Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Primul parteneriat între două licee, din Regiunea Centru și Landul Brandenburg, a fost semnat în județul Alba

Publicat

în

Liceul German Sebeș și Școala gimnazială (oberschule/liceul) ”Dr. Wilhelm Polthier” din Wittstock (Landul Brandenburg) au semnat un parteneriat școlar la 8 iulie 2017, după 3 zile agreabile, dar și pline de evenimente în Transilvania. Din 5 până în 9 iulie 2017, o delegație a liceului din Wittstock/Dosse a vizitat județul Alba în Regiunea Centru / Transilvania. Această delegație, formată din trei cadre didactice și cinci elevi, a fost condusă de directoarea liceului german, doamna Dr. Eva-Maria Vonino.

Toți reprezentanții liceului din Brandenburg s-au aflat pentru prima dată în România. De aceea, ei s-au întâlnit cu o deosebită curiozitate cu reprezentanții Liceului German din Sebeș, cu echipa condusă de doamna director, prof. Verona Maria Onofrei, cu profesoara de limba germană, doamna Delia Cristina Răulea și cu coordonatoarea Bibliotecii ”Lucian Blaga”, doamna  Erika Guta, precum și cu șase elevi din Sebeș.

Delegația germană a fost primită chiar în prima zi de primarul municipiului Sebeș, domnul Dorin Gheorghe Nistor, iar în cadrul discuțiilor s-a precizat faptul că atât administrația din Sebeș, cât și omologul său, primarul din Wittstock, Jörg Gehrmann, doresc să sprijine în mod activ acest parteneriat între școli.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ulterior au fost organizate două ateliere de lucru separate – unul pentru elevi și unul pentru profesori – pentru a discuta despre felul în care cele două școli pot colabora în viitor. Foarte repede participanții au conștientizat că există mai multe puncte de vedere comune decât se credea anterior. Profesorii au constatat că opiniile lor cu privire la predare, la sistemul de valori al tinerilor, la orientarea acestora în viață și la dezvoltarea conștiinței lor civice sunt comune. Pe de altă parte, elevii români și germani au dat dovadă de deschidere, respect și înțelegere reciprocă, dar și dragoste de țară și toleranță față de persoanele de diverse origini etnice. Practic, deși s-au văzut abia joi dimineața, elevii au devenit foarte repede, ”ca frații”!

În aceste condiții au apărut repede și câteva propuneri: în Wittstock se va înființa un grup de lucru mic pentru predarea unui curs de limba română, iar un schimb educațional între profesori va aborda problemele referitoare la minorități, la incluziunea socială și egalitatea de șanse. Împreună, cele două licee vor colabora cu bibliotecile municipale din Wittstock și Sebeș, care, la rândul lor, vor reflecta aspecte ale cooperării româno-germane și vor căuta să achiziționeze materiale didactice și de lectură în limba germană, pentru Sebeș și în limba română, pentru Wittstock. Pe de altă parte, reprezentanții celor două unități de învățământ au decis să pregătească noi proiecte comune care urmează să fie dezvoltate, în special, în cadrul programului Erasmus Plus.

Primele activități vor fi continuate în luna septembrie 2017, când doi elevi din Sebeș vor efectua o vizită în orașele Wittstock și Bad Freienwalde, în acesta din urmă alături de echipa ADR Centru și a Consiliului Județean Alba, iar la începutul lunii februarie 2018 va avea loc un atelier de teatru în Wittstock, la care va participa un grup mai mare de elevi din Regiunea Centru. Evenimente sportive, schimburi de informații prin Internet și social-media, precum și organizarea de tabere de vară, inclusiv concursuri tematice sunt câteva dintre temele pe care elevii și le-au stabilit ca obiective pe termen scurt și mediu.

 ”În cadrul mai larg al parteneriatului dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, oficializat în urmă cu aproape un deceniu, precum și în urma vizitei doamnei Secretar de Stat Anne Quart, responsabilă pentru domeniul Afacerilor Europene în cadrul Ministerului pentru Justiție, Europa și Protecția Consumatorului, Regiunea Centru și județul Alba au primit vizita acestui grup de tineri din Landul Brandenburg, pentru a crea o punte peste generații, printr-un schimb educațional cu elevii din Sebeș. Acest proiect este coordonat de Reprezentanța din Alba Iulia a Parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, în cooperare cu ADR Centru. Acțiunea noastră comună este și un prim pas în cadrul activităților pe care intenționăm să le organizăm începând cu anul următor, în Regiunea noastră, în cooperare cu tinerii din landul german, prin intermediul Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru, ținând cont de aplicația pe care am depus-o spre finanțare la Reprezentanța Comisiei Europene în România. Considerăm că astfel facem un foarte bun schimb de idei și de informații și implicăm cu adevărat elevii și tinerii, în general, în activități comune, cu tematică europeană, în special în privința vieții sociale a comunităților din care fac parte”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, referindu-se la acest prin acord de colaborare dintre o școală din Regiunea Centru și una din Landul Brandenburg.

Cel mai important moment în cadrul schimbului educațional româno-german a fost semnarea, de către directorii celor două instituții de învățământ, a unui acord de colaborare – numit de partea română, în stil tradiționalist, ”Hrisov de bună înțelegere”. Acesta include, printre obiective, „întâlniri personale ale studenților și cadrelor didactice, precum și proiecte comune ale școlilor noastre, care vor ajuta comunitățile să se cunoască mai bine și să crească gradul de înțelegere a problemelor socio-economice din fiecare țară și regiune, pentru a partaja informații cu privire la experiența tehnică și educațională și pentru a realiza proiecte comune. Astfel, cele două părți vor contribui la pacea și stabilitatea europeană, inclusiv prin a asigura înțelegerea internațională într-o Europă unită”.

Activitățile profesionale și turistice au fost pregătite de Reprezentanții oficiali ai Parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, dl. Klaus-Peter Krüger și d-na Dr. Birgit Schliewenz. După încheierea vizitei delegației germane, dr. Schliewenz a declarat: ”În cel de-al 10-lea an de existență a acestui parteneriat regional am realizat acest act de colaborare între două școli care și-au propus să deruleze mai multe activități concrete în folosul tinerilor. Acesta este un rezultat important și sperăm să deschidă o nouă cale de cooperare între școlile din ambele regiuni, susținând astfel, prin contacte și programe dedicate tinerilor, durabilitatea cooperării regionale”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Publicat

în

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Scutirea cetățenilor de la plata lucrărilor de extindere și racordare le rețelele de energie este o inițiativă pe care o promovez de mai mulți ani, iar astăzi am reușit să o văd materializată într-un text de lege adoptat și de către Camera Deputaților. Amendamentele aduse de mine Ordonanței de urgență nr. 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, au fost adoptate astăzi de Camera Deputaților, după ce trecuseră anterior de Senat, actul normativ mergând acum la promulgare și apoi la publicare în Monitorul Oficial.

După publicarea acestor prevederi în Monitorul Oficial, operatorii de distribuție sunt cei care au obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a rețelei electrice de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în intravilanul localităților din perimetrul concesionat. Totodată, consumatorii casnici care aleg să plătească racordarea din buzunarul propriu, pentru a avea acces mai repede la rețea, își vor primi banii înapoi pentru aceste lucrări, de la distribuitor, în termen de maxim 5 ani, inclusiv valoarea lucrărilor de proiectare. În cazul clienților non-casnici, cu excepția micilor întreprinzători (II, PFA, IF) și a instituțiilor publice, costurile nu se rambursează, dar activele rezultate în urma lucrărilor rămân în proprietatea clientului, operatorul de distribuție ocupându-se doar de exploatarea lor, fără a mai deveni proprietar, cum se întâmpla până acum.

Prevederile se aplică similar și în ceea ce privește rețelele de gaze naturale. Totodată, pentru gaze naturale, operatorii rețelelor sunt obligați să accepte, la cererea primăriilor, extinderea rețelei pentru una sau mai multe localități aparținătoare unității administrativ-teritoriale pe teritoriul căreia ei deja operează rețele de gaze naturale, firma operatoare fiind cea care asigură și finanțarea lucrărilor de extindere și a branșamentelor în intravilanul localităților. Aceste lucrări se pot realiza și finanța și de către primării sau asociații de primării (ADI), cu recuperarea contravalorii de la distribuitori, în termen de 5 ani. De asemenea, am eliminat și obligativitatea plății contuarelor inteligente, astfel că românii nu vor mai trebui să plătească pentru montarea acestor contuare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur că am reușit să trecem această lege în sesiunea actuală a Parlamentului, înainte de vacanța parlamentară și le mulțumesc colegilor deputați pentru celeritate și pentru votul acordat atât în plen cât și în comisiile de specialitate. Este o lege bună pentru oameni și mă bucur că argumentele mele au fost ascultate și că a primat interesul românilor și dreptul fiecărui cetățean la un serviciu firesc în secolul 21: accesul nemijlocit la curent electric și gaze naturale.

Sorin Ioan BUMB, Senator PNL de Alba​


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Publicat

în

Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Urmare a discuțiilor purtate cu directorul general al APIA, dl Adrian Pintea, la solicitarea primarilor liberali din zona Munților Apuseni, fermierii și beneficiarii de subventii, nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării instituției.

Practic, centrele locale Zlatna și Baia de Aries vor deveni puncte de lucru, in care singurul lucru care dispare este funcția de conducere.

Din punct de vedere al documentației, procedura rămână aceeași, iar oamenii nu vor fi puși pe drumuri la Cîmpeni sau Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Apreciez deschiderea la dialog și pentru gasirea celor mai bune soluții, din partea directorului general al APIA, dl Adrian Pintea. Mulțumesc totodata și primarilor liberali care au tras un semnal de alarma.

Deputat Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: „România nu e săracă! România e sărăcită prin incompetența actualei coaliții”

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: „România nu e săracă! România e sărăcită prin incompetența actualei coaliții”

Românii așteaptă de câteva luni pachetul de măsuri economice și sociale al Guvernului, care să sprijine România pentru a depăși problemele economice generate de pandemia COVID 19 și, acum, de războiul din Ucraina. Creșterea prețurilor la energie și carburanți a generat scumpiri în lanț pe care românii încep să le suporte tot mai greu.

În acest context, în care se vorbește tot mai mult despre o criză economică, Guvernul PSD – PNL vine cu pachetul „Sprijin pentru România” prin care propune finanțarea cu 1,1 miliarde de euro a unor așa-zise măsuri sociale și economice. Ar putea mai bine să îl denumească „Faliment pentru România”, pentru că măsurile nu vor face altceva decât să adâncească problemele din țară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din păcate, membrii coaliției de guvernare demonstrează că, fie nu înțeleg cum funcționează o economie sănătoasă, fie nu vor să înțeleagă pentru a face jocurile băieților deștepți care gravitează în jurul PSD și PNL. Pachetul acesta de măsuri va face ceea ce se întâmplă de peste 30 de ani: statul ne va da cu o mână și ne va lua înapoi cu zeci de mâini.

Ca exemplu, voucherele sociale în valoare de 50 de euro sunt doar praf în ochi și o bătaie de joc. În medie, un român care va beneficia de aceste vouchere, va primi 4 lei pe zi. Îi voi întreba pe domnii Ciolacu și Ciucă dacă pot mânca o masă cu această sumă. Sunt bani care sunt cheltuiți fără să aducă ajutor real pentru românii aflați în situații sociale dificile.
Apoi, într-o perioadă în care suntem în pragul unei noi crize, când ratele la bănci cresc și vor continua să crească, Guvernul garantează creditele și ne încurajează să ne îndatorăm. Ce vom face când vor exploda dobânzile?
Și măsurile pentru mediul de afaceri sunt un simulacru. Granturile pentru firme vor funcționa la fel de prost ca mai toate programele publice. În loc să reducă taxele pentru a sprijini mediul privat, statul va lua de la unii pentru a da la alții.

Guvernul vorbește despre accelerarea PNRR, dar își bate joc continuu de acest program. Cea mai recentă dovadă a fost modul în care a fost gestionat „Fondul Local” pentru administrațiile publice, când au schimbat ghidul cu doar câteva zile înainte de deschiderea apelului pentru depunerea proiectelor. În stilul acesta, România nu își va atinge jaloanele din Planul Național de Redresare și Reziliență.

În concluzie, pachetul „Sprijin pentru România” este de fapt „Faliment pentru România”, deoarece nu am văzut în cadrul acestuia măsuri clare care să ducă la reducerea deficitului bugetar, oprirea avântului cu care statul se împrumută și ținerea sub control a inflației.

În timp ce Guvernul PNL-PSD se întrece în promisiuni populiste de tipul „sutei” promise de Ceaușescu în decembrie ’89, vecinii noștri bulgari au eliminat complet TVA-ul la pâine, au redus TVA-ul la gaze și au scăzut taxele pentru familii tinere. În același timp, la București, guvernanții au tupeul să vorbească de creșterea taxelor, aruncând ca praf în ochi măsuri de genul voucherului de 4 lei/ zi.

România nu e săracă! România e sărăcită prin incompetența și hoția celor care o conduc acum: coaliția sărăciei PNL-PSD-UDMR!

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare