Politică Administrație
FOTO: Orașul Teiuș – Alba accesează pentru prima dată fonduri europene – Fondurile Regio vor asigura modernizarea Liceului Teoretic
Ziua de 24 octombrie 2018 va deveni memorabilă pentru administrația publică locală și pentru locuitorii orașului Teiuș. Astăzi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finanțare, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, destinat reducerii consumurilor de energie primară la Liceul Teoretic din acest oraș.
Beneficiarii acestui proiect, pe lângă instituția de învățământ, cu profesorii și elevii săi, sunt toți cetățenii din zonă care, de acum încolo, se vor putea baza pe creșterea calității în domeniului învățământului local. În prezența domnului Dănuţ-Emil Hălălai, Prefectul județului Alba, primarul orașului Teiuș, domnul Mirel Hălălai, și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul pentru cererea de finanțare ”Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuș – clasele IX-XII”, a cărei valoare totală este de peste 3,3 milioane lei, suma nerambursabilă obținută fiind de circa 2,9 milioane lei.
Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice, cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.
”Orașul Teiuș a fost mult timp văduvit de fondurile europene, însă am activat constant pentru dezvoltarea acestei localități și acum avem perspective îmbucurătoare. Orașul are o pondere foarte mare a străzilor asfaltate, avem condiții urbane decente, cu apă și canalizare și ne preocupăm de investițiile pentru creșterea calității vieții cetățenilor.
Teiușul este un fost centru feroviar, care a intrat într-un oarecare con de umbră în urma diminuării importanței traficului pe căile ferate. Mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, mulți oameni au plecat în alte țări, pentru a trăi mai bine. În decursul activității noastre vom căuta să atragem investiții și să modernizăm cât mai mult orașul, pentru a-i convinge pe cei mulți să se întoarcă, sau măcar să înțeleagă că dorim să le oferim cetățenilor noștri condiții de oraș, așa cum merită această localitate, atestată documentar de peste șapte secole. Teiușul trebuie să revină pe calea prosperității și se înscrie pe drumul dezvoltării, la nivelul județului Alba.
Chibzuim foarte atent utilizarea resurselor de care dispunem în bugetul local și, în acest an, vom începe un obiectiv foarte important pentru locuitori, realizarea podului peste Mureș, care să unească satele Căpud și Pețelca de centrul localității. Pentru că suntem, practic, pe două mari coridoare europene de transport, auto și feroviar, suntem interesați să colaborăm cu comunele Galda de Jos și Mihalț, pentru a vedea dacă există posibilitatea realizării unui centru de transfer inter-modal în zona Coșlariu, în apropierea nodului de autostradă.
Accesăm acum fonduri nerambursabile și transmitem un semnal bun către cetățenii orașului, pentru că investim bani europeni în reabilitarea termică a Liceului Teoretic, pentru eficientizarea consumurilor de energie, precum și pentru reducerea costurilor publice, deoarece, până în prezent, nu am avut astfel de lucrări de reabilitare”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, domnul Mirel Hălălai, Primarul orașului Teiuș.
Cererea de finanțare pentru proiectul ”Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuș – clasele IX-XII” are ca obiectiv creșterea eficienței energetice a clădirii liceului din oraș, prin efectuarea de lucrări de reabilitare termică și modernizare rețele utilități. Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare și izolare termică a fațadei, respectiv a pereților exteriori, a soclului, atât pentru partea vitrată, dar și pentru cea opacă, precum și de izolare termică a planșeului peste ultimul nivel încălzit.
Proiectul prevede și reabilitarea completă a sistemului de încălzire, cu înlocuirea tuturor elementelor și fitingurilor cu altele moderne, dar și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei. Concret, în urma acestor investiții și lucrări, vor scădea de peste trei ori, atât nivelul anual specific al gazelor cu efect de seră (în echivalent tone de CO2), cât și consumul anual de energie primară.
Durata de derulare a investițiilor se va întinde până la finalul lunii octombrie 2021, ceea ce înseamnă că peste trei ani, sute de elevi din Teiuș și zonele învecinate, dar și profesorii de la acest liceu, vor avea condiții mult mai bune de studiu. Bugetul întregului proiect este de 3.318.343,57 lei (peste 712.000 euro), din care aproape 2,9 milioane lei (640.411,21 euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.
”Primăria Teiuș accesează pentru prima dată fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Este un semn bun și o dovadă a faptului că există interes pentru investiții și dezvoltare. Orașul este una dintre cele peste 60 de unități ale administrației publice locale sau unități descentralizate ale administrației centrale din Regiunea Centru, care au depus proiecte pe Prioritatea de investiții a Programului REGIO prin care se asigură eficientizarea energetică în clădirile publice.
Este destul de dificil pentru o localitate mică să pregătească cereri de finanțare pe fonduri europene, deoarece mult timp programele nu au fost adaptate pentru orașele mici. În ultima perioadă am văzut investiții importante în infrastructura locală teiușeană. Totuși, pentru reabilitarea acestui liceu, unde – ca o paranteză – trebuie să menționez că inclusiv eu am fost cândva profesor, bugetul orașului nu ar fi permis finanțarea lucrărilor, fără aportul fondurilor europene.
Orașul Teiuș este pe un trend pozitiv, se caută soluții optime pentru dezvoltare, inclusiv prin investiții private, și este îmbucurător faptul că administrația locală depune toate eforturile să deruleze investiții publice, prin PNDL, cu fonduri proprii sau cu resurse europene. Proiectul semnat azi va duce la scăderea facturilor de energie, va duce la creșterea confortului elevilor și profesorilor și va aduce bucurie pentru comunitatea locală”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Politică Administrație
Comunicat de presă | Claudiu Răcuci, senator PNL de Alba: 2,8 milioane de gospodării vor putea plăti facturile la energie cu ajutorul cardului de energie
Senatorul PNL Claudiu RĂCUCI apreciază faptul că, începând cu luna septembrie, a început să fie virată a doua tranșă, în valoare de 700 de lei, a sprijinului guvernamental pentru plata facturilor la energie: ”Cardul de energie rămâne un proiect prioritar al PNL pentru susținerea familiilor vulnerabile și cea mai consistentă măsură socială pe care Guvernul României a pus-o în practică vreodată.
În total, de la demararea programului de sprijin și până astăzi, 4 milioane de familii au primit cardurile acasă și au putut face plățile, simplu și ușor, la Poșta Română, online sau direct la factorul poștal.
Acest ajutor este unul real și direct care va ajuta familiile aflate în dificultate financiară să depășească creșterea fără precedent a facturilor la energie. Este important ca beneficiarii să știe că sumele virate pe carduri pot fi utilizate până la data de 31 decembrie 2023. De asemenea, de acest sprijin beneficiază: pensionarii cu vârsta peste 60 ani, care au venituri sub 2.000 lei/lună; persoanele care încasează pensie de invaliditate și au venituri sub 2.000 lei/lună; persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei/lună; familiile care primesc alocație de susținere; persoanele care primesc ajutor social. Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de peste 4 miliarde lei.
În legătură cu acest sprijin pentru familiile vulnerabile, avem în dezbatere parlamentară Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr.32/2023, proiect pe care parlamentarii PNL l-au votat în Senat și îl vor susține atât în comisiile de specialitate, cât și în plenul Camerei Deputaților.”
Claudiu RĂCUCI, Senator PNL
Politică Administrație
Comunicat de presă | Florin Roman, deputat PNL de Alba: Donatorii de sânge vor putea beneficia de scutiri la plata impozitelor
Comunicat de presă | Florin Roman, deputat PNL de Alba: Donatorii de sânge vor putea beneficia de scutiri la plata impozitelor
La propunerea medicului Silviu Tuzes, șeful secției ATI, din spitalul judetean Alba, am depus un proiect de lege, ce reglementează noi bonificații pentru cei care donează sânge, in mod voluntar și regulat.
Practic, potrivit proiectului, autoritățile locale pot impulsiona activitatea de donare de sânge, acordând anual reduceri pentru plata impozitului pe clădiri sau terenuri, celor care donează sânge de cel puțin trei ori pe an.
La ora actuala, sistemul medical se confrunta cu acută criza de rezerve de sânge, ce pot salva vieți, necesarul fiind dublu, iar uneori chiar mai mare, atunci când apar crize majore. Nu vreau sa fie doar un proiect ci și o lege, adoptată cât mai rapid de parlament.
Prin urmare am obținut și sprijinul liderilor de grup ai PNL, PSD si UDMR, reprezentanților grupului minorităților nationale si al președintelui Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, dr Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății.
Imediat după adoptarea acestei legi, voi solicita consilierilor locali sa inițieze proiectul de hotărâre prin care cei care donează sânge in mod regulat sa primească aceste facilitați la plata impozitului pe clădiri sau terenuri.
Alăturat, anexez expunerea de motive a proiectului de lege, care sper ca va fi sustinut și de partidele aflate in opoziție.
Florin Roman, deputat PNL de Alba
Politică Administrație
Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: Cerealele ieftine, din Ucraina, sunt o problemă, dar și o oportunitate ratată
Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: Cerealele ieftine, din Ucraina, sunt o problemă, dar și o oportunitate ratată
Criza cerealelor din Ucraina ar fi trebuit să fie, cel puțin pentru noi, românii, o mare oportunitate, nicidecum o situație în care fie ne confruntăm cu propria problemă, fie o ignorăm doar pentru a nu face notă discordantă de la unitatea clamată de cei mulți.
Nu stau să mă întreb dacă marile popoare, vârfurile de lance în privința acceptării importurilor, nici dacă bunii vecini, care nu mai sunt chiar cei mai buni, pentru că nu-s dispuși să accepte surplus de grâne, au dreptate. Forța afirmațiilor și a deciziilor fiecăruia par mai puțin importante decât dovada că, adesea, e greu de găsit un echilibru între solidaritate și ce contează pentru fiecare. Mai ales într-o situație explicită, ca asta, în care nu se dezbat principii, ci ești tras de mâneca și luat la întrebări de agricultori și de fermieri, de cei care dau, la propriu, poporului tău de mâncare. Personal, nu cred nici pe departe că poziția României sau a guvernului ține de vreo prohibiție cuantificată și serios tratată ci, mai degrabă, de o adaptare la reacția sindicalizată a comunității agricole.
Mai clar, nu facem ce facem pentru că știm ce facem, ci pentru că suntem puși în situația de a nu ignora realitatea. Sunt total în acord cu cei care își exprimă frustrarea cu faptul că randamentul economic al fermierilor români, cumulați într-o cotă de 20% din exportul grânelor în UE, este minim sau chiar pe minus. S-a produs scump și se vinde ieftin. Dar sunt la fel de convins că după ce vom trece peste acest hop, într-un fel sau altul, România și Ucraina vor fi, din nou, doi vecini cu porțile deschise unul spre celălalt. Această criză se va fi terminat iar noi, indiferent de poziția adoptată, vom fi ratat șansa de a rezolva niște probleme, de a transforma o situație complicată într-o oportunitate. Am fi putut, pentru a fi în acord cu majoritatea statelor membre și a Comisiei, care cer ridicarea oricăror restricții impuse importurilor de grâne, să negociem dezvoltarea căilor rutiere și feroviare de la noi, pentru a ne putea transforma într-un veritabil „drum al grânelor”. Am fi putut, în același timp, să avem o analiză clară asupra rentabilității producției interne și să solicităm sprijin european suplimentar, pentru a atenua impactul ridicării restricțiilor.
Cu alte cuvinte, am fi putut folosi această situație pentru a negocia sume și sprijin suplimentar pentru a dezvolta sectoarele afectate. Se poate, dacă știi ce să ceri și cum să ceri, vertical, fără tupeu și reacții sentimental-electorale. E limpede că anumite momente și situații, ca astea pe care le trăim cu toți, pot schimba priorități sau accelera proiecte amânate. Iar România, dincolo de acest veto justificat, ar fi trebuit să se străduiască și să pretindă mai mult în această privință. Probabil, sunt destui care ar putea să-și justifice scepticismul față de șansa de a și primi banii. Însă, personal, am convingerea că, dincolo de realitatea imediată, ratăm șansa de a transforma o problemă într-o oportunitate.
Mircea Hava – europarlamentar PNL
Membru EPP
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Actualitateacum 23 de ore
Alertă de fraudă online: Cum fac bani hackerii care se dau drept Poliția Română sau Interpol
-
Sportacum 22 de ore
Alba, gazdă a proiectului „Footbal in Heaven”!!! 30 de fani europeni, pe stadioanele din Cugir, Baia de Arieș, Săsciori, Șugag și Zlatna, printr-un proiect FRF-AJF Alba
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Cum a fost răpită o copilă de 14 ani, de acasă, în miezul nopții, pentru căsătorie: Cazul se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Colet cu aproape 6 kilograme de droguri trimis din Spania și ajuns la o firmă din Alba: Pedeapsă definitivă pentru expeditorul „pachetului de biscuiți”
-
Sportacum 7 ore
FOTO: CSM Unirea Alba Iulia și Karate Forever Alba Iulia, medalii la Cupa României de karate