FOTO – Şcoala profesională germană din Alba Iulia funcţionează ca un ceas elveţian

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Scoala profesionala germana din Alba Iulia13Şcoala profesională germană, care funcţionează în incinta Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia arată impecabil, iar promisiunile făcute în 18 septembrie privind bursele de 400 de lei per elev, 200 de lei de la Ministerul Educaţiei şi 200 de lei de la firmele partenere au fost respectate, iar elevii care au frecventat cursurile sunt cu banii la zi.

Săli de clasă curate, laptopuri, ateliere de mecanică şi electromecanică moderne sunt câteva dintre condiţiile bune de învăţământ puse la dispoziţia celor 45 de elevi. După cum celebra zicală spune şi anume „nu există pădure fără uscăciuni” şi la şcoala germană s-au găsit elevi care nu şi-au primit banii din cauza absenţelor, sau care au renunţat la acest tip de învăţământ. Şcoala profesională germană va crea specialişti în electromecanică utilaje şi instalaţii industriale, respectiv modelărie. Proiectul se derulează în parteneriat cu firmele Star Transmission Cugir, Supremia Alba Iulia, Saturn Alba Iulia, IPEC Alba Iulia şi Apulum Alba Iulia.

ELIT

La finalul a doi ani şi jumătate de studiu, tinerii vor primi un certificat de absolvire, recunoscut atât în România cât şi în străinătate şi vor avea prioritate la angajare în firmele partenere. Programa primului an de studiu conţine 60% pregătire practică şi 40% teoretică, iar în cel de-al doilea an ponderea practicii va fi de 75%, iar a teoriei de 25% din totalul orelor de studiu. Stagiile de practică se desfăşoară în cadrul companiilor partenere, care nu au obligativitate la angajare, dar plătesc câte 200 de lei elevilor care nu absentează. Totodată se pune accent pe limba străină din tara de provenienţă a agentului economic.

Şcoala profesională de tip dual se adresează elevilor de clasa a IX-a cuprinşi în învăţământul liceal, dar şi elevilor care au terminat clasa a VIII-a, care vor studia un an în plus. Acest tip de şcoală care mai funcţionează în România doar în Braşov şi Timişoara este o structură de învăţământ nouă, menită să pregătească elevii pentru meserii tehnice şi vizează integrarea mai uşoară a viitorilor absolvenţi pe piaţa muncii. De menţionat este faptul că elevii îşi pot continua studiile în învăţământul liceal şi pot absolvi o facultate, care ar fi cu atât mai utilă în domeniul în care profesează, pe o piaţă a muncii într-o continuă schimbare. Elevii s-au arătat mulţumiţi de condiţiile în care învaţă, de alegerea făcută şi de faptul că pot învăţa ceva practic.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

3 Comentarii

Ghita 7 mai 2014 at 11:18

Vedeti, ca se poate, daca nu l-ati mai lasat pe Piticul Atomic, sa-si bage nasul!

alexandru 7 mai 2014 at 14:40

Felicitari psd care prin doamna abramburica a reusit sa desfiinteze scoliile profesionale din romania, distrugand orice sansa de industrializare a romaniei.

dolfi 7 mai 2014 at 15:00

chestia asta a fost voita… si s-a facut imediat dupa 1989… adu-ti aminte. distrugerea accelerata a industriei, a invatamantului si a poporului roman, pentru a obtine o natie de cocalari si pitzipoance tziganizate fara nici un reper si fara morala, buni de sclavi si piata de desfacere. Cu ajutorul cui?? Esalonul 2 din PCR, care acum pozeaza in diverse partide de diverse culori.

Comentariile sunt oprite