Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Povestea lui Ioan Neluțu Dura, patronul firmei din Alba ale cărei ansambluri de joacă sunt exportate în toată lumea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Se recunoaște, și pe bună dreptate, că dintre orașele de mărime mică care au depășit tranziția economică cu succes, Sebeșul se află pe primul loc în țară. Datorită poziției geografice – în mijlocul țării, la întretăierea principalelor căi comerciale, dar și a tradițiilor economice, imediat după 1990 au venit să investească în Sebeș firme puternice europene, mai ales în industria de prelucrare a lemnului și a mobilei.

Treptat, lor li s-au alăturat și concitadini de-ai noștri care, bazându-se pe inteligență, curaj, au pornit afaceri, unele din ele afirmate chiar pe plan național.

Printre capitaliștii de succes ai orașului acționează cu foarte bune rezultate, în folosul propriu și al comunității, Ioan Neluțu Dura, patronul societății Dupex, unde astăzi lucrează 120 de angajați și cifra de afaceri anuală este de câteva zeci de milioane de lei.

Societatea are două domenii de activitate: service-auto, 30% din capital și… servicii de jocuri și locuri de joacă 70%. Surprinde ponderea capitalului într-un domeniu care pare lipsit de importanță economică, dar, dacă ești inteligent, te pricepi și ești perseverent, atunci și din ansambluri de joacă se poate face avere.

Drumul a fost lung. A început înainte de ’89, pe piața „Ocsko” din Timișoara, vânzând tricouri și lenjerie decorată manual. S-a extins apoi în lumea celebrelor automobile „Lăstun”, a ajuns și pe la Pitești, pentru ca până la urmă să se stabilească în orașul copilăriei, Sebeș. În acest îndelungat drum au fost și multe greutăți: prima „Dacie” nouă primită de la părinți a fost complet distrusă într-un accident, o primă secție de producție i-a ars în întregime, din oraș „a fost scos afară” așezându-se în fostul târg de vite din drumul Dăii.

Dar… bazându-se pe principii de viață sănătoase, practicând un capitalism adevărat – nu de cumetrie, ajutat de familie, de angajații pe care i-a avut tot timpul alături, a trecut peste toate greutățile. Dorind să-l prezentăm ca pe un model de om de afaceri din Sebeș, credem că trebuie să amintim ce a stat la baza activității economice a lui Ioan Neluțu Dura. În primul rând educația sănătoasă pentru muncă, credință, valoare și respect primită în familia din satul Deal, în școala din sat și din Sebeș. Când a venit din Deal la Sebeș, Neluțu Dura nu a căutat terenurile de joacă, ci cercurile tehnice de la „Casa Pionerilor”, descoperind de mic valorile tehnice și științifice de la nivelul de atunci, a urmat apoi liceul industrial și Politehnica din Timișoara.

Ultima a fost un capitol foarte important din viața lui deoarece, pe lângă școala serioasă pe care a făcut-o pe băncile facultății, Timișoara era cel mai occidental oraș din România. A trăit în Timișoara înainte și în timpul Revoluției Române, rupându-se total de vechile mentalități comuniste, dobândind o gândire nouă, deschisă spre afaceri proprii, spre proprietatea privată, spre Europa.

Trăind în aceste vremuri, luând ce a fost bun din ele, și-a înscris viața în România de astăzi, devenind un om cunoscut, apreciat și respectat. Acum, la vârsta la care unii se gândesc la pensionare, el mai face „jocuri” pentru folosul lui și al comunității. Recent a construit o bază sportivă modernă cu terenuri de tenis unde are curajul să organizeze și turnee la care participă tineri inițiați și nu numai. Astăzi produsele lui îmbracă toate parcurile Clujului, ale Sebeșului și ale multor orașe din ţară. Ansamblurile de joacă sunt exportate în Republica Moldova în Bulgaria și în alte țări din Europa și Africa. Secția de service face parte dintr-o rețea germană „Service Automeister”.

Din veniturile realizate, pe lângă familia sa și cele ale angajaților, se bucură și școlile, bisericile din oraș și alte instituții, fiindcă Neluțu Dura este și un sprijinitor al comunității. De aceea, toți cei cu care a lucrat și lucrează, toți cei care s-au bucurat de sprijinul său îi urează „La mulți ani în afaceri, sănătate și prosperitate!”
prof. Nicolae AFRAPT


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea