Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Primăria Alba Iulia va construi un centru multifuncțional pentru copii, realizat după modelul Zoom Kindermuseum din Viena – Instalații educative, spații pentru experimente științifice, pictură, confecționare de jucării, proiecții de filme, librărie, cafenea pentru părinți, pe strada Marcus Aurelius

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria Alba Iulia va construi un centru multifuncțional pentru copii, realizat după modelul Zoom Kindermuseum din Viena. Proiectul cuprinde instalații educative, spații pentru experimente științifice, pictură, confecționare de jucării, proiecții de filme, librărie, cafenea pentru părinți. Complexul va fi amplasat pe strada Marcus Aurelius din municipiu.

Primarul Mircea Hava le-a cerut albaiulienilor, pe pagina de socializare, să găsească un nume potrivit pentru noul spațiu denumit provizoriu ”Muzeul copilului” și promite un premiu pentru cea mai originală propunere:

”Pe vremea mea, Orășelul Copiilor și vata pe băț erau tot ce se putea. Din fericire sunt un spectator subiectiv la apusul acelor vremuri, de altfel frumoase. Nu peste mult timp curiozitatea infinită și dorința de a explora vor avea un loc real pentru a se manifesta in Alba Iulia, iar copiii vor avea mai mult decât Google pentru a afla: cum s-a inventat lumina, cum se formează ploaia și de ce Calea Lactee nu e o stradă. Avem de partea noastră trecutul, e timpul ca viitorul să se poată experimenta dincolo de locul unde stă mai toată ziua mama, în bucătărie. Avem proiectul, vom avea și finanțarea europeană pentru acest centru multifuncțional care se va construi pe strada Marcus Aurelius. Aici apare întrebarea: cine are cel mai inspirat nume pentru asta? Cea mai originală propunere pentru muzeul științelor va fi premiată cu o legitimție de explorator de viitor, pentru un an”, a scris edilul pe pagina sa de socializare.

Potrivit temei de proiectare, compoexul va fi format din mai multe module, unul dedicat unui muzeu al copilului, altul pentru activităţi educaţionale creative şi cursuri eematico, un modul comercial, un foaier pentru joacă liberă, ca un parc acoperit și o sală auditorium.

”Muzeul Copilului si modulele creative pot fi inspirate de Zoom Kindermuseum din Viena. Dedicând cel putin un modul acestei funcţiuni, acesta poate deveni un loc pentru multiple instalaţii educative. Acesta poate conţine mai multe teme, printre care putem menţiona ştiinţă, artă, arhitectură, sănătate. Pe lângă instalaţii care¬i învaţă pe copii despre aceste lucruri şi care pot fi folosite fără ajutor, ar trebui să fie amenajate spaţii de lucru în care se desfăşoară activităţi conexe. De exemplu, secţiunea despre sănătate să se finalizeze cu prepararea unui aliment nutritiv şi sănătos, pe care copiii îl vor putea repeta acasă. Zona despre ştiinţă se poate încheia cu un experiment de chimie sau de fizică. Zona despre arhitectură ar putea pune în scenă construirea de către copii a unei case la dimensiuni mari sau a unui mic sat. Secţiunea despre artă să se încheie cu pictarea unor pânze imense care vor fi apoi expuse în interior sau pe o faţadă a clădirii. Secţiunea dedicată mediului ar putea să presupună reciclarea hârtiei şi transformarea ei în obiecte sau foi noi, sau reciclarea plasticului şi transformarea pet-urilor în obiecte (jucării, brelocuri) noi”, se arată în Memorul general al Planului Urbanistic Zonal ”Construire, dotare și operaționalizare complex multifuncțional – activități educative, culturale, recreative, socio-culturale Alba Iulia”.

Conform aceluiași document, celelelte elemente componente ale viitoarei construcţii vor avea următoarele caracteristici:

Sala de curs: Este simplă, dedicată lucrului cu copiii. Aici există mese şi scaune, covoraşe pe care cei mici se pot aşeza, un panou de proiecţie şi de expunere a materialelor mai mari, loc suficient pentru ţopăit şi spaţii de depozitare închise pentru materialele didactice de care nu e nevoie în timpul cursului.

Modulul comercial: Ar trebui să conţinăa o cafenea-ceainărie, o librărie, un magazin cu jocuri şi jucării de un anumit tip, un spaţiu de lucru, o zonă de stat pur şi simplu. Restaurantul olandez Prag proiectat de Tjep e un bun exemplu în acest sens.

Foaierul: Este locul în care sunt primiţi copiii împreună cu părinţii lor şi sunt aşteptaţi toţi participanţii înainte de a fi preluaţi de către traineri. Aici pot fi locuri de şezut, un birou info pentru relaţii cu publicul şi cuiere pentru haine. Unii copii mai mici au nevoie de mai mult timp de acomodare şi îşi caută părinţii la pauză, în timp ce copiii mari pot rămâne singuri fără probleme, în timp ce părinţii lor aşteaptă la etajul comercial.

Sala auditorium: Poate fi o sală multifuncţională unde se pot lansa vernisaje, evenimente culturale, proiecţii, premieri etc.

Terasa construcţiei: Poate fi amenajată ca o grădină unde pe un panou se pot proiecta filme pentru copii atunci când anotimpul permite asta. Filmele pot fi alese chiar din festivaluri de animaţie pentru copii. O grădină verticală pe una dintre faţadele clădirii sau în cadrul amenajării arhitecturale e esenţială. Acesta va fi încă un mod de a încuraja grija pentru natură şi atenţia la sănătate.

Terenul pe care se propune construirea Complexului multifuncțional – activități educative, culturale, recreative, socio-culturale, este situat în Alba Iulia, strada Marcus Aurelius nr. 45 și are o suprafață de de 6.813 mp.

”Se dorește realizarea unei clădiri destinate utilizării publice pentru activități educative, culturale și recreative, cu scopul de a crea, îmbunătăți sau extinde serviciile publice de bază, inclusiv dotarea acestora cu echipamente specifice care să faciliteze dezvoltarea aptitudinilor native ale copiilor prin activități interactive. (…) Prin elementele de reglementare, proiectul ce urmează a fi elaborat favorizează creșterea calității vieții prin protejarea mediului urban valoros și ameliorarea acestuia, promovarea calității dezvoltării, protejarea peisajului atractiv, natural și construit”, se mai arată în Memoriul de proiectare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea