Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

FOTO: Sărbătoarea „Păştenilor”, o tradiţie vie la Cugir

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Obiceiul Pastenilor la Cugir001În ciuda vremii neprietenoase, cu o ploaie măruntă, semănând mai mult cu anotimpul de toamnă decât de primăvară, numeroşi cugireni au venit să ia parte la sărbătoarea „Păştenilor’’, obicei care ţine de tradiţia creştină a locului şi care de zeci de ani se repetă la Cugir şi Vinerea.

Miercuri, în jurul orei 15.30, la Casa parohială a părintelui Pintea Dumitrean au început  activităţile de pregătire a Sfintelor Paşti care vor fi oferite credincioşilor din Cugir în Noaptea de Înviere, de către cei care au împlinit şi împlinesc în decursul anului vârsta de 60 de ani.

Obiceiul Pastenilor la Cugir011Un obicei care a apărut pentru prima dată în satul Vinerea, în anul 1948, iniţiat de părintele Ioan Săbău, a propus ca pregătirea sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc 60 de ani, care vor purta numele de „Păşteni’’. Aceştia s-au întâlnit înainte de Săptămâna mare, la o adunare ce a avut loc în casa preotului care organizează această ceremonie, unde au fost discutate toate detaliile de pregătire. În ceea ce priveşte cheltuielile sărbătoririi „păştenilor’’ ( cu vinul, pâinea, ciuberele, vasele, lumânările) ele sunt suportate de aceştia. Toate au fost împodobite şi inscripţionate cu anul în care are loc sărbătoarea, crucea şi urarea „Hristos a Înviat! Adevărat că a înviat!’’

Ceremonia a început prin oficierea unei slujbe religioase, la casa preotului Obiceiul Pastenilor la Cugir004paroh Dumitrean Pintea după care alaiul format din păşteni dar şi localnici a pornit spre Biserica „Sfânta Treime’’, unde se aflau vinul şi pâinea ce urmează a fi oferite credincioşilor în Noaptea de Înviere. Un obicei special şi emoţionant, unde un păştean aflat în faţa coloanei purta tricolorul, urmat de preoţi, oficialităţi locale şi câţiva păştenicare ce purtau praporii.

Cei 113 păşteni care anul acesta îmlinesc 60 de ani s-au fotografiat pe treptele Bisericii „Sfântul Gheorghe”, după care alaiul a participat la slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi, în Biserica „Sfânta Treime”.

La eveniment au luat parte primarul oraşului Adrian Teban, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, consilierul judeţean Nicuşor Mihai, preşedintele Asociaţiei PRO-Cugir Aurel Voicu, consilieri locali, manageri ai unor instituţii şi societăţi comerciale locale.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=1507]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea