Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Militarul român care a defilat în scaun cu rotile, la parada de 1 Decembrie: Unde a luptat Andrei Opriș

Publicat

în

Militarul român care a defilat în scaun cu rotile, la parada de 1 Decembrie: Unde a luptat Andrei Opriș

Cei care au urmărit parada de 1 Decembrie au putut remarca un militar care a defilat într-un scaun cu rotile, împins de un camarad, în timp ce ținea în mâini steagul Asociației Militarilor Veterani din România. Soldatul se numește Andrei Opriș, a luptat în Bosnia, Irak și Afganistan. Întors acasă, luptă acum pentru altă cauză și anume realizarea în România a unui centru de recuperare fizică și psihică a militarilor care au trecut prin războaie.

În ultimii ani a devenit un obicei ca la parada de Ziua Națională a României să defileze și reprezentanți ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități. Această asociație are în prezent 45 mii de membri cotizanți și filiale în toată țara și chiar în străinătate.

În 2021, cel care deschide detașamentul Asociației Militarilor Veterani este plutonierul major în retragere Andrei Opriș, în vârstă de 42 de ani, care a luptat în Bosnia, Irak și Afganistan.

Electrica Furnizare Discount

Andrei este foarte mândru de rolul primit la această defilare și spune că defilarea pe sub Arcul de Triumf, de Ziua Națională, este visul oricărui militar.

„Este ceva unic și înălțător. Dacă nu am reușit să trec atunci când eram sănătos bine că mi s-a oferit acum ocazia, când nu mi pot să merg”, povestește militarul.

Andrei Opriș s-a întors pe picioarele lui din misiunile pe care le-a avut în cele trei teatre de operații, împreună cu Batalionul 2 de Infanterie Călugăreni. Ultima misiune în afara țării a fost în 2007, în Afganistan, după care, „purtat de ale tinereții valuri”, așa cum povestește acum, s-a mutat împreună cu iubita de atunci la Râșnov, unde era și o unitate militară de comunicații și informatică.

A solicitat transferul la unitatea respectivă și nu a mai plecat în misiunile de luptă ale armatei române. „Probabil că acolo s-a terminat misiunea mea, încredințată de sus. Fiecare om stă într-un anumit loc atât cât trebuie să stea”, își explică acum Andrei Opriș faptul că nu a mai simțit nevoia la momentul respectiv să plece în războaie.

Andrei nu a avut parte de o viață banală nici după ce a rămas în țară. În 2012 a aflat că are scleroză multiplă în plăci, o boală neurodegenerativă care în cele din urmă l-a dus în scaunul cu rotile. Militarul nu poate să spună dacă boala sa are legătură cu vreun șoc postraumatic suferit după războaiele la care a participat.

„Noi militarii nu prea vorbim despre ce se întâmplă în teatrele de operații, nu prea vrem să recunoaștem că traumele există și ne întoarcem acasă cu ele pentru că am fost instruiți să fim puternici și să nu ne văităm și nimeni să nu ne vadă slăbiciunile”, povestește Andrei Opriș.

Despre ce a trăit în misiunile din Irak și Afganistan, Andrei Opriș spune nu are foarte multe de povestit. Misiunea batalionului din care făcea parte a fost una de pază și patrulare, misiune pe care a îndeplinit-o fără incidente deosebite.

Nu a avut colegi răniți sau morți, asta probabil și pentru că „Batalionul 2 Călugăreni este unul de elită”: „Au contat și pregătirea și faptul că am fost concentrați mie la sută pe ce am avut de făcut”, spune acum militarul. Chiar și aceste condiții, „faptul că ne aflam pe teren necunoscut și că simțeam prezența morții la tot pasul în fiecare secundă trăită acolo ne-a marcat”.

Își amintește însă că, atât în Irak, cât și în Afganistan localnicii erau în general prietenoși cu românii. „Veneau copii să ne strângă în brațe, noi îi acceptam, dar pe partea cealaltă eram foarte stresați pentru că nu știai când se poate întâmpla ceva rău. În orice caz, știți cum e, creierul filtrează amintirile și le lasă doar pe cele plăcute, le șterge pe cele neplăcute”, explică militarul.

„Vrem să facem un centru de recuperare psihică și fizică pentru militarii întorși din teatrele de operații”

După ce Armata a luat decizia să-l pensioneze, Andrei spune că și-a găsit o altă misiune importantă în care să se implice: Asociația Militarilor Veterani.

„Visul pe care noi, veteranii din această asociație, vrem să ni-l îndeplinim este să facem primul centru de recuperare a veteranilor întorși din teatrele de operații: recuperare psihică, fizică și tot ce ar putea să ne ajute după întoarcerea acasă. Este proiectul nostru, noi lucrăm la el să-l îndeplinim, prin surse proprii, cu ajutorul sponsorizărilor.

Vrem să facem acest centru exact cum au țările din Europa de vest. Fiecare țară are centre care se ocupă cu exact cu reabilitatea militarilor întorși din teatrele de operații. La noi, problema asta cu șocul posttraumatic nu a fost recunoscută decât de vreo câțiva ani”, povestește Andrei Opriș.

Pe lângă asociația veteranilor militari, Andrei Opriș mai are o pasiune și anume poezia. „Trag tare ca în primăvară să scot primul volum de poezii și pe urmă… următoarele. Am ales poezia că vreau să împărtășesc emoții, sentimente și altora, iar multe persoane spun că se regăsesc în poeziile mele”.

Andrei privește cu încredere viitorul și noile misiuni pe care i le-a dat viața. Și asta chiar o face dintr-un scaun cu rotile, din postura de tânăr pensionar:

„Am devenit pensionar la 38 de ani, când viața multora începe după 40…A trebuit să stau și să mă adun și să mă reinventez. Dar întotdeauna am avut acest ajutor divin, m-am adaptat ușor la tot felul de situații”, încheie plutonierul major.

Publicitate

Actualitate

Număr RECORD de concedii medicale în 2021: Ce sumă uriașă are statul român de plată

Publicat

în

Număr RECORD de concedii medicale în 2021: Ce sumă uriașă are statul român de plată

Concediile medicale acordate bolnavilor în 2021, multe dintre ele cauzate de pandemia de coronavirus, costă statul român un miliard de euro.

Creșterea este uriașă față de anul precedent, cu aproximativ 40 de procente. Astfel, bugetul alocat concediilor medicale de Casa Națională de Asigurări de Sănătate a crescut de la 3,6 miliarde de lei în 2020, la aproape 5 miliarde de lei în 2021. Această sumă ar fi fost mai mult decât suficientă pentru construirea unui spital sau pentru o autostradă peste munți.

România a pierdut în 2020, primul an al pandemiei de coronavirus, aproximativ 30 de milioane de lei lunar pentru concediile medicale acordate bolnavilor de COVID 19 sau celor aflați în carantină. Adică în jur de 44.000 de certificate eliberate, în medie, pe lună.

Electrica Furnizare Discount

Anul trecut, însă, suma pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuie să o plătească acestora pentru concediile medicale s-a dublat, ajungând la aproximativ 60 de milioane de lei lunar. Datele obținute de Digi24 arată că numărul celor care și-au luat concediu medical a crescut vertiginos de la val la val.

Dacă la debutul pandemiei, în perioada martie-aprilie 2020 au fost acordate 48.552 de certificate de concediu medical, în valul 4 au fost eliberate aproximativ 188.000, adică o creștere de 287%.

În total, bugetul alocat concediilor medicale de Casa Națională de Asigurări de Sănătate a crescut de la aproape 3,4 miliarde de lei în 2019, primul an de dinainte de pandemie, la aproape 5 miliarde de lei în 2021, suma pe care statul trebuie să o plătească tuturor pacienților care au nevoie de zile libere, indiferent de boală.

Cele cinci miliarde de lei reprezintă cam 10% din bugetul total al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe un an întreg. Statul va continua să piardă sume importante și anul acesta, având în vedere că deja s-a ajuns la 16.000 de infectări pe zi. Dacă acest număr crește, există riscul ca unele firme să își oprească activitatea din lipsă de personal, ceea ce va genera costuri noi pentru economie.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

SRI, în căutare de hackeri: Ce salariu are un ofiţer debutant la Cyberint și ce CONDIȚIE de bază trebuie să îndeplinească

Publicat

în

SRI, în căutare de hackeri: Ce salariu are un ofiţer debutant la Cyberint și ce CONDIȚIE de bază trebuie să îndeplinească

Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint și general de brigadă, a discutat, în cadrul unui podcast difuzat pe canalul SRI, faptul că Serviciul a angajat chiar și hackeri, încă de pe băncile facultății.

Citește și: Posturi în învățământ 2022. Angajări MASIVE în EDUCATIE, aprobate de Guvern

Citește și: ADMITERE la școli MAI 2022: La Poliție, pompieri și jandarmi, aproape 3000 de locuri suplimentare. PROBELE concursului

„Avem mai multe metode, da, avem un treasure hunt pe care îl avem ascuns prin nişte site-uri de-ale noastre, şi cei care îl găsesc şi trec de anumite etape, ajung la un număr de telefon, sună şi intrăm într-un dialog”, a explicat Rog, care a adăugat că „un ofiţer debutant la Cyberint câştigă între 5.000 şi 6.000 lei”.

Electrica Furnizare Discount

„Legea ne spune că avem voie să recrutăm hackeri. Pe unii, dacă reuşim să-i angajăm bine, dacă nu, lucrăm altfel cu ei, apropiat, pentru a proteja România. Îi considerăm „white hat”, adică hackeri buni. Cum i-am găsit? Media de vârstă la Centrul Cyberint e stricată de mine, care am 47 de ani, şi asta le-am dus-o pe la 31 de ani sau aşa ceva, că, dacă n-aş fi eu, ar fi media de vârstă mai mică aşa, deci, până în 30 de ani la ofiţerii de execuţie, cum îi numim noi, cei care nu sunt şefi. Şi cum îi recrutăm? Îi recrutăm de pe băncile facultăţilor, îi recrutăm din mediul de hacking.

Citește și: Admitere la Academia de Politie 2022: Probe, înscrieri, cele mai frecvente întrebari

Da, avem mai multe metode, da, avem un treasure hunt pe care îl avem ascuns prin nişte site-uri de-ale noastre, şi cei care îl găsesc şi trec de anumite etape, ajung la un număr de telefon, sună şi intrăm într-un dialog. Aviz hackerilor, da. O singură problemă este la noi. Pentru a fi ofiţer în SRI trebuie să îndeplineşti mai multe condiţii, una este să termini o facultate, şi atunci cei care sunt.. mulţi hackeri nu termină o facultate, dar care sunt foarte buni şi recunoaştem lucrul acesta.

Un ofiţer debutant la Cyberint câştigă între 5.000 şi 6.000 lei. Nu e rău ca un prim job. Eu angajez mai mult din toate zonele”, a explicat Anton Rog, în podcastul TOP (ne) SECRET difuzat pe canalul de YouTube al SRI realizat de către purtătorul de cuvânt al instituţiei Ovidiu Marincea.

El a explicat să ce este Centrul Naţional Cyberint şi cu ce se ocupă.

„Centrul Naţional Cyberint, aşa cum e cunoscut el în afara Serviciului, este unitatea centrală din Serviciul Român de Informaţii care se ocupă cu securitatea cibernetică a infrastructurilor cu valenţe critice.

Citește și: Admitere școli MAI 2022: La Poliție, Jandarmerie și Pompieri, locurile se DUBLEAZĂ, în acest an

Noi trebuie să securizăm acele infrastructuri a căror afectare produce o disturbare a vieţii sociale, a vieţii economice, a pieţelor financiare. Spre exemplu, sistemul bancar, da, de care n-am fost tot timpul aşa apropiaţi, însă acum au înţeles că e mai bine să fie protejaţi şi de noi pe lângă măsurile pe care şi le iau, Guvernul României, ministerele, agenţiile, infrastructuri care transportă utilităţi, şi aşa mai departe, infrastructurile relevante, care au valenţe critice”, a precizat Anton Rog.

Acesta a vorbit şi despre un caz în anul 2020, la începutul pandemiei, o grupare de criminalitate cibernetică ce dorea să cripteze spitalele suport COVID.

„A fost o speţă, chiar la începutul pandemiei, în 2020, în martie – aprilie, în care o grupare de criminalitate cibernetică voia să cripteze spitalele suport COVID ca să-şi mărească faima în cadrul grupului ei de hackeri. Nici măcar nu voiau bani! Nu s-a întâmplat, şi, împreună cu organele de aplicare a legii, în speţă cu DIICOT, oamenii sunt după gratii, ca să mă exprim aşa, plastic. Da, au vrut. Ce se întâmplă dacă criptezi datele dintr-un spital? Se amână operaţii, nu se mai fac tratamente, trebuie reluate analize. Nu s-a ajuns la pierderi de vieţi omeneşti, dar s-a creat un disconfort. S-ar fi putut crea un disconfort major în zona pacienţilor”, a completat şeful Centrului Naţional Cyberint.

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Anton Rog a adus în discuţie şi alte aspecte mai amuzante ale profesiei sale şi anume diverse întrebări pe care le primeşte de la oameni, cum ar fi „În câte minute poţi să-mi spargi telefonul?” sau „Poţi să mă împrieteneşti cu nu ştiu care pe Facebook?”, ori „Îmi bagi şi mie 2000 de like-uri pe Facebook?”.

Sursa: ziare.com

Citește mai mult

Actualitate

Posturi în învățământ 2022. Angajări MASIVE în EDUCATIE, aprobate de Guvern

Publicat

în

Posturi în învățământ 2022. Angajări MASIVE în EDUCATIE, aprobate de Guvern

În cursul zilei de miercuri, 19 ianuarie, Executivul a aprobat suplimentarea posturilor din Educaţie cu 1.175, fiind vorba mai ales de locuri destinate învăţământului preuniversitar de stat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

CITEȘTE ȘI: Admitere școli MAI 2022: La Poliție, Jandarmerie și Pompieri, locurile se DUBLEAZĂ, în acest an

Potrivit acestuia, hotărârea de Guvern aprobată modifică şi completează HG 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei.

„În principal, aceste posturi suplimentare sunt destinate învăţământului preuniversitar de stat, inclusiv învăţământului special, Centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, Centrului municipiului Bucureşti de resurse şi asistenţă educaţională, 1.100 de posturi alocate suplimentar pentru această direcţie”, a afirmat Cărbunaru.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Admitere la Academia de Politie 2022: Probe, înscrieri, cele mai frecvente întrebari

Potrivit acestuia, suplimentarea este impusă de faptul că, începând cu acest an şcolar, este necesară creşterea gradului de cuprindere a copiilor cu vârste între 3 – 5, 6 ani în învăţământul preşcolar şi a celor cu vârste de 6 – 18 ani în învăţământul obligatoriu.

„Şi este necesară îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă psihopedagogică şi consiliere educaţională pentru un număr cât mai mare de elevi şi preşcolari din învăţământul preuniversitar”, a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Sursa: economica.net

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare