Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Povestea lui Ioan Neluțu Dura, patronul firmei din Alba ale cărei ansambluri de joacă sunt exportate în toată lumea

Publicat

în

Se recunoaște, și pe bună dreptate, că dintre orașele de mărime mică care au depășit tranziția economică cu succes, Sebeșul se află pe primul loc în țară. Datorită poziției geografice – în mijlocul țării, la întretăierea principalelor căi comerciale, dar și a tradițiilor economice, imediat după 1990 au venit să investească în Sebeș firme puternice europene, mai ales în industria de prelucrare a lemnului și a mobilei.

Treptat, lor li s-au alăturat și concitadini de-ai noștri care, bazându-se pe inteligență, curaj, au pornit afaceri, unele din ele afirmate chiar pe plan național.

Electrica Furnizare Discount

Printre capitaliștii de succes ai orașului acționează cu foarte bune rezultate, în folosul propriu și al comunității, Ioan Neluțu Dura, patronul societății Dupex, unde astăzi lucrează 120 de angajați și cifra de afaceri anuală este de câteva zeci de milioane de lei.

Societatea are două domenii de activitate: service-auto, 30% din capital și… servicii de jocuri și locuri de joacă 70%. Surprinde ponderea capitalului într-un domeniu care pare lipsit de importanță economică, dar, dacă ești inteligent, te pricepi și ești perseverent, atunci și din ansambluri de joacă se poate face avere.

Drumul a fost lung. A început înainte de ’89, pe piața „Ocsko” din Timișoara, vânzând tricouri și lenjerie decorată manual. S-a extins apoi în lumea celebrelor automobile „Lăstun”, a ajuns și pe la Pitești, pentru ca până la urmă să se stabilească în orașul copilăriei, Sebeș. În acest îndelungat drum au fost și multe greutăți: prima „Dacie” nouă primită de la părinți a fost complet distrusă într-un accident, o primă secție de producție i-a ars în întregime, din oraș „a fost scos afară” așezându-se în fostul târg de vite din drumul Dăii.

Dar… bazându-se pe principii de viață sănătoase, practicând un capitalism adevărat – nu de cumetrie, ajutat de familie, de angajații pe care i-a avut tot timpul alături, a trecut peste toate greutățile. Dorind să-l prezentăm ca pe un model de om de afaceri din Sebeș, credem că trebuie să amintim ce a stat la baza activității economice a lui Ioan Neluțu Dura. În primul rând educația sănătoasă pentru muncă, credință, valoare și respect primită în familia din satul Deal, în școala din sat și din Sebeș. Când a venit din Deal la Sebeș, Neluțu Dura nu a căutat terenurile de joacă, ci cercurile tehnice de la „Casa Pionerilor”, descoperind de mic valorile tehnice și științifice de la nivelul de atunci, a urmat apoi liceul industrial și Politehnica din Timișoara.

Ultima a fost un capitol foarte important din viața lui deoarece, pe lângă școala serioasă pe care a făcut-o pe băncile facultății, Timișoara era cel mai occidental oraș din România. A trăit în Timișoara înainte și în timpul Revoluției Române, rupându-se total de vechile mentalități comuniste, dobândind o gândire nouă, deschisă spre afaceri proprii, spre proprietatea privată, spre Europa.

Trăind în aceste vremuri, luând ce a fost bun din ele, și-a înscris viața în România de astăzi, devenind un om cunoscut, apreciat și respectat. Acum, la vârsta la care unii se gândesc la pensionare, el mai face „jocuri” pentru folosul lui și al comunității. Recent a construit o bază sportivă modernă cu terenuri de tenis unde are curajul să organizeze și turnee la care participă tineri inițiați și nu numai. Astăzi produsele lui îmbracă toate parcurile Clujului, ale Sebeșului și ale multor orașe din ţară. Ansamblurile de joacă sunt exportate în Republica Moldova în Bulgaria și în alte țări din Europa și Africa. Secția de service face parte dintr-o rețea germană „Service Automeister”.

Din veniturile realizate, pe lângă familia sa și cele ale angajaților, se bucură și școlile, bisericile din oraș și alte instituții, fiindcă Neluțu Dura este și un sprijinitor al comunității. De aceea, toți cei cu care a lucrat și lucrează, toți cei care s-au bucurat de sprijinul său îi urează „La mulți ani în afaceri, sănătate și prosperitate!”
prof. Nicolae AFRAPT

Publicitate

Ştirea zilei

29 iulie – Ziua Imnului Național al României

Publicat

în

29 iulie – Ziua Imnului Național al României

În fiecare an, la 29 iulie, se sărbătorește Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.Ziua imnului national

Electrica Furnizare Discount

Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști, pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn „o adevărată Marsilieză românească”.

Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în Al Doilea Război Mondial.

„Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987 și în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Cale liberă pentru MEGAINVESTIȚIA de la Decea. Belgienii au primit ultima aprobare, pentru investiția de 40 de milioane de lei

Publicat

în

După luni de așteptare, belgienii de la Industrial and Logistics Developments NV au primit, în sfârșit, ultima aprobare pentru construirea unuia dintre cele mai mari terminale logistice din Transilvania. Administratorul public al comunei Mirăslău ne-a anunţat că la începutul acestei luni firma belgiană Industrial and Logistics Developments NV a primit și autorizația de construcție pentru porțiunea de teren extravilan și poate începe construcția.

„Suntem bucuroși că s-a finalizat obținerea tuturor actelor pentru începerea construcției acestui terminal. Terminalul logistic de la Decea este o investiție estimată la circa 30-40 de milioane de lei și va crea aproximativ 400 de locuri de muncă”, spune Aurel Mărginean, administratorul public al comunei.

Electrica Furnizare Discount

Terminalul va dispune de un racord la calea ferată a magistralei 300 Teiuș-Războieni, urmând să fie finalizat în termen de 8 luni de la demararea lucrărilor, obiectiv pentru care firma belgiană Industrial and Logistics Developments NV va cheltui nu mai puțin de 2,5 milioane de euro. Pe lângă racordul de cale ferată de 1,6 km până la intrarea în terminal, aici vor fi încă 6 linii de garare cu lungimi utile de 350 – 400 metri. Suprafaţa ocupată de lucrările de cale ferată este de 18.600 mp, pe teren proprietate a domeniului public al comunei Mirăslău, din care 15.000 mp sunt ocupaţi numai cu dispozitivul de linii de incintă.

Administratorul public Aurel Mărginean ne-a mai informat că în toamna lui 2018 aleșii locali au aprobat închirierea prin licitație publică a terenului aflat în proprietatea privată a comunei Mirăslău în suprafață totală de 269.076 de metri pătrați, format din 5 parcele. Durata închirierii este de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire prin acordul părților, iar prețul de pornire a licitației a fost de 0,21 euro/mp/an. După aproximativ o lună, Consiliul Local Mirăslău a aprobat contractul de închiriere a terenului respectiv către Industrial and Logistics Developments NV, la prețul de 0,21 euro/mp/an, respectiv 56.505,96 euro/an și, conform cu contractul încheiat, partea belgiană s-a obligat să achite în avans suma de 339.035,76 de euro, reprezentând chiria pe o durată de 6 ani de folosință a terenului.

Terenul în suprafață de 26,91 ha este situat în partea vestică a localității Mirăslău, în intravilan, la sud de DN 1 – E81 și de Autostrada A10 Sebeș – Turda, iar în documentația luată în calcul investitorul propune amenajarea terenului și a acceselor auto și de cale ferată, pentru înființarea unei zone industriale cu profil mixt, logistic și producție, inclusiv terminal intermodal pentru containere.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Servicii medicale pentru 165 de seniori din Municipiul Blaj: Licitația de peste 150.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Servicii medicale pentru 165 de seniori din Municipiul Blaj: Licitația de peste 150.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria municipiului Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru servicii medicale, în cadrul proiectului „O viaţă mai bună pentru seniorii din Mica Romă – Municipiul Blaj, judeţul Alba”. Valoarea totală estimată a investiției este de 152.519,40, fără TVA.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul presupune infiintarea, licenţierea si dezvoltarea a 3 tipuri de servicii sociale si socio-medicale noi, un Centru de zi, un serviciu mobil de acordare a hranei si un serviciu de asistenta socio-medicala comunitara, pentru 165 de seniori aflati in risc de excluziune sociala si grade diverse de dependenta (a se vedea sectiunea GT din prezenta CF, ponderea de gen si repartizarea acestora pe cele 3 servicii, respectiv pe grade certificate de dependenta), care vor fi administrate unitar de catre Municipiul Blaj prin Serviciul de Asistenta Sociala.

Cei 165 de varstnici vor fi recrutati de catre Unitatea de Monitorizare a Proiectului.

Grupul tinta total direct al proiectului este format din 165 de persoane cu varsta peste 65 de ani / an / timp de 2 ani, care domicialiaza in municipiul Blaj , constituit la nivelul celor trei servicii astfel: Serviciul Centrul de zi pentru persoane varstnice 65 de beneficiari, Serviciul mobil de acordare a hranei 45 de beneficiari, Serviciul de Asistenta conumitara Blaj 55 beneficiari.

Obiectivul specific la care contribuie realizarea serviciilor

Reducerea riscului de excluziune sociala si dependenta pentru un numar de 165 de persoane varstnice domiciliate in municipiul Blaj, incluse intr-un pachet integrat de servicii sociale si socio-medicale care respecta standardele minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice, si cresterea capacitatii institutioanale a administratiei locale de a aborda problemele sociale si medicale ale acestora, in 36 de luni.

Infiintarea si dezvoltarea unui Centru de zi pentru furnizarea de servicii sociale primare si specializate unui numar de 65 de persoane varstnice domiciliate in Blaj, in 36 de luni.

Infiintarea si dezvoltarea Serviciului mobil de acordarea hranei – masa pe roti pentru un numar de 45 de persoane varstnice domiciliate in Blaj, in 36 de luni.

Infiintarea si dezvoltarea Serviciului de asistenta comunitara care va deservi un numar de 55 de persoane varstnice domiciliate in Blaj, in 36 de luni.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea