Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Rezultatele concursului „Arhitectura în Țara Moților”, sau cum ar putea arăta în viitor locuințele și pensiunile din zonă

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, 3 octombrie 2013, în spatiile de expozitie din vecinatatea Portii a III-a a Cetatii Alba Iulia, situate la parterul cladirii Centrului Militar Judetean, a avut loc vernisajul expozitiei „Arhitectura Contemporana in Tara Motilor” in cadrul caruia au fost premiate cele mai valoroase proiecte participante in concursul organizat si finanțat de către Consiliul Judetean Alba.

La eveniment au participat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba și membri ai juriului acestui concurs, arhitectul Ioan Străjan, Stelian Fleschin – preşedintele filialei Alba a Ordinului Arhitecţilor din România, Eugenia Mărginean – arhitectul şef al consiliului județean, Hedviga Călin – arhitectul şef al muncipiului, dar și o parte dintre autorii proiectelor câștigătoare.

Premiul I la secţiunile pensiune turistică și locuință a fost în valoare de 4.500 lei, premiul II de 3.000 lei, premiul III de  2.000 lei şi mențiunile de câte 1.200 lei.

Este de remarcat faptul că, deși este vorba despre un demers al CJ Alba ce vizează  o zonă din județul nostru, niciunul dintre cei premiați nu sunt din Alba ci din Cluj, Timișoara, Mizil, Arad, respectiv București.

Interesul a fost scăzut și din partea primarilor din localitățile ce formează Țara Moților, cărora de altfel li se adresează demersul CJ Alba, dintre toți binevoind să răspundă invitației doar edilul din Vadul Moților.

Ion Dumitrel: „Sper ca tinerii arhitecţi să urmeze exemple de genul proiectelor premiate astăzi aici şi nu ce se vede în zona munţilor Apuseni, unde majoritatea pensiunilor și locuințelor construite în ultimii 20 de ani sunt niște eşecuri.”

Concursul care s-a adresat arhitecților, urbaniștilor și studenților la arhitectură și urbanism, având ca scop promovarea și protejarea peisajului cultural și a arhitecturii tradiționale din Țara Moților, a fost organizat pe două secțiuni, respectiv – Pensiune turistică în Tara Moţilor (32 de proiecte selecționate) și Locuinţă în Tara Moţilor (7 de proiecte selecționate).

Ediția din acest an a concursului a fost dotată cu premii în valoare totală de 10.700 de lei, iar proiectele premiate vor fi prezentate ca exemple de urmat pentru locuitorii zonei Apusenilor, proiectanți și administrațiile locale. Proiectele înscrise în concurs au fost obligate  să utilizeze tehnicile contemporane de construire, dar să aleagă materiale de construcţie ţinând cont de spiritul locului.

De asemenea, proiectele participante la concursul de arhitectura pot fi admirate, de catre vizitatorii expozitiei, in perioada 4-6 octombrie 2013, in intervalul orar 11.00 – 13.00; 16.00 – 18.00.

Rezultatele „Concursului de arhitectură contemporană în Ţara Moţilor” :

Secţiunea 1 – Pensiune turistică în Tara Moţilor

Premiul I

Autori: arh.George Fozocos, arh.Komaromi Gheorghe Laurenţiu-Cluj Napoca

Premiul II

S.C.TECON S.R.L. BUCURESTI – Arh. Babici Pavel Bogdan

Coautori / colaboratori:arh. arh.Anca Ichim, arh.Ionut Oprea, arh.Anca Paunescu, arh.Bogdan Brandinburg, arh.Paul Lipan Weber

Premiul III

Autor: arh.Simiras Mihnea Nicolae – Bucuresti

Menţiune 7

Autor: S.C.Parasite Studio S.R.L. Timişoara – arh.Toma Claudiu Alexandru

Coautori / colaboratori: arh. Attila Wenczel, arh. Zeno Ardelean, stud. arh. Norbert Ianko

• Secţiunea 2 – Locuinţă în Tara Moţilor

Premiul I

Autori: arh.Peter Eszter -Satu Mare şi arh.Fleşeriu Alexandru Nicolae -Cluj Napoca

Premiul II

Autor: arh.Pavel Daniel Cosmin – Mizil jud. Prahova

Coautor: arh.Constantin Cristina

Premiul III

Autor: S.C.TECON S.R.L. BUCURESTI (Arh. Babici Pavel Bogdan)

Coautori / colaboratori:arh. arh. Jorge Fajardo, arh. Dragos Alexandru Fodorean, arh. lonut Oprea, arh. Paul Lipan Weber

Menţiune 7

Autor: Feier Paul Ştefan – Arad, Jud. Arad

Coautori: arh.stg. Iordan Dan lonuţ, stud. arh. Muresan Ovidiu Sergiu

Scurtă descriere a zonei “Țara Moților”

Zonele etnografice s-au constituit în decursul mai multor secole, în areale geografice delimitate şi omogene sub raport geomorfologic şi climatic, modelate cultural de cei care le-au populat, în consonanţă cu: a) profilul lor ocupaţional; b) setul de tehnici productive şi de practici sociale moştenit; c) reglementările administrative care au impus centripetism economic şi cultural; d) un regim particular al contactelor culturale cu exteriorul; e) nevoia afirmării identităţii locale.

Zona etnografică denumită Ţara Moţilor se suprapune bazinului superior al râului Arieş, cuprins între Câmpeni şi Arieşeni, şi include astăzi comunele Sohodol, Vidra, Vadu Moţilor, Poiana Vadului, Avram Iancu, Albac, Horea, Scărişoara, Gârda de Sus, Arieşeni. Este o zonă montană relativ joasă, rece, neprielnică agriculturii, şi puţin favorabilă întemeierii de aşezări mari şi compacte, deoarece zona de luncă este îngustă, iar platourile fragmentate ce o secondează au amploare redusă şi sunt greu accesibile.

[nggallery id=373]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea