Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Și-a readus la viață locul în care a copilărit. Un aiudean, reîntors după 15 ani în țară, a recondiționat opt case țărănești în Rachiș, un sat cu doar doi locuitori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După ce a trăit 15 ani peste hotare, un aiudean s-a reîntors acasă și s-a hotărât să readucă la viață locul în care a copilărit. Este vorba despre satul Rachiș din comuna Miraslău, un sat aproape pustiu din Alba, cu case abandonate, unde mai locuiesc doar doi oameni.  

Revenit în satul natal, Iulian Docea a refăcut opt case ţărăneşti şi vrea să-i atragă şi pe alţii să se mute acolo, în mijlocul naturii.

”Satul era în mare parte o ruină, erau doar câteva ziduri în picioare, fără garduri, fără porţi. De prin 2000 nu mai locuia nimeni aici. M-au chemat locurile copilăriei”, spune Iulian.

Iulian a stat 15 ani departe de casă, în Spania şi Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca preparator fizic. S-a întors în judeţul Alba, în satul natal – Rachiș, unde a început să recondiţioneze casele străvechi, abandonate, scrie Pro TV.

Până acum, bărbatul a reuşit să refacă opt case în stil tradiţional. Una dintre casele pe care a renovat-o era a bunicii lui, iar Iulian a povestit că a păstrat toate elementele naturale.

″În baie am folosit din resturile de materiale de la un jug, de la boi a străbunicilor şi am făcut o poliţia pentru baie”, explică bărbatul.

”Casele arătau cam într-o stare jalnică, se lua ţigla de pe acoperişuri şi acest nepot a început să le renoveze. E bine, că se face drumul. Sunt numai eu singur aici. Eu și încă unul mai avem buletin de unul, doi – doi mai suntem cu buletin de Mirăslău”, spune o rudă.

”Mă detaşez total de tot ce înseamnă civilizaţie, probleme, stres, uit noţiunea timpului, n-am nevoie de nimic, decât să-mi regăsesc locurile unde am copilărit cândva”, explică Iulian motivele ce l-au determinat să restaureze satul bunicilor.

Peste vară, bărbatul de 40 de ani s-a mutat într-una dintre casele salvate, împreună cu soţia şi cele două fiice. “Locul în sine are un aer aparte, îţi dă linişte, îţi dă pace, îţi dă bucuria de a te trezi dimineaţă. Nu am mai trăit asta de mult, cel puţin nu în civilizaţie. În acest moment, satul este cumva în curs de a fi plin de viaţă iarăşi”, este entuziasmată soția.

Iulian speră să atragă cât mai mulţi vizitatori în zona. Iar, în unele case, vrea să îi cazeze în mod gratuit pe cei care aleg să trăiască în mijlocul naturii.

Vedeți reportajul video realizat de reporterii Pro Tv, AICI.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului Primăria municipiului Aiud organizează în data de 15 mai 2024 evenimentul „Ziua Familiei”, în cadrul căruia vor fi sărbătorite familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie în anul 2024. Citește și: Ziua Familiei, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea