Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Primul parteneriat între două licee, din Regiunea Centru și Landul Brandenburg, a fost semnat în județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Liceul German Sebeș și Școala gimnazială (oberschule/liceul) ”Dr. Wilhelm Polthier” din Wittstock (Landul Brandenburg) au semnat un parteneriat școlar la 8 iulie 2017, după 3 zile agreabile, dar și pline de evenimente în Transilvania. Din 5 până în 9 iulie 2017, o delegație a liceului din Wittstock/Dosse a vizitat județul Alba în Regiunea Centru / Transilvania. Această delegație, formată din trei cadre didactice și cinci elevi, a fost condusă de directoarea liceului german, doamna Dr. Eva-Maria Vonino.

Toți reprezentanții liceului din Brandenburg s-au aflat pentru prima dată în România. De aceea, ei s-au întâlnit cu o deosebită curiozitate cu reprezentanții Liceului German din Sebeș, cu echipa condusă de doamna director, prof. Verona Maria Onofrei, cu profesoara de limba germană, doamna Delia Cristina Răulea și cu coordonatoarea Bibliotecii ”Lucian Blaga”, doamna  Erika Guta, precum și cu șase elevi din Sebeș.

Delegația germană a fost primită chiar în prima zi de primarul municipiului Sebeș, domnul Dorin Gheorghe Nistor, iar în cadrul discuțiilor s-a precizat faptul că atât administrația din Sebeș, cât și omologul său, primarul din Wittstock, Jörg Gehrmann, doresc să sprijine în mod activ acest parteneriat între școli.

Ulterior au fost organizate două ateliere de lucru separate – unul pentru elevi și unul pentru profesori – pentru a discuta despre felul în care cele două școli pot colabora în viitor. Foarte repede participanții au conștientizat că există mai multe puncte de vedere comune decât se credea anterior. Profesorii au constatat că opiniile lor cu privire la predare, la sistemul de valori al tinerilor, la orientarea acestora în viață și la dezvoltarea conștiinței lor civice sunt comune. Pe de altă parte, elevii români și germani au dat dovadă de deschidere, respect și înțelegere reciprocă, dar și dragoste de țară și toleranță față de persoanele de diverse origini etnice. Practic, deși s-au văzut abia joi dimineața, elevii au devenit foarte repede, ”ca frații”!

În aceste condiții au apărut repede și câteva propuneri: în Wittstock se va înființa un grup de lucru mic pentru predarea unui curs de limba română, iar un schimb educațional între profesori va aborda problemele referitoare la minorități, la incluziunea socială și egalitatea de șanse. Împreună, cele două licee vor colabora cu bibliotecile municipale din Wittstock și Sebeș, care, la rândul lor, vor reflecta aspecte ale cooperării româno-germane și vor căuta să achiziționeze materiale didactice și de lectură în limba germană, pentru Sebeș și în limba română, pentru Wittstock. Pe de altă parte, reprezentanții celor două unități de învățământ au decis să pregătească noi proiecte comune care urmează să fie dezvoltate, în special, în cadrul programului Erasmus Plus.

Primele activități vor fi continuate în luna septembrie 2017, când doi elevi din Sebeș vor efectua o vizită în orașele Wittstock și Bad Freienwalde, în acesta din urmă alături de echipa ADR Centru și a Consiliului Județean Alba, iar la începutul lunii februarie 2018 va avea loc un atelier de teatru în Wittstock, la care va participa un grup mai mare de elevi din Regiunea Centru. Evenimente sportive, schimburi de informații prin Internet și social-media, precum și organizarea de tabere de vară, inclusiv concursuri tematice sunt câteva dintre temele pe care elevii și le-au stabilit ca obiective pe termen scurt și mediu.

 ”În cadrul mai larg al parteneriatului dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, oficializat în urmă cu aproape un deceniu, precum și în urma vizitei doamnei Secretar de Stat Anne Quart, responsabilă pentru domeniul Afacerilor Europene în cadrul Ministerului pentru Justiție, Europa și Protecția Consumatorului, Regiunea Centru și județul Alba au primit vizita acestui grup de tineri din Landul Brandenburg, pentru a crea o punte peste generații, printr-un schimb educațional cu elevii din Sebeș. Acest proiect este coordonat de Reprezentanța din Alba Iulia a Parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, în cooperare cu ADR Centru. Acțiunea noastră comună este și un prim pas în cadrul activităților pe care intenționăm să le organizăm începând cu anul următor, în Regiunea noastră, în cooperare cu tinerii din landul german, prin intermediul Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru, ținând cont de aplicația pe care am depus-o spre finanțare la Reprezentanța Comisiei Europene în România. Considerăm că astfel facem un foarte bun schimb de idei și de informații și implicăm cu adevărat elevii și tinerii, în general, în activități comune, cu tematică europeană, în special în privința vieții sociale a comunităților din care fac parte”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, referindu-se la acest prin acord de colaborare dintre o școală din Regiunea Centru și una din Landul Brandenburg.

Cel mai important moment în cadrul schimbului educațional româno-german a fost semnarea, de către directorii celor două instituții de învățământ, a unui acord de colaborare – numit de partea română, în stil tradiționalist, ”Hrisov de bună înțelegere”. Acesta include, printre obiective, „întâlniri personale ale studenților și cadrelor didactice, precum și proiecte comune ale școlilor noastre, care vor ajuta comunitățile să se cunoască mai bine și să crească gradul de înțelegere a problemelor socio-economice din fiecare țară și regiune, pentru a partaja informații cu privire la experiența tehnică și educațională și pentru a realiza proiecte comune. Astfel, cele două părți vor contribui la pacea și stabilitatea europeană, inclusiv prin a asigura înțelegerea internațională într-o Europă unită”.

Activitățile profesionale și turistice au fost pregătite de Reprezentanții oficiali ai Parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, dl. Klaus-Peter Krüger și d-na Dr. Birgit Schliewenz. După încheierea vizitei delegației germane, dr. Schliewenz a declarat: ”În cel de-al 10-lea an de existență a acestui parteneriat regional am realizat acest act de colaborare între două școli care și-au propus să deruleze mai multe activități concrete în folosul tinerilor. Acesta este un rezultat important și sperăm să deschidă o nouă cale de cooperare între școlile din ambele regiuni, susținând astfel, prin contacte și programe dedicate tinerilor, durabilitatea cooperării regionale”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO Au început lucrările la noul pod peste râul Arieș, la Câmpeni: Investiție de peste 8 milioane de lei. Când va fi finalizat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au început lucrările la noul pod peste râul Arieș, la Câmpeni: Investiție de peste 8 milioane de lei. Când va fi finalizat Au început lucrările la noul pod peste râul Arieș, la Câmpeni, a anunțat primarul Cristian Dan Pașca. Investiția de peste 8 milioane de lei urmează  să fie finalizată în următorii doi ani. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea