Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

FOTO: Orașul Teiuș – Alba accesează pentru prima dată fonduri europene – Fondurile Regio vor asigura modernizarea Liceului Teoretic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua de 24 octombrie 2018 va deveni memorabilă pentru administrația publică locală și pentru locuitorii orașului Teiuș. Astăzi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finanțare, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, destinat reducerii consumurilor de energie primară la Liceul Teoretic din acest oraș.

Beneficiarii acestui proiect, pe lângă instituția de învățământ, cu profesorii și elevii săi, sunt toți cetățenii din zonă care, de acum încolo, se vor putea baza pe creșterea calității în domeniului învățământului local. În prezența domnului Dănuţ-Emil Hălălai, Prefectul județului Alba, primarul orașului Teiuș, domnul Mirel Hălălai, și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul pentru cererea de finanțare ”Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuș – clasele IX-XII”, a cărei valoare totală este de peste 3,3 milioane lei, suma nerambursabilă obținută fiind de circa 2,9 milioane lei.

Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice, cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.

”Orașul Teiuș a fost mult timp văduvit de fondurile europene, însă am activat constant pentru dezvoltarea acestei localități și acum avem perspective îmbucurătoare. Orașul are o pondere foarte mare a străzilor asfaltate, avem condiții urbane decente, cu apă și canalizare și ne preocupăm de investițiile pentru creșterea calității vieții cetățenilor.

Teiușul este un fost centru feroviar, care a intrat într-un oarecare con de umbră în urma diminuării importanței traficului pe căile ferate. Mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, mulți oameni au plecat în alte țări, pentru a trăi mai bine. În decursul activității noastre vom căuta să atragem investiții și să modernizăm cât mai mult orașul, pentru a-i convinge pe cei mulți să se întoarcă, sau măcar să înțeleagă că dorim să le oferim cetățenilor noștri condiții de oraș, așa cum merită această localitate, atestată documentar de peste șapte secole. Teiușul trebuie să revină pe calea prosperității și se înscrie pe drumul dezvoltării, la nivelul județului Alba.

Chibzuim foarte atent utilizarea resurselor de care dispunem în bugetul local și, în acest an, vom începe un obiectiv foarte important pentru locuitori, realizarea podului peste Mureș, care să unească satele Căpud și Pețelca de centrul localității. Pentru că suntem, practic, pe două mari coridoare europene de transport, auto și feroviar, suntem interesați să colaborăm cu comunele Galda de Jos și Mihalț, pentru a vedea dacă există posibilitatea realizării unui centru de transfer inter-modal în zona Coșlariu, în apropierea nodului de autostradă.

Accesăm acum fonduri nerambursabile și transmitem un semnal bun către cetățenii orașului, pentru că investim bani europeni în reabilitarea termică a Liceului Teoretic, pentru eficientizarea consumurilor de energie, precum și pentru reducerea costurilor publice, deoarece, până în prezent, nu am avut astfel de lucrări de reabilitare”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, domnul Mirel Hălălai, Primarul orașului Teiuș.

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuș – clasele IX-XII” are ca obiectiv creșterea eficienței energetice a clădirii liceului din oraș, prin efectuarea de lucrări de reabilitare termică și modernizare rețele utilități. Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare și izolare termică a fațadei, respectiv a pereților exteriori, a soclului, atât pentru partea vitrată, dar și pentru cea opacă, precum și de izolare termică a planșeului peste ultimul nivel încălzit.

Proiectul prevede și reabilitarea completă a sistemului de încălzire, cu înlocuirea tuturor elementelor și fitingurilor cu altele moderne, dar și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei. Concret, în urma acestor investiții și lucrări, vor scădea de peste trei ori, atât nivelul anual specific al gazelor cu efect de seră (în echivalent tone de CO2), cât și consumul anual de energie primară.

Durata de derulare a investițiilor se va întinde până la finalul lunii octombrie 2021, ceea ce înseamnă că peste trei ani, sute de elevi din Teiuș și zonele învecinate, dar și profesorii de la acest liceu, vor avea condiții mult mai bune de studiu. Bugetul întregului proiect este de 3.318.343,57 lei (peste 712.000 euro), din care aproape 2,9 milioane lei (640.411,21 euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

”Primăria Teiuș accesează pentru prima dată fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Este un semn bun și o dovadă a faptului că există interes pentru investiții și dezvoltare. Orașul este una dintre cele peste 60 de unități ale administrației publice locale sau unități descentralizate ale administrației centrale din Regiunea Centru, care au depus proiecte pe Prioritatea de investiții a Programului REGIO prin care se asigură eficientizarea energetică în clădirile publice.

Este destul de dificil pentru o localitate mică să pregătească cereri de finanțare pe fonduri europene, deoarece mult timp programele nu au fost adaptate pentru orașele mici. În ultima perioadă am văzut investiții importante în infrastructura locală teiușeană. Totuși, pentru reabilitarea acestui liceu, unde – ca o paranteză – trebuie să menționez că inclusiv eu am fost cândva profesor, bugetul orașului nu ar fi permis finanțarea lucrărilor, fără aportul fondurilor europene.

Orașul Teiuș este pe un trend pozitiv, se caută soluții optime pentru dezvoltare, inclusiv prin investiții private, și este îmbucurător faptul că administrația locală depune toate eforturile să deruleze investiții publice, prin PNDL, cu fonduri proprii sau cu resurse europene. Proiectul semnat azi va duce la scăderea facturilor de energie, va duce la creșterea confortului elevilor și profesorilor și va aduce bucurie pentru comunitatea locală”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea