Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO/ Robotica Unește România: Peste 100 de participanți la evenimentul XEOtalks organizat de echipa de robotică XEO a Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cred că ar fi greu să cuprinzi în cuvinte, câtă frumusețe poate exista în locul în care oameni cu aceeași pasiune se adună, dornici să învețe lucruri noi, dar mai ales dornici să lege prietenii între echipe și să demonstreze că unele dintre principalele calitați pe care competiția “First Tech Challenge” le are sunt fair play-ul și crearea unei comunitați. Iată că și de această dată ne-a fost demonstrat că #RoboticaUnesteRomania nu e doar un slogan, ci este o idee ce se conturează din ce în ce mai mult când ne dăm seama cât de frumoși sunt oamenii și cât de frumos se pot îmbina plăcerea cu pasiunea și distracția.

Evenimentul XEOtalks organizat de echipa de robotică XEO a Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan” a adunat la un loc 14 echipe de FTC din toate colțurile țării, peste 100 de participanți dornici de a afla mai multe despre domeniul IT, al ingineriei, despre domeniul branding-ului personal și inclusiv cel al fundraising-ului.

Au împărtășit experiențe și cunoștințe în cadrul conferințelor, speakeri deosebiți, printre care s-au numărat: profesorul Sebastian Onac, vorbind despre rolul său de mentor al echipei XEO, Ciprian Cucu, lector la Universitatea „1 Decembrie 1918” susținând o conferință despre „Teamwork”, Adrian Roșian care a susținut o conferință despre „Pure Functional Programming” (programarea care tratează calculul ca evaluare de funcții matematice) cât și Crina Luha vorbind despre crearea branding-ului unei echipe într-un mod distractiv.

Invitații speciali ai seriei de conferințe din prima zi au fost Ioan Istrate, cel care a creionat Avatar XPRIZE, un proiect major al organizației XPRIZE, o competiție globala menită să dezvolte o nouă tehnologie – avatare, prin care utilizatorii se pot conecta instant în terminale robotice și totodată și Sorin Badea care , în cadrul programelor Guerrilla, a adus încă din 2010 rubrici distincte, axate pe știință, educație sau știri legate de NASA, asteorizi, etica roboților sau vârfuri tehnologice.

Una dintre surprizele evenimentului a fost conversația virtuală pe care am reușit să o stabilim pe Skype cu câștigătorii premiului „Inspire Award” al concursului First Tech Challenge 2018 – Statele Unite ale Americii, echipa de robotică Wizards.exe din Rockville, Maryland, oferind celor aflați la eveniment un moment interactiv cu membrii echipei câștigătoare. În aceeași zi invitatele noastre, Gabriela Ivan și Ana Popescu, coordonatori naționali ai BRD Firts Tech Challenge și ONG-ului Nație Prin Educație, ne-au vorbit despre sezonul 3 al competiției, oferind o privire de ansamblu a cerințelor acestuia, cât și o retrospectivă a sezonului trecut, sezon în care Echipa XEO a reușit să câștige competiția în România, ajungând în luna martie a anului 2018 în Statele Unite ale Americii (Detroit), la competiția internațională de robotică, echipa ajungând până în semifinale.

După prima zi de conferințe, robotiștii s-au destins seara în cadrul unei petreceri cu tematica de Halloween în localul QB Lounge unde s-au legat prietenii.

Evenimentul a continuat și a doua zi cu o discuție liberă despre viitorul educației în România sub numele de „100 de motive pentru care #RoboticaUneșteRomânia” urmată de cinci conferințe susținute de: Ionel Doboacă, lector al comunității FIRST România, promotor al roboticii la nivel național, Florin Râșteiu, elev la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, în prezent președintele Consiliului Județean al Elevilor Alba, implicat de asemenea în mai multe ONG-uri din toata țara, Claudiu Ceia, fost bursier GovlTHub, dornic să învețe elevii prezenți la conferințe cum să își iasă din propria zonă de confort, Mihai Oltean, profesor la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, care a prezentat povestea robotului Jenny5, nu în ultimul rând, conferința susținută de echipa HyperMedia formată din Flavia Cristea, Andrei Rad, Eduard si Ovidiu Iuonaș, echipa care dezvoltă aplicații multimedia interactive, big data, platforme web și aplicații mobile.

N.Red. Echipa XEO este formata din elevii: Mihai Mermezan XIIB; Darius Corpodean XIIA; Bogdan David XIC; Denisa Florea XIIA; Alexandra Jurca XIC; Robert Șofrac XIIA; Claudiu Neamțu XIC; Ionuț Hada XIC; Alexandru Ghișa XIB; Alex Leterna XIIB; Maria Antonella Serafino XIC; Mădălina Rusan XIIC; Daniel Toader XC; Oana Naghiu XIB.

Lot extins: Alexandru Șerban, Maria Voina, Antonia Stan, Dan Truță, Andrei Besoiu, Cătălin Rus, Andrei Mateiu, Lorena Cordea, Anamaria Negrea, Alin Suciu.

Text: Oana Naghiu; Foto: Alex Leterna – echipa de robotică XEO a Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan”

[nggallery id=6347]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea