Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Spectaculosul drum turistic spre Elveția României a trecut în administrarea comunei Șugag: Primăria a început de urgență lucrările de reabilitare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Spectaculosul drum turistic spre Elveția României a trecut în administrarea comunei Șugag: Primăria a început de urgență lucrările de reabilitare

Drumul face legătura cu o zonă turistică spectaculoasă denumită și „Elveția României” și care leagă DN 67C – Transalpina din zona barajului Oașa, de Luncile Prigoanei și Poarta Raiului, a fost trecut din administrarea Romsilva în administrarea comunei Șugag. Contractul de predare-primire a fost semnat marți, 10 octombrie, iar odată cu semnarea s-a și intervenit cu utilaje, drumul fiind la această oră practicabil pe toată lungimea.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

”În sfârșit am semnat predarea-primirea Drumului Forestier Baraj Oașa-Poarta Raiului! Odată cu semnarea predării-primirii, am intervenit cu utilaje și l-am făcut practicabil. La ora aceasta se circulă bine pe toată lungimea drumului. Consiliul local Șugag o aprobat pentru anul acesta suma de 100.000 de lei de la bugetul local pentru reparația drumului”, a precizat pentru Ziarul Unirea Constantin Jinar, edilul comunei Șugag.

Odată cu aprobarea trecerii drumului din administrarea Romsilva în administrarea comunei Șugag din Alba, autoritățile locale au și demarat lucrările și au intervenit cu uitlajele pe toată lungimea drumului, scopul preluării reprezentându-l tocmai întreținerea, reabilitarea și modernizarea acestuia.

Porțiunea de drum are patru tronsoane, cu o lungime totală de 15,4 km, după cum urmează:

1. DAF Oașa – Poiana Muierii (7,542 km) – Sub denumirea „Oaşa-Poiana Muierii”, cu o lungime solicitată de 7,542 km, din totalul de 22,5 km. Tronsonul solicitat începe în dreptul barajului Oaşa la intersecţia cu DN 67C, până la intersecţia cu D.F. Valea Mare – Prigoana, în aproprierea bornei amenajistice nr. 347.

2. DAF Valea Mare – Prigoana (3,286 km) – Sub denumirea „Valea Mare-Prigoana” în, cu o lungime solicitată de 3,286 km, din totalul de 5,6 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu DF Oaşa – Poiana Muierii, până la intersecţia cu DF Valea Prigoanei – Oaşa, în aproprierea bornei amenajistice nr. 242.

3. DAF Valea Mare – Prigoana (0,398 km) – Sub denumirea „Vl. Mare-Prigoana”, cu o lungime solicitată de 0,398 km din totalul de 0,4 km. Drumul forestier solicitat începe de la intersecţia cu DF Oaşa – Poiana Muierii, până la intersecţia cu DF Valea Prigoanei situată în locul numit „Luncile Prigoanei”.

4. DAF Pârâul Canciului I+II (4,200 km) – Sub denumirea „DAF PârâuI Canciului”, cu o lungime solicitată de 4,200 km, din totalul de 5,2 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu DF Valea Prigoanei, până la intersecţia cu DF Râul Mare – Şureanu situată în locul numit „Poarta Raiului”.

Potrivit administrației locale, căile de acces sunt un element vital pentru dezvoltarea zonei respective, iar pentru aceasta, comuna Şugag, este pregătită să investească în modernizarea acestor drumuri ajutând astfel la o mai bună exploatare a resurselor turistice, culturale, agricole şi silvice.

Satul de vacanţă Luncile Prigoanei, înfiinţat de către Consiliul Local al comunei Şugag încă din anul 1998, are o bază sportivă şi de cantonament care se află în proprietatea municipiului Sebeş și care are o capacitate de 100 de locuri de cazare. Locurile de cazare din pensiunile de aici depăşeşte în total numărul de cinci sute.

Proprietăţile din Luncile Prigoanei sunt racordate la sistemul de energie electrică şi la sistemul de apă potabilă, iar sistemul de canalizare este în stadiu de întocmire a documentaţiei tehnice. De asemenea, toţi marii operatori din domeniul telecomunicaţiilor au instalat relee de telefonie mobilă în zonă.

Mii de turişti sunt atrași aici și de stâna europeană unde se desfăşoară anual serbarea păstorească „Zi, bade, cu fluiera”, eveniment organizat de către primăria și consiliul local al comunei Şugag.

În ceea ce privește satul de vacanță Poarta Raiului, acesta a fost înfiinţat în anul 2004, iar în prezent există mai multe hoteluri şi pensiuni turistice care asigură peste 500 de locuri de cazare. Un alt punct de interes turistic al zonei este rezervaţia arheologică Castrul Roman de pe vârful Petru, rezervaţia naturală Iezerul Şureanu, centrul de vizitare Poarta Raiului construit de Consiliul Judeţean Alba unde sunt prezentate informaţii despre sitil Natura -2000 „Frumoasa”.

Principala atracţie turistică a zonei din Alba este reprezentată de Domeniul schiabil Şureanu, unde mergea des și președintele Klaus Iohannis, aflat pe teritoriul administrativ al oraşului Cugir. Lungimea celor zece pârtii totalizează 11.473 metri, fiind dotate cu două teleschiuri şi un telescaun, isr hotelul de la baza pârtiilor dispune de o capacitate de 50 de camere, spa, restaurant, bar şi magazine.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea