Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Meteorologii nu au mințit. În Munții Șureanu, „ziua ninge, noaptea ninge„ de aproape 24 de ore

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 zapada-sureanu04Este iarnă la munte, dimineaţa zilei de vineri aducând zăpadă și în munții Șureanu. Stratul de zăpadă căzut în zonele de munte, în ultimele 24 de ore în județul Alba, a depășit 20 de cm și continuă să ningă.

Mai precis, fotografiile postate pe contul de pe reţeaua de socializare Facebook al Partiile Domeniul Schiabil Sureanu(Oasa) arată zăpadă în zona Șureanu din Munţii Șureanu. Ninge cu fulgi mari de mai bine 24 de ore. Totul este alb, brazii plini de zăpadă, un tablou care taie respirația. Din cauza temperaturii scăzute, fulgii de zăpadă nu au avut nici o problemă în a se așterne peste tot.

Domeniul Schiabil “Poarta Raiului” din Munții Șureanu a fost inaugurat în anul 2009. Datorită amplasării și a altitudinii mari la care se găsește, veți descoperi aici, una dintre zonele cu cea mai lungă durată de schi din cursul unui an.

Zona schiabilă din munții Șureanu încântă ochiul prin peisajele frumoase care împrejmuiesc pârtiile. Domeniul schiabil este alcătuit din 10 pârtii care însumează aproximativ 11km.

Amenajrea pornește de la altitudinea minimă de 1650m, limita superioară a pârtiilor ajungând până la altitudinea de 2010m. În afară de pârtiile amenajate, zona prezintă un deosebit potențial pentru schi în afara pistei sau schi de tură.

Domeniul schiabil se găsește în munții Șureanu (cunoscuți și ca munții Sebeșului), subdiviziune a masivului Parâng. Cele 11 pârtii se găsesc sub două dintre cele mai înalte vârfuri din munții Șureanu: Vârful lui Pătru 2103m și Vf Șureanu 2059m.

Dotările domeniului Schiabil Poarta Raiului din Munții Șureanu: o parte din pârtii sunt deservite de un telescaun care pornește de la baza domeniului (altitudine 1650m) și urcă până la 2010m, sub vârful lui Pătru. Din partea superioară a telescaunului pornesc două variante de pârtie, una de dificultate medie (roșie) iar cealaltă de dificultate mare (neagră).

Tot de la altitudinea de 1650m pornește și teleschiul care urcă până la 1809m. De la capul de sosire al stației se poate coborî pe o variantă de pârtie roșie și două variante de pârtie albastră.

Din creastă, de la 1720m se urcă cu a doua instalație de telescaun pe variantele de pârtie de sub vârful Șureanu. Telescaunul ajunge la altitudinea de 1922m.

Domeniul schiabil Șureanu este situat în munții Șureanu, într-un cadru natural montan magnific de altitudine mare, între vârful Șureanu de 2.059 metri altitudine și vârful Pătru de 2130 metri altitudine, incluzând vârful Aușel de 2.009 metri altitudine și vârful Curmătura de 1809 metri altitudine. Caracteristicile geografice au dus la realizarea unei deosebite infrastructuri a sporturilor de iarnă, unde zăpada abundentă măsoară peste 1,5 metri între lunile decembrie și aprilie. În prezent, pârtiile sunt dotate cu două teleschiuri și un telescaun, iar cele zece pârtii care totalizează 11.473 de metri ,,sunt pentru toate gusturile, având o dispunere excelentă pe platoul alpin. Variate ca dificultate și înclinație ele conțin porțiuni atât de zăpadă tasată, cât și de așa-zisa powder (zăpadă nebătută, făinoasă), ideală pentru snowboard și freeride. Așezarea în raport cu vegetația oferă trăiri inedite prin coborârea din golul alpin (2.010 m – 1.900 m alt.) fie prin pădure, fie pe lărgimea platoului. Totodată, un avantaj al coborârii pe fiecare din pârtii, e imprevizibilitatea priveliștilor. De la panoramele din sud, (vârful lui Pătru, masivul Parâng), la cele din est (Munții Cindrel, Munții Lotrului) și cele din vest (Munții Retezat) ai parte de imagini neașteptat de frumoase, care justifică, din nou, numele de ,,ELVEȚIA ESTULUI”, dat de către străini Munților Șureanu.

[nggallery id=3104]

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea