Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Primăria Alba Iulia va construi un centru multifuncțional pentru copii, realizat după modelul Zoom Kindermuseum din Viena – Instalații educative, spații pentru experimente științifice, pictură, confecționare de jucării, proiecții de filme, librărie, cafenea pentru părinți, pe strada Marcus Aurelius

Publicat

în

Primăria Alba Iulia va construi un centru multifuncțional pentru copii, realizat după modelul Zoom Kindermuseum din Viena. Proiectul cuprinde instalații educative, spații pentru experimente științifice, pictură, confecționare de jucării, proiecții de filme, librărie, cafenea pentru părinți. Complexul va fi amplasat pe strada Marcus Aurelius din municipiu.

Primarul Mircea Hava le-a cerut albaiulienilor, pe pagina de socializare, să găsească un nume potrivit pentru noul spațiu denumit provizoriu ”Muzeul copilului” și promite un premiu pentru cea mai originală propunere:

Elit - Gustul Desăvârșit

”Pe vremea mea, Orășelul Copiilor și vata pe băț erau tot ce se putea. Din fericire sunt un spectator subiectiv la apusul acelor vremuri, de altfel frumoase. Nu peste mult timp curiozitatea infinită și dorința de a explora vor avea un loc real pentru a se manifesta in Alba Iulia, iar copiii vor avea mai mult decât Google pentru a afla: cum s-a inventat lumina, cum se formează ploaia și de ce Calea Lactee nu e o stradă. Avem de partea noastră trecutul, e timpul ca viitorul să se poată experimenta dincolo de locul unde stă mai toată ziua mama, în bucătărie. Avem proiectul, vom avea și finanțarea europeană pentru acest centru multifuncțional care se va construi pe strada Marcus Aurelius. Aici apare întrebarea: cine are cel mai inspirat nume pentru asta? Cea mai originală propunere pentru muzeul științelor va fi premiată cu o legitimție de explorator de viitor, pentru un an”, a scris edilul pe pagina sa de socializare.

Potrivit temei de proiectare, compoexul va fi format din mai multe module, unul dedicat unui muzeu al copilului, altul pentru activităţi educaţionale creative şi cursuri eematico, un modul comercial, un foaier pentru joacă liberă, ca un parc acoperit și o sală auditorium.

”Muzeul Copilului si modulele creative pot fi inspirate de Zoom Kindermuseum din Viena. Dedicând cel putin un modul acestei funcţiuni, acesta poate deveni un loc pentru multiple instalaţii educative. Acesta poate conţine mai multe teme, printre care putem menţiona ştiinţă, artă, arhitectură, sănătate. Pe lângă instalaţii care¬i învaţă pe copii despre aceste lucruri şi care pot fi folosite fără ajutor, ar trebui să fie amenajate spaţii de lucru în care se desfăşoară activităţi conexe. De exemplu, secţiunea despre sănătate să se finalizeze cu prepararea unui aliment nutritiv şi sănătos, pe care copiii îl vor putea repeta acasă. Zona despre ştiinţă se poate încheia cu un experiment de chimie sau de fizică. Zona despre arhitectură ar putea pune în scenă construirea de către copii a unei case la dimensiuni mari sau a unui mic sat. Secţiunea despre artă să se încheie cu pictarea unor pânze imense care vor fi apoi expuse în interior sau pe o faţadă a clădirii. Secţiunea dedicată mediului ar putea să presupună reciclarea hârtiei şi transformarea ei în obiecte sau foi noi, sau reciclarea plasticului şi transformarea pet-urilor în obiecte (jucării, brelocuri) noi”, se arată în Memorul general al Planului Urbanistic Zonal ”Construire, dotare și operaționalizare complex multifuncțional – activități educative, culturale, recreative, socio-culturale Alba Iulia”.

Conform aceluiași document, celelelte elemente componente ale viitoarei construcţii vor avea următoarele caracteristici:

Sala de curs: Este simplă, dedicată lucrului cu copiii. Aici există mese şi scaune, covoraşe pe care cei mici se pot aşeza, un panou de proiecţie şi de expunere a materialelor mai mari, loc suficient pentru ţopăit şi spaţii de depozitare închise pentru materialele didactice de care nu e nevoie în timpul cursului.

Modulul comercial: Ar trebui să conţinăa o cafenea-ceainărie, o librărie, un magazin cu jocuri şi jucării de un anumit tip, un spaţiu de lucru, o zonă de stat pur şi simplu. Restaurantul olandez Prag proiectat de Tjep e un bun exemplu în acest sens.

Foaierul: Este locul în care sunt primiţi copiii împreună cu părinţii lor şi sunt aşteptaţi toţi participanţii înainte de a fi preluaţi de către traineri. Aici pot fi locuri de şezut, un birou info pentru relaţii cu publicul şi cuiere pentru haine. Unii copii mai mici au nevoie de mai mult timp de acomodare şi îşi caută părinţii la pauză, în timp ce copiii mari pot rămâne singuri fără probleme, în timp ce părinţii lor aşteaptă la etajul comercial.

Sala auditorium: Poate fi o sală multifuncţională unde se pot lansa vernisaje, evenimente culturale, proiecţii, premieri etc.

Terasa construcţiei: Poate fi amenajată ca o grădină unde pe un panou se pot proiecta filme pentru copii atunci când anotimpul permite asta. Filmele pot fi alese chiar din festivaluri de animaţie pentru copii. O grădină verticală pe una dintre faţadele clădirii sau în cadrul amenajării arhitecturale e esenţială. Acesta va fi încă un mod de a încuraja grija pentru natură şi atenţia la sănătate.

Terenul pe care se propune construirea Complexului multifuncțional – activități educative, culturale, recreative, socio-culturale, este situat în Alba Iulia, strada Marcus Aurelius nr. 45 și are o suprafață de de 6.813 mp.

”Se dorește realizarea unei clădiri destinate utilizării publice pentru activități educative, culturale și recreative, cu scopul de a crea, îmbunătăți sau extinde serviciile publice de bază, inclusiv dotarea acestora cu echipamente specifice care să faciliteze dezvoltarea aptitudinilor native ale copiilor prin activități interactive. (…) Prin elementele de reglementare, proiectul ce urmează a fi elaborat favorizează creșterea calității vieții prin protejarea mediului urban valoros și ameliorarea acestuia, promovarea calității dezvoltării, protejarea peisajului atractiv, natural și construit”, se mai arată în Memoriul de proiectare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Voucherele sociale vor putea fi folosite și în magazinele LIDL. Retailerul deține 3 magazine în Alba Iulia

Publicat

în

LIDL a transmis că plata cu tichetele sociale din programul „Sprijin pentru România” se poate face începând din această lună, şi în magazinele sale din ţară, însă numai cu cardurile emise de Sodexo (județul Alba) şi UP România.

Mai exact, începând de azi, 10 august 2022, beneficiarii voucherelor pentru alimente pot merge şi la magazinele Lidl pentru cumpărături.

Compania precizează că deocamdată sunt acceptate cardurile sociale emise de Sodexo și Up România, ceea ce înseană că nu sunt acceptate şi voucherele Edenred.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Momentan, se va putea face plata doar cu tichetele sociale emise de Sodexo şi UP România”, a informat Lidl.

„Cu ajutorul acestor carduri se pot achiziționa doar produse alimentare, produsele din celelalte categorii disponibile în magazinele Lidl România se vor plăti separat, prin orice altă metodă de plată acceptată de retailer”, a adăugat compania.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

18-19 august| Concursul de muzică „Universul copilăriei”, parte din sărbătoarea estivală a Sebeșului

Publicat

în

18-19 august| Concursul de muzică „Universul copilăriei”, parte din sărbătoarea estivală a Sebeșului

Între 18 și 21 august 2022, toți locuitorii Sebeșului și oaspeții orașului sunt invitați să participe la sărbătoarea verii: „Zilele Municipiului Sebeș”!

Atmosfera de festival este deschisă pe note muzicale de cei mai mici artiști, participanți la Concursul național de muzică ușoară și folk – „Universul Copilăriei”, pe care municipiul Sebeș are plăcerea să îl organizeze, în parteneriat cu Clubul Copiilor Sebeș. Competiția este structurată pe două secțiuni: muzică ușoară și folk, jurizarea fiind asigurată de reprezentanți ai vieții culturale și ai mass-mediei naționale și de muzicieni.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul concursului se acordă peste 40 de premii, categoriile de vârstă fiind 5 – 8 ani, 9 – 12 ani, 13 – 15 ani și 16 – 19 ani, pentru interpretări solo și de grup, respectiv muzică ușoară și folk. Regulamentul este avizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, iar concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, este cuprins în calendarul Ministerului Educației Naționale. În mod tradițional, partener al concursului este Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. S-au înscris circa 100 de copii din întreaga țară.

Nu vor lipsi nici copiii și tinerii Sebeșului care activează în diverse proiecte culturale susținute de municipalitate: Școala de muzică „DoReMi” și Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, Trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper”, Clubul Fantasy Dance, Trupa de dansuri săsești și Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Nou director la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Ana Maria Bleanț, experiență de aproape 20 de ani în domeniul asistenței sociale

Publicat

în

FOTO| Nou director la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Ana Maria Bleanț, experiență de aproape 20 de ani în domeniul asistenței sociale

Primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat faptul că postul de Director al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia a fost ocupat de către Ana Maria Bleanț, în urma câștigării concursului.

„Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu doamna Ana Maria Bleanț, care va ocupa, în urma câștigării concursului, postul de Director al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia și cu doamna Adina Gădălean, fostul director interimar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Doamna Ana Maria Bleanț vine cu o experiență vastă, de aproximativ 20 de ani, în domeniul asistenței sociale, dobândită în cadrul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, care sunt sigur că o va ajuta la o bună coordonare și conducere a Căminului pentru Persoane Vârstnice din municipiu.

Pe această cale transmit un mesaj de mulțumire doamnei Adina Gădălean, pentru profesionalismul și dedicarea de care a dat dovadă în desfășurarea activității sale, iar doamnei director Ana Maria Bleanț îi urez mult succes, putere de muncă și reușite în noua funcție din cadrul instituției”, a transmis primarul Gabriel Pleșa, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea