Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ştirea zilei

FOTO| S-au împlinit 60 de ani de la moartea părintelui Daniil Sandu, fondatorul „Rugului Aprins”, gruparea unică în ortodoxie

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| S-au împlinit 60 de ani de la moartea părintelui Daniil Sandu, fondatorul „Rugului Aprins”, gruparea unică în ortodoxie

Părintele Daniil Sandu Tudor, fondatorul grupului „Rugul Aprins”, a decedat la data de 17 noiembrie 1962. Acesta a fost condamnat de două ori de către regimul comunist și acuzat de „crimă de uneltire contra ordinii sociale”, dar și de „activitate intensă contra clasei muncitoare”.

Părintele Daniil Sandu Tudor, fondatorul grupului „Rugul Aprins“ pe numele său de mirean Alexandru Teodorescu, a murit în urmă cu 60 de ani în închisoarea de la Aiud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alexandru Teodorescu (Sandu Tudor) a fost scriitor şi ziarist în perioada interbelică. Primul contact cu rugăciunea inimii l-a luat în 1929, când a ajuns la Muntele Athos, iar în anul 1945 a devenit călugăr la Mănăstirea Antim, unde a refăcut din fonduri proprii paraclisul şi mai multe chilii. Ulterior, a fost tuns în monahism, luându-şi numele de Agaton.

La Mănăstirea Antim, a fondat mişcarea de rezistenţă spirituală intitulată „Rugul Aprins”. Conferinţele şi întâlnirile asociaţiei au avut loc, în primii ani, la mănăstirea Antim. La aceste întruniri, unde se discutau probleme de mistică creştină, dar şi filosofie şi literatură, participau nu doar preoţi, ci şi intelectuali interesaţi de asemenea exerciţii sprirituale.

Alături de Sandu Tudor s-au remarcat încă de la început, prin prezenţa în acest grup, prof. univ. Alexandru Mironescu, scriitorul Vasile Voiculescu şi călugării Sofian Boghiu, stareţul mănăstirii Antim, şi Benedict Ghiuş, stareţul mănăstirii Plumbuita, toţi fiind arestaţi în 1958 şi condamnaţi la ani grei de închisoare.

În timpul anchetei „Rugului Aprins“, spune conf. univ. dr. Carmen Ciornea, cercetător acreditat CNSAS, autoare a mai multor volume ce dezvoltă subiectul Rugului Aprins, părintelui Sandu Tudor i-a fost introdus un securist, care să-l determine să-şi mărturisească păcate inventate. Iată una dintre consemnările anchetatorului în dosarul părintelui:

„Este foarte revoltat pentru că a observat la ultima anchetă că nu există motive temeinice care să justifice arestarea lui. I se cere să vorbească despre activitatea lui subversivă, iar când cere să i se spună în ce constă aceasta, i se răspunde că va fi demascat la timp, dar până atunci să vorbească singur despre ea.

Aceasta îl face să creadă că nu există nicio probă serioasă contra lui şi că acum se încearcă a se născoci ceva. Nu va admite să se umble cu înscenări şi chiar dacă ar fi să sufere o condamnare, speră să scape cu viaţă şi ştie şi el cum să procedeze ca să vă tragă la răspundere pentru nedreptatea ce i s-a făcut. Se merge până acolo încât toţi cei ce merg la el să se spovedească şi să-i îndrume pe calea adevărului, sunt consideraţi ca făcând parte dintr-o organizaţie contrarevoluţionară al cărei cap este el.

Nu-şi poate închipui cum anchetatorul său, deşi un om tânăr, îşi permite să-l înjure şi să-l ameninţe. Îi este milă de el căci este un rătăcit care şi-a vândut sufletul şi conştiinţa. Păcat de el căci pare să fie un om inteligent. Este mulţumit totuşi că prin comportarea şi atitudinea luată, i-a impus acestuia buna cuviinţă în faţa sa. Pentru viitor, şi-a stabilit o linie de conduită care să oblige pe anchetator să-i acorde respectul cuvenit ca reprezentant al bisericii. În niciun caz nu va admite să fie călcat în picioare şi batjocorit.

Dacă se intenţionează să fie condamnat cu orice preţ, să i se spună cu frumosul acest lucru şi este dispus să semneze orice i se cere. El îşi poate duce tot atât de bine viaţa de sihăstrie şi mărturisirea Domnului şi în puşcărie. Nu-l înspăimântă singurătatea. În niciun caz nu va accepta să tragă după el şi alţi oameni. Este de acord cu orice i se cere în ceea ce-l priveşte pe el personal“. Mărturia este consemnată de Carmen Ciornea în cartea „Chipul Rugului Aprins“.

Declaraţia apare în dosarul penal al părintelui Daniil Sandu Tudor, care, în logica Securității, reprezenta principalul culpabil al „activității dușmănoase împotriva regimului democrat din R.P.R.”, liderul recunoscut de către grupul de studenți cărora le făcea „educație mistică-legionară”. „Declaraţiile informatorului introdus în celulă sunt edificatoare cu privire la faţa ascunsă a anchetei desfăşurată asupra Părintelui Daniil Sandu Tudor. Pe de altă parte, aceste note informative ne arată şi constituţia morală a părintelui Daniil, care a refuzat orice compromis în fata anchetatorilor“, precizează Carmen Ciornea.

Mișcarea Rugul Aprins, caracter unicat în ortodoxie

Mişcarea „Rugul Aprins al Maicii Domnului“ a fost o organizaţie religioasă, în cadrul căreia monahii şi intelectualii laici îşi propuneau păstrarea valorilor ortodoxe, care a funcţionat legal, între 1946 şi 1948, în cadrul Mănăstirii Antim din Bucureşti. Sufletul mişcării a fost părintele Daniil Sandu Tudor, cel care aflase de „Rugăciunea Inimii“, încă din 1929, când a fost la Muntele Athos. Tot de acolo el adusese o icoană veche dedicată Rugului Aprins. „Practica rugăciunii inimii a ajuns la membrii Rugului Aprins prin părintele Ivan Kulîghin, duhovnic isihast de tradiţie veche spirituală, rusească, a cărui chemare a Numelui Domnului, potrivit mărturiei părintelui Sofian Boghiu, reuşise să coboare din minte în inimă astfel încât se ruga şi când vorbea şi când slujea, când mânca şi când mergea. Rugăciunea devenise pentru el ca şi respiraţia.

Mai mult, până şi în somn se ruga. Pelerinul rus le-a transmis această învăţătură, alături de o binecuvântare specială, de unde deducem atât că aceasta nu putea fi practicată decât sub călăuzirea unui părinte duhovnicesc, cât şi că rugăciunea trebuia integrată contextului liturgic.

Regula hirotesiei pentru rugăciunea inimii, introdusă de pelerinul rus, consta într-un ritual cu punerea mâinilor pe cap şi rostirea binecuvântării pentru începerea ei. Sigur că oamenii Securităţii au văzut în practica rugăciunii inimii o „activitate cu caracter duşmănos”, o formă de „misticism desăvârşit” care-i sustăgea pe oameni de la împlinirea îndatoririlor profesionale şi social-politice, aceştia fiind preocupaţi, în viziunea lor, permanent cu rugăciunea”, spune conf. univ. dr. Carmen Ciornea. Faptul că la conferinţe participau atât monahi de seamă ai vremii cât şi intelectuali de marcă îi conferă acestui grup un caracter unicat în ortodoxie.

Trupul, aruncat la Râpa Robilor

Sandu Tudor a fost prima dată arestat în 2 iunie 1950 și trimis la Jilava, fiind acuzat de crimă de război. În cele din urmă a fost condamnat la doi ani închisoare pentru instigare la tratamente neomenoase. A fost eliberat în 2 iunie 1952, executând în acest răstimp pedeapsa de muncă silnică la Canal-Dunăre-Marea Neagră, mai precis la Poarta Albă și, respectiv, Culmea. „Nu exista niciun temei real al acestei noi încadrări. Simpla lectură a documentelor procesului de judecată, transcrise în volumul «Să nu fiți căldicei! Sandu Tudor și întemeierea Rugului Aprins (1940-1952)», este de natură să elucideze contrarianta ambivalență victimă-călău a lui Sandu Tudor”, aprecia dr. Carmen Ciornea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Vom avea patinoar și anul acesta la Alba Iulia: Ar putea fi deschis chiar de 1 Decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vom avea patinoar și anul acesta la Alba Iulia: Ar putea fi deschis chiar de 1 Decembrie

Veste bună pentru localnici și iubitorii sporturilor de iarnă care vor veni la Alba Iulia în acest sezon. Administrația locală va amenaja și în acest an patinoarul în Cetatea Alba Carolina.

Potrivit reprezentanților primăriei municipiului Alba Iulia, patinoarul va fi amplasat pe latura de vest a Cetății și se va încerca deschiderea lui pe data de 1 Decembrie.

„Dacă nu va încurca la evenimentele care se desfășoară în zona istorică în data de 30 noiembrie – 1 decembrie, va fi funcțional începând chiar cu data de 1 decembrie. Dacă nu, în prima duminică după 1 decembrie, 4 decembrie, când ne dorim să inaugurăm Târgul Sărbătorilor de Iarnă va fi deschis patinoarul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din nou, va fi două ore fără plată, o oră pentru persoanele cu dizabilități și apoi cu plată pentru adulți, în orele serii”, declara în urmă cu două săptămâni Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba.Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Istoria extraordinară a unui Messerschmitt 109 G, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Cum a reuşit prințul „Bâzu” Cantacuzino să transporte un pilot american, în fuzelajul avionului

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Istoria extraordinară a unui Messerschmitt 109 G, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Cum a reuşit prințul „Bâzu” Cantacuzino să transporte un pilot american, în fuzelajul avionului

Printre machetele de avioane aduse astăzi de pasionații de modelism din mai multe țări, la Alba Iulia, se află și un Messerschmitt 109 G, copia avionului de vânătoare al asului aviației române, Constantin Cantacuzino.

Cum a reușit acesta să transporte un pilot americat din România în Italia, în interiorul fuzelajului, în timpul celui de-al doilea război mondial ne povestește Mihai Câmpeanu, membru al asociației AMA. Povestea o puteți urmări de la minutul 1:45.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Aș dori să vă prezint un avion de vânătoare de fabricație germană, Messerschmitt 109 G6, folosit de noi în licență la IAR Brașov. Acest avion are o poveste extraordinară, deoarece după lovitura de stat de la 23 august 1944, când armata română a întors armele împotriva germanilor și având nevoie de ajutorul aliaților, unul dintre piloții americani capturați de români a fost introdus în fuzelajul avionului pilotat de prințul „Bâzu” Cantacuzino și a zburat la Foggia, la baza americană din Italia.

Acolo a înmânat documentele necesare pentru executarea raidului american asupra pădurii Băneasa unde era o concentrare mare de forțe și tehnică militară germană. Raidul a fost executat cu succes, iar „Bâzu” Cantacuzino, întrucât la acest avion fusese rupt trenul de aterizare, s-a întors înapoi în România cu un avion american”, a povestit Mihai Câmpeanu.

Constantin „Bâzu” Cantacuzino a fost considerat unul dintre cei mai buni piloţi ai aviaţiei sportive din România. Fiul lui Mihai Cantacuzino şi al Mariei Rosetti, s-a impus drept unul dintre cei mai împătimiți practicanți ai sporturilor de viteză, fie că a fost vorba de motociclism sau de aviaţia sportivă.

A fost unul dintre foarte puţinii piloţi de vânătoare care au reuşit să doboare avioane sovietice, americane şi germane, de la I-16, Yak-1,3,7,9, La-3,5, Spitfire, P-38 şi P-51 până la Fw-190F.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Căsuțe și figurine din turtă dulce decorate de zeci de voluntari dintr-un oraș din Alba: Vor fi vândute la târgul de Crăciun, în scop caritabil

Ziarul Unirea

Publicat

în

Căsuțe și figurine din turtă dulce decorate de zeci de voluntari dintr-un oraș din Alba: Vor fi vândute la târgul de Crăciun, în scop caritabil

Bucuria de a dărui de Crăciun și de a aduce un strop de speranță de sărbători pe chipurile celor aflați în nevoie i-a transformat pe zeci de voluntari ai comunității săsești din Sebeș, județul Alba, în… patiseri.

Ei coc și decorează cu măiestrie case și figurine din turtă dulce, în spiritul Crăciunului. Figurinele vor fi vândute la un târg, iar banii vor ajunge la familiile aflate în nevoie și la copiii bolnavi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Zeci de ajutoare ale moșului muncesc la modelarea și decorarea figurinelor de turtă dulce. Bunătățile sunt pregătite după rețete vechi cu mirodenii care dau desertului o aromă ce te duce cu gândul la copilărie.

Fiecare are o sarcină precisă, pentru ca turta dulce să prindă formele dorite și să fie gata la timp.

”Cu un scop caritabil și plini de entuziasm, ne-am luat cu seriozitate rolul de ajutoare ale Moșului. Pentru că nu mai este mult până ne vom revedea la târgul de Crăciun, lucrăm de zor în micul nostru atelier de turtă dulce. La fel ca în fiecare an, banii pe care îi strangem din urma vânzării de turtă dulce vor fi redirecționați pentru două cauze, o parte vor fi folosiți pentru a cumpăra alimente pentru copii nevoiași, iar restul vor merge la Hospice Sibiu, un centru de îngrijiri paliative pentru copiii ce suferă de boli cronice sau se află în stadii terminale. Împreuna putem face bine, așa că vă așteptăm să ne fiți alături și în acest an!”, spun voluntarii de la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea