Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA | Fenomen SPECTACULOS în Alba Iulia: Nori în culorile curcubeului, vizibili pe cer. Ce este fenomenul norilor irizați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO ȘTIREA TA | Fenomen SPECTACULOS în Alba Iulia: Nori în culorile curcubeului, vizibili pe cer. Ce este fenomenul norilor irizați

În cursul zilei de marți, 6 februarie, pe cerul din Alba Iulia a putut fi observat un fenomen spectaculor. Este vorba despre fenomenul „norilor irizați”, unde particulele de apă sau gheață din nori se „colorează” la lumina soarelui.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Apariția unui astfel de nor necesită o adunare de nori care conțin gheață, poziționați la un unghi de 58 de grade în cer așa fel încât lumina Soarelui sau a Lunii să creeze un astfel de defect.

Fenomenul se datorează particulelor de gheață din interiorul norului care acționează ca o prismă, iar atunci când lumina trece prin ele culorile devin vizibile.

Explicația științifică

Tensiunea superficială face ca picăturile de apă, mai ales cele foarte mici, să fie aproape perfect sferice.

Refracția și reflexia luminii explică de ce lumina curcubeului are altă direcție decât lumina de la soare.

Dispersia, adică dependența indicelui de refracție al apei de lungimea de undă a luminii, explică de ce curcubeele sunt colorate și nu doar albe.

Difracția luminii devine semnificativă atunci când picăturile de apă sunt extrem de mici, de ordinul micronilor, deci comparabile cu lungimea de undă (aproximativ 0,5 μm). În acest caz culorile curcubeului se estompează.

Dacă picăturile sunt mari și nu se află într-un echilibru care să le asigure forma sferică, efectul de curcubeu fie este redus, fie nu apare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea Ta

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA: Alarmă de incendiu în Carolina Mall din Alba Iulia. Zeci de oameni au fost evacuați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alarmă de incendiu în Carolina Mall din Alba Iulia. Zeci de oameni au fost evacuați Clienţii din centrul comercial Carolina Mall din Alba Iulia au fost evacuaţi, joi seara, după ce alarmele de incendiu s-au declanşat. Citește și: UPDATE FOTO INCENDIU în Alba Iulia: O mașină a luat foc pe Bulevardul Transilvaniei Imaginile au fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea