pot trăi în siguranță.
Este important să respectăm natura și să protejăm habitatul animalelor sălbatice, astfel încât acestea să poată continua să trăiască în libertate și să-și îndeplinească rolul important în ecosistemul nostru.
Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| O nouă stradă din Alba Iulia, „ca după război”: După lucrări la rețeaua electrică a fost refăcută doar parțial
FOTO ȘTIREA TA| O nouă stradă din Alba Iulia, „ca după război”: După lucrări la rețeaua electrică a fost refăcută doar parțial
Un nou caz al unei străzi refăcute parțial, în urma unor lucrări, a fost semnalizată de către cetățenii străzii Andrei Mureșanu din Alba Iulia.
În urma unui articol apărut pe ziarulunirea.ro, alți cetățeni au decis să facă cunoscută povestea străzii acestora.
Mai multe zone din strada Andrei Mureșanu au fost sparte pentru a se efectua lucrări de montare a noilor stâlpi de electricitate, însă chiar și la momentul actual strada nu a mai fost adusă la stadiul dinaintea lucrărilor, ci a fost refăcută parțial.
Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| Stradă din Alba Iulia, exemplu de ignoranță și nepăsare: „S-a săpat în septembrie 2022, se reface la Sfântu’ Așteaptă”
FOTO ȘTIREA TA| Stradă din Alba Iulia, exemplu de ignoranță și nepăsare: „S-a săpat în septembrie 2022, se reface la Sfântu’ Așteaptă”
Cetățenii străzii Barbu Lăutaru din municipiul Alba Iulia se plâng că au fost uitați de autorități. Oamenii afirmă că pavelele au fost scoase în toamna anului trecut și strada arata tot la fel și acum.
Un cititor al ziarulunirea.ro ne-a trimis pe adresa redacției mai multe imagini cu starea de fapt din acea zonă.
„Nu suntem o stradă de băgători de vină, în sensul că dacă azi începe o lucrare să fie totul la loc a doua zi, dar Barbu Lăutaru a devenit un exemplu de ignoranță și nepăsare. S-a săpat în septembrie 2022, se reface la Sfântu’ Așteaptă.
Toată lumea se chinuie. Din perspectiva cui e normal? Nu vrem minuni, ci o stradă rea. Mai bine decat dezastrul de azi”, a spus cetățeanul.
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
UPDATE FOTO| ACCIDENT RUTIER în Alba Iulia: Coliziune între o autoutilitară și un autoturism. Un șofer a ajuns la spital
-
Actualitateacum 9 ore
România pierde aproape 1 miliard de euro pe an din cauza importurilor de carne de porc: Creștem de 17 ori mai puțini porci decât acum 30 ani
-
Actualitateacum 7 ore
Diplomele de Bacalaureat 2023 vor fi eliberate de școli înainte de afișarea rezultatelor finale
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
FOTO VIDEO UPDATE| DOUĂ LOCUINȚE au fost cuprinse de flăcări la Pianu de Sus: Pompierii intervin cu 3 autospeciale. Au fost solicitate ÎNTĂRIRI
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Pensii 2023: Indemnizația socială pentru pensionari. Valorea și numărul beneficiarilor