Societate
FOTO: O echipă „Smile” a Colegiului Militar „Mihai Viteazul” aduce zâmbete pe feţele albaiulienilor
Astăzi, la sediul Colegiului Militar Liceal “Mihai Viteazul”, s-a dat startul activităţilor cuprinse în proiectul „Astăzi aleg să zâmbesc”, un proiect al elevilor instituţiei, finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin Programul YouthBank.
„Vrem să <distribuim> zâmbete la propriu şi la figurat. Credem că mulţi dintre cei ce ne-nconjoară au uitat să zâmbească sau zâmbesc foarte rar. Nu venim să judecăm pe nimeni, fiecare are zile mai bune sau mai puţin bune dar, măcar o clipă din fiecare zi a noastră să o acordăm zâmbetului”, spun membrii echipei de proiect. Proiectul constă în distribuirea unor insigne şi calendare trecătorilor, inscripţionate cu mesajul „Astăzi aleg să zâmbesc”.
La startul maratonului zâmbetelor, au fost prezenţi, pe lângă echipa de proiect, preşedintele Funda’iei Comunitare Alba, domnul Dorin Sava şi reprezentanta YouthBank, Amalia Stoia (membru monitor YouthBank pentru acest proiect), iar din partea colegiului gazdă, domnul comandant, colonel Marcel Domşa şi locţiitorul acestuia, colonelul Gheorghe Urian. Coordonatorul proiectului, doamna Daniela Filimon, a prezentat tema proiectului şi importanţa zâmbetului, apoi liderul echipei „Smile”, Delia Sfetcu, şi-a prezentat colegii de echipă şi scopul activităţilor incluse în proiectul „Astăzi aleg să zâmbesc”. Preşedintele Fundaţiei Comunitare, Dorin Sava, a avut aprecieri laudative privind iniţiativa şi reuşita acestui proiect adresat comunităţii, a trecut în revistă activităţile din proiectele YouthBank din anii precedenţi şi a felicitat echipa şi Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”. Colonelul Marcel Domşa,comandantul colegiului, a subliniat faptul că instituţia gazdă susţine toate proiectele iniţiate de elevi şi/sau cadre didactice şi militare.
De la teoretic la practic, membrii echipei „Smile” au trecut la treabă, au ieşit pe stradă, iar în aproximativ jumătate de oră au împărţit peste 50 de insigne Smile, au primit la fel de multe zâmbete, s-au bucurat, iar la finalul primei etape de proiect s-au declarat multumiţi, entuziaşti şi mai bogaţi sufleteşte.
Acţiunea tinerilor va continua încă şase weekend-uri, mai exact până în 2 iunie, timp în care vor oferi zâmbete albaiulienilor, şi nu numai. Feedback-ul acestui proiect vor fi like-urile şi impresiile cetăţenilor pe contul de facebook , unde vor fi puse fotografiile realizate pe parcursul acestuia.
„Credem cu tărie că un astfel de proiect va aduce lumină, cel puţin pentru o clipă, pe chipurile celor care vor primi un zâmbet şi se vor bucura de o zi mai bună. Prin exerciţiu şi cu un minim efort de voinţă vom deprinde să zâmbim mai des”, a declarat Delia Sfetcu, coordonatorul proiectului.
Programul YouthBank, are ca principali parteneri locali Consiliul Local şi Primăria Municipiului Alba Iulia, OTP Bank şi Dacia Market, fiind coordonat la nivel naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.
Opinii - Comentarii
Obiceiuri și superstiții în luna OCTOMBRIE. De ce 1 octombrie e sărbătoarea femeilor şi cum atragi norocul în dragoste
Obiceiuri și superstiții în luna OCTOMBRIE. De ce 1 octombrie e sărbătoarea femeilor şi cum atragi norocul în dragoste
Octombrie este zisă şi Brumărel, căci atunci începe să cadă bruma. Sunt multe superstiţii legate de această lună, cele mai multe legate de prevestirea timpului, astfel: dacă în Octombrie cade multă brumă şi zăpadă, luna Ianuarie va fi moale şi călduţă; dacă bubuie în Octombrie, sunt semne de iarnă uşoară; cu cât frunzele arborilor cad mai curând, cu atât mai roditor va fi anul următor.
Sunt şi alte superstiţii şi obiceiuri, multe legate de cele două mari sărbători ale lunii: 14 Octombrie – Sfânta Cuvioasa Parascheva şi 26-27 Octombrie – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Cuviosul Dimitrie cel Nou.
Prima zi a lui Brumărel, aşa cum este cunoscută luna octombrie în tradiţia populară, era consacrată, în vechime, unui sfânt aproape necunoscut: Sfântul Procoavă, cel care le dă păr frumos şi atrăgător tinerelor nemăritate.
De aceea, Sărbătoarea Procoavelor mai este considerată şi Sărbătoarea Părului. De altfel, mai peste tot în spaţiul românesc sărbătoarea Procoavelor era socotită una a femeilor. Despre originalul sfânt Procoavă se credea că Dumnezeu l-a sfinţit printre primii, dându-i sarcina de a acoperi pământul cu un prim strat de zăpadă. Conform credinţei populare, fecioarele care duceau lipsă de păr i se închinau cu mare evlavie de ziua sa pentru a le acoperi capul cu păr, astfel devenind mai plăcute flăcăilor care nu le băgau mai deloc în seamă. Tinerele credeau că în acest mod ursitul va veni mai repede, iar ele se vor căsători.
Acoperământului Maicii Domnului
Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică, în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911 se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în vâzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.
Sfântul Andrei a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?”. Iar Epifanie a zis: „O văd, Parinte, şi mă minunez!”. Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieşte Biserica astăzi, spre a ne aminti că, prin nevoinţă şi rugăciune, putem primi şi noi, în greutăţile vieţii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.
Dacă frunzele cad repede, anul viitor e roditor Specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi spun că de luna octombrie se leagă multe superstiţii. “Bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Tradiţia populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”, spun specialiştii de la Muzeul Dunării de Jos.
Prima ninsoare în ţara noastră în această lună, conform meteorologilor, a fost înregistrată la 15 octombrie 1970, iar primul strat de zăpadă s-a aşternut la 26 octombrie 1988. Luna octombrie este luna în care ţăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, cartofii, napii, se răsădesc zmeura şi căpşunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile şi însămânţările de toamnă, se curăţă pomii şi grădina.
Recolta de gutui spune cum va fi iarna
Pentru creştinii ortodocşi, luna octombrie abundă în sărbători şi în ritualuri importante. Prima şi cea mai importantă este sărbătoarea Sf. Cuvioasa Parascheva, celebrată pe 14 octimbrie. Se spune că, aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi până la Sf. Dumitru şi aşa va fi şi în celelalte sărbători ale anului.
Se mai spune în tradiţia populară că, dacă până acum n-a plouat, iarna va veni curând. Tot în această zi se organizează târguri pentru valorificarea produsele oilor.
Cele mai importante sărbători
O altă sărbătoare importantă a lunii este Sfântul Mucenic Dimitrie Sâmedru. La 25 octombrie se sărbătoreşte „Focul lui Sumedru” (Ajunul Sf. Dumitru). Se fac focuri peste care sar copiii, ca să fie sănătoşi, sau tinerii, ca să se căsătorească. Dacă recolta de gutui şi nuci este bogată, iarna va fi grea. La 26 octombrie se sărbătoreşte Sumedru, patronul pastorilor şi soroacelor (Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir). Cad frunzele arborilor şi cum este ziua aşa va fi iarna: dacă este lună plină şi senin, iarna va fi mănoasă, iar dacă bate vântul şi plouă, vor fi zăpezi mari. La 27 octombrie se sărbătoresc Poitra lui Sumedru, Câinii lui Sumedru, Filip Şchiopul (Cuv. Dimitrie cel Nou din Basarabi).
Superstiţii şi obiceiuri de Sfânta Parascheva
Sfânta Cuvioasa Parascheva este pe 14 Octombrie; în această zi, la sate, se face “îngroparea” verii; se face o masă comună la biserică, cu bucate multe şi alese, dar mulţi gospodari postesc cu desăvârşire în această zi, pe care poporul o numeşte şi Vinerea Mare, indiferent în ce zi cade această sărbătoare, căci se spune că Sfânta a fost chinuită de păgâni într-o zi de Vineri. Nu se mănâncă nuci sau alte poame care au cruce, în această zi. Superstiţia spune că dacă toamna nu plouă până la Cuvioasa Parascheva, atunci se pune iarna curând; cum va fi această zi, aşa va fi mereu până la Sfântul Dumitru.
În dimineaţa acestei zile, ciobanii caută să vadă cum s-au culcat oile: dacă stau grămadă, iarna va fi grea; dacă stau împrăştiate, va fi uşoară. Din superstiţie nu se lucrează, fiind primejdie de boli; nu se coase căci va fi rău de traznet, de grindină, de boli de ochi sau de cap. Cine va coase sau va toarce, va face negi pe mâini. Acum se slobozesc berbecii la oi, pentru ca mieiii să fie născuţi înainte cu două săptămâni de Paşte; superstiţia spune ca mieii ce se vor naşte vor fi frumoşi şi pestriţi. Din această zi, până la 27 Octombrie nu e bine să se semene secară, căci e primejdie de moarte pentru semănător.
Alte superstiţii în Octombrie
După Sfânta Parascheva, urmează 17 Octombrie, când este o nouă sărbătoare consacrată lupilor, care vine şi ea cu superstiţii şi se ţine pentru a fi feriţi de lupi. În această zi se încleştează dinţii de la darac (pieptenul cu care scarmănă lâna) şi se interzice orice activitate legată de prelucrarea lânii, părului şi pieilor de animale, de teamă lupilor.
Pe 18 Octombrie este Ziua Lupului, Lucinul, care deschide un ciclu de trei Filipi de Toamnă; în această zi e rău de lupi şi se spune că Lucinul se ţine tot de vite, ca să nu se stingă de boale. Şi, în sfârşit, ziua de 25 a lunii, când este Ajunul Sfântului Dumitru, o sărbătoare cu caracter funerar, care conţine: pomeni, ruguri şi veghea rituală.
Acum se face “focul lui Sâmedru”; superstiţia cere ca peste foc să sară copiii ca să fie sănătoşi tot anul, sau tinerii; cei care reuşesc să sară se vor căsători în decursul anului. Când focul este aproape stins, fiecare gospodar ia câte un tăciune, care este aruncat apoi în livadă, pentru că pomii să rodească şi în anul care vine. De altfel, focuri rituale se pot face şi în livadă. Se spune că iarnă grea este prevestită de abundentă nucilor şi gutuilor.
Superstiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru
Acest sfânt sărbătorit la 26 Octombrie este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului, este patronul păstorilor şi garantul soroacelor. În această zi începe “Vara Samedrului” care ţine patru zile. Această zi este zisa a soroacelor; pe vremuri se refăceau contractele de închiriere şi chiriaşii se mutau; tot acum se împart oile. Toamna, la Sfântul Dumitru, se spune că “se slobod sărindarele”, adică se desfac învoielile şi se face pomană mare la biserică. Semnele superstiţioase sunt numeroase: se tunde coama cailor, ca să aibă păr frumos; oamenii nu se piaptănă, că-i primejdios de lupi. Se spune că la Sâmedru morţii se fac moroi, vârcolaci şi strigoi, necăjindu-i pe oameni.
Superstiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru Basarabov
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte sunt la Patriarhia Română, este sărbătorit la 27 Octombrie, a treia zi a sărbătorii Sf. Dumitru, zisă Poitră lui Sâmedru (poitra este prânzul din a doua zi de praznic), sau Caii lui Sâmedru, sau Filip Şchiopul. Câinii lui Sâmedru sunt lupii lui Sfântul Dumitru; se ţin spre a fi feriţi de lupi, spre a nu se câinii (înrăi) inima oamenilor şi ca să fete bine oile. Există superstiţia că privighetoarea este apărată de căpuşe de către Câinii lui Sâmedru.
Opinii - Comentarii
1 octombrie, zi de sărbătoare: Creștinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului
1 octombrie, zi de sărbătoare: Creștinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului
La data de 1 octombrie a fiecărui an, creștinii ortodocși prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne.
Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată.
La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.
Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O vad, Parinte, si ma minunez!”.
Acesta este evenimentul pe care îl prazanuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti că prin rugăciune putem primi și noi, în greutățile vietii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.
Sărbătoarea ”Acoperământul Maicii Domnului” este marcată în calendar cu cruce roșie.
Rugăciunea Cinstitului Acoperământ
”Măicuța noastră cea bună, stăpână de Dumnezeu Născătoare, acoperă-ne cu Cinstitul Tău Acoperământ, izbăvește-ne de tot răul și roagă pe Fiul Tău și Dumnezeul Nostru să mântuiască sufletele noastre. Amin!”
Pe 1 octombrie este și Ziua Internațională a Persoanelor Varstnice. Ea a fost stabilită în mod oficial în sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena. (C.M.)
sursa:crestinortodox.ro
Opinii - Comentarii
1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
Ziua de 1 Octombrie, desemnată din anul 1991 la initiativa ONU ca Zi Internaţională a Persoanelor Vârstnice, este o zi specială pentru toţi, tineri şi vârstnici deopotrivă.
În toate societăţile, persoanele de vârsta a treia au jucat şi joacă un rol inestimabil, deschizând calea, ocrotind, călăuzind paşi, picurând suflet şi înţelepciune in mintile si inimile copiilor si nepotilor.
De aceea, pe aceasta cale, oferim respect concetăţenilor nostri vârstnici pentru imensa lor contribuţie în dezvoltarea societăţii din care facem parte cu toţii. Vorbim despre oameni a căror experienţă de viaţă este extrem de importantă deoarece ne ajută să înţelegem mult mai bine atât trecutul, cât şi prezentul şi în special viitorul, oameni cărora le suntem datori pentru tot ce au oferit de-a lungul vieţii lor.
Acum mai mult ca oricând, apreciind înţelepciunea cu care înfruntă vremurile, simţim nevoia să ne manifestăm solidaritatea şi sentimentele de respect faţă de cei care au adăugat, după puterile lor, trepte pe scara devenirii noastre.
Sursa: observator.ro
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
Luna Octombrie, Brumărel – O lună plină de tradiție și sărbătoare creștină
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
1 octombrie, zi de sărbătoare: Creștinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO-VIDEO | Marea inaugurare a Sălii Polivalente din Blaj! Toate biletele au fost vândute într-o singură zi, evenimentul se desfășoară cu „casa închisă”
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
Obiceiuri și superstiții în luna OCTOMBRIE. De ce 1 octombrie e sărbătoarea femeilor şi cum atragi norocul în dragoste
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini
-
Sportacum 18 ore
FOTO: Campioana Volei Alba Blaj a cucerit, acasă, Supercupa României! Inaugurare de poveste pentru Sala Polivalentă din Blaj!!