Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| O ucraineancă și-a ascuns soțul în leagănul copiilor ca să-l treacă granița. Familia fugea de ororile războiului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| O ucraineancă și-a ascuns soțul în leagănul copiilor ca să-l treacă granița. Familia fugea de ororile războiului

Un ucrainean a fost găsit de grănicerii ucraineni între bagajele unei femei cu doi copii care voia să părăsească țara din cauza ororilor războiului. În urma verificării făcute de grănicerii care l-au descoperit pe bărbat ascuns chiar într-o cutie pentru copii (era folosită pentru depozitarea unor lucruri ale copiilor, dar putea fi improvizată și ca leagăn, pentru a-i pune la culcare) s-a dovedit că fugarul era tatăl celor doi copii, iar mama acestora a vrut să îl transporte pe bărbat peste graniță.

Prin urmare, soția sa care conducea mașina, a mers prin nordul Basarabiei (partea care este inclusă în regiunea Cernăuți și a făcut parte din Ținutul Hotinului), pe la punctul vamal de la Rosoșani. După cum a precizat Serviciul de Stat de Grăniceri al Ucrainei într-o informare pe contul de facebook, „pasagerul” neobișnuit era ascuns în portbagajul unui autoturism Renault condus de o femeie, care îi avea în mașină pe cei doi copii ai săi.

Nu mică le-a fost mirarea grănicerilor când au inspectat portbagajul mașinii și bancheta din spate burdușită cu diverse bunuri și au găsit într-o cutie pentru copii un „ditamai pruncul” născut în 1985. Grănicerii ucraineni nu au permis trecerea „pasagerului”, întrucât bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să plece în timpul legii marțiale.

În prezent se stabilesc împrejurările săvârșirii infracțiunii de tentativă de încălcare a frontierei de stat. De asemenea, și împotriva soției a fost întocmit dosar penal.

Reacțiile de pe contul de facebook al instituției amintite sunt cu sutele (peste 600 în trei ore) și dintre cele mai diverse. Merită însă cel puțin una să fie citată: „Cu siguranță că este greșit din partea acestui om, dar lăsați-i pe grăniceri să raporteze cum Medvedchuk (un oligarh ucrainean, cumătru cu liderul de la Kremlin și care a fost arestat cu ceva vreme înaintea războiului – n.r.) și nu numai el (s.r.) a părăsit granițele Ucrainei”.

Desigur, în contextul informațional dificil din țara vecină este însă vehiculată pe anumite canale media și informația – publicată recent – cum că oligarhul nu ar fi reușit să fugă peste hotare.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Câți români intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă sau la cabană cu cei dragi? STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câți români intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă sau la cabană cu cei dragi? STUDIU

Cei mai mulţi români (64%) intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă, într-un cadru restrâns al familiei, în timp ce 21% optează pentru o celebrare extinsă în familie, iar 11% preferă să sărbătorească acasă, alături de prieteni, potrivit unei cercetări realizate de o companie de cercetare de piaţă, relatează Agerpres.

De asemenea, 16% declară că vor merge acasă la rude, 9% la prieteni şi doar 7% spun că vor pleca la munte, în ţară.

Totuşi, când vine vorba de preferinţe şi dacă ar putea alege orice destinaţie, 37% ar prefera să petreacă sărbătorile într-o cabană la munte, 23% pe o plajă tropicală, 22% declară că ar rămâne tot acasă, iar 17% ar prefera un oraş plin de viaţă, cu lumini festive.

CITEȘTE ȘI: 1 DECEMBRIE 2023, la Alba Iulia. PROGRAMUL manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Datele studiului realizat de iSense Solutions relevă că sărbătorile de iarnă încep cu moş Nicolae, iar 51% dintre români declară că îşi vor pregăti ghetuţele pentru ca moşul să le aducă daruri şi tot jumătate dintre români (51%) vor vizita târgurile de Crăciun ca şi experienţă autentică de sărbători. Când vorbim despre tradiţii, fie ele moştenite din familie sau de ordin religios, peste jumătate dintre români declară că primesc colindătorii (58%), în timp ce 30% merg la biserică şi 22% ţin Postul Crăciunului.

Ca activităţi şi obiceiuri de sărbători, 70% declară că vor găti produse tradiţionale, 71% vor oferi cadouri, 82% vor împodobi bradul şi 66% vor aşeza cadourile sub brad. Dintre cei care au declarat că vor împodobi bradul, peste jumătate preferă bradul artificial (58%), 23% preferă un brad natural tăiat, în timp ce doar 12% aleg un brad natural în ghiveci şi 3% un brad din propria curte.

Tradiţiile ce ţin de colindat sunt mai puţin practicate, astfel că 26% dintre români aleg să meargă la colindat în Ajunul Crăciunului, 8% merg cu pluguşorul şi 5% merg cu capra/ursul.

Meniul celor care vor găti bucate tradiţionale include sarmale în foi de viţă sau varză (64%), celebra salată boeuf (64%), cozonaci (53%), cârnaţi proaspeţi sau afumaţi (45%), piftie (45%), vin fiert (39%), mămăligă, pentru a o servi împreună cu bucatele tradiţionale (30%), caltaboşi (28%), tobă (26%) şi turtă dulce (11%). Pentru mâncărurile pregătite, aceştia declară că vor cheltui în medie 740 lei.

Cercetarea arată că românii oferă cadouri şi fac gesturi frumoase pentru cei dragi. 89% dintre români afirmă că vor oferi cadouri familiei, 44% prietenilor şi 26% colegilor de muncă. Cei care intenţionează să cumpere cadouri preferă achiziţionarea online (69%), din supermarketuri (65%), din mall-uri (54%), de la târgurile de sărbători (33%), din magazinele de artizanat/handmade (23%) sau din magazine de antichităţi ori second-hand (7%). Majoritatea îşi face o listă de cadouri şi le cumpăra din timp (69%), iar restul merg cu doar câteva zile înainte de sărbători şi le cumpără (31%). În ceea ce priveşte bugetul alocat, media sumei alocate pe cadouri este de 816 lei.

Datele prezentate fac parte din studiul iSense Solutions Omnibus, cercetare reprezentativă pentru populaţia utilizatoare de Internet din mediul urban. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 520 de respondenţi, în perioada 13 – 16 noiembrie, marja maximă de eroare +/-4.3%, la un nivel de încredere de 95%.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare