Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO – Şcoala profesională germană din Alba Iulia funcţionează ca un ceas elveţian

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Scoala profesionala germana din Alba Iulia13Şcoala profesională germană, care funcţionează în incinta Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia arată impecabil, iar promisiunile făcute în 18 septembrie privind bursele de 400 de lei per elev, 200 de lei de la Ministerul Educaţiei şi 200 de lei de la firmele partenere au fost respectate, iar elevii care au frecventat cursurile sunt cu banii la zi.

Săli de clasă curate, laptopuri, ateliere de mecanică şi electromecanică moderne sunt câteva dintre condiţiile bune de învăţământ puse la dispoziţia celor 45 de elevi. După cum celebra zicală spune şi anume „nu există pădure fără uscăciuni” şi la şcoala germană s-au găsit elevi care nu şi-au primit banii din cauza absenţelor, sau care au renunţat la acest tip de învăţământ. Şcoala profesională germană va crea specialişti în electromecanică utilaje şi instalaţii industriale, respectiv modelărie. Proiectul se derulează în parteneriat cu firmele Star Transmission Cugir, Supremia Alba Iulia, Saturn Alba Iulia, IPEC Alba Iulia şi Apulum Alba Iulia.

La finalul a doi ani şi jumătate de studiu, tinerii vor primi un certificat de absolvire, recunoscut atât în România cât şi în străinătate şi vor avea prioritate la angajare în firmele partenere. Programa primului an de studiu conţine 60% pregătire practică şi 40% teoretică, iar în cel de-al doilea an ponderea practicii va fi de 75%, iar a teoriei de 25% din totalul orelor de studiu. Stagiile de practică se desfăşoară în cadrul companiilor partenere, care nu au obligativitate la angajare, dar plătesc câte 200 de lei elevilor care nu absentează. Totodată se pune accent pe limba străină din tara de provenienţă a agentului economic.

Şcoala profesională de tip dual se adresează elevilor de clasa a IX-a cuprinşi în învăţământul liceal, dar şi elevilor care au terminat clasa a VIII-a, care vor studia un an în plus. Acest tip de şcoală care mai funcţionează în România doar în Braşov şi Timişoara este o structură de învăţământ nouă, menită să pregătească elevii pentru meserii tehnice şi vizează integrarea mai uşoară a viitorilor absolvenţi pe piaţa muncii. De menţionat este faptul că elevii îşi pot continua studiile în învăţământul liceal şi pot absolvi o facultate, care ar fi cu atât mai utilă în domeniul în care profesează, pe o piaţă a muncii într-o continuă schimbare. Elevii s-au arătat mulţumiţi de condiţiile în care învaţă, de alegerea făcută şi de faptul că pot învăţa ceva practic.

[nggallery id=1642]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Pregătiri pentru petrecerea srilankezilor, la Alba Iulia, pe malul Ampoiului. Albaiulienii, invitați să le cunoască tradițiile și obiceiurile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pregătiri pentru petrecerea srilankezilor, la Alba Iulia, pe malul Ampoiului. Albaiulienii, invitați să le cunoască tradițiile și obiceiurile Vineri după-masa, pregătirile pentru petrecerea comunității de srilankezi din Alba, dar și din alte orașe din România, sunt în toi, pe malul râului Ampoi, zona unde vor sărbători pentru al treilea an consecutiv anul nou. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea