Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Marea Unire a [email protected] Iulia este în plină desfășurare. În weekend, Mini Festival organizat de tineri și Întâlnirea internațională a hub-urilor culturale

Publicat

în

Proiectul in premiera nationala „Marea Unire a [email protected] Iulia, organizat de Asociatia Cartierul Creativ Carolina, finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si co-finantat de Primaria Alba Iulia, este in plina desfasurare. In cursul acestei saptamani au loc cele cinci sesiuni de workshop-uri sustinute de experti in DJ-ing, Video design (VJ-ing), Storytelling, Marketing cultural si Design grafic pe panouri interactive, la care participa peste 70 de elevi si studenti selectati.

Mai apoi, in week-end, pe 10 si 11 noiembrie, tinerii participanti la cele cinci sesiuni de workshop-uri vor organiza un Mini festival la Cetatea Alba Carolina si in acest fel vor avea ocazia sa aplice in viata reala si pentru un public adevarat tot ceea ce au invatat la cursuri. La festival sunt asteptati toti cei care doresc sa vada cum arata primul festival organizat integral de tineri chiar in Cetatea Alba Carolina. Accesul la eveniment este gratuit si se face pe baza de inscriere la adresa [email protected]

Programul festivalului arata astfel, iar toate activitatile vor avea loc la Caponiera Apor (in spatele Palatului Apor):

Elit - Gustul Desăvârșit

Sambata, 10 noiembrie

  • 19:30 – 24.00: Expozitie de afise si panouri interactive realizate de participantii la cursul de design grafic
  • 19:30 ­ 20:30/21:00: Sesiune de pitching pentru participantii la cursul de Storytelling
  • 21:00 ‐ 24:00: Sesiune de DJ­ing pentru participantii la cursul de DJ
  • 21:00 ‐ 24:00: Sesiune de VJ-ing pentru participantii la cursul de video desing/VJ-ing

Duminica, 11 noiembrie

  • 19:00 – 24.00: Expozitie de afise si panouri interactive realizate de participantii la cursul de design grafic
  • 19:00 ­ 20:20: Proiectie de scurt metraje Best of Shorts Up (1)
  • 21:00 ­ 22:20: Proiectie de scurt metraje Best of Shorts Up (2)
  • 22:20: After­party

In paralel, tot in perioada 10 – 11 noiembrie, in intervalul 15:00 – 19:00, la Muzeul Principia, in Piata Cetatii, va avea loc si Intalnirea internationala a hub-urilor culturale. Reprezentantii unor hub-uri culturale din Italia, Serbia, Portugalia, Suedia si Estonia vin la Alba Iulia ca sa ofere din cunostintele lor in materie de industrii creative, sa supuna atentiei diferite modele de dezvoltare comunitara prin cultura. Invitatilor internationali li se alatura si specialisti in industrii creative din opt orase din tara: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Galati, Iasi, Oradea, Piatra Neamt si Timisoara.

BASE din Milano (Italia), KC Lab din Novi Sad (Serbia), Platform for Social Innovation din Aveiro (Portugalia), Lava din Stockholm (Suedia) si Tartu Creative Center din Tartu (Estonia) sunt hub-urile internationale care vor participa la eveniment.

Despre Marea Unire a Creativilor @Alba Iulia

Proiectul se desfasoara in perioada 5 – 11 noiembrie 2018 si are trei sectiuni complementare:

1. o conferinta internationala pe tema dezvoltarii comunitare prin cultura la care sunt asteptati reprezentati din mai multe tari europene;

2. o serie de cinci workshop-uri adresate tinerilor care se va incheia cu organizarea unui festival de doua zile realizat integral de tineri;

3. o expozitie de panouri interactive.

Finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si co-finantat de Primaria Alba Iulia, proiectul „Marea unire a [email protected] Iulia” are loc in contextul deschiderii, in urmatorii ani, a unor noi spatii dedicate industriilor creative la Alba Iulia si are rolul de a contura un nou model de dezvoltare comunitara prin cultura si de a stabili un cadru de discutie si schimb de bune practici intre centre culturale europene. In acelasi timp, proiectul doreste sa familiarizeze publicul local cu specificul industriilor culturale si creative, pentru a se putea dezvolta pe termen lung o strategie in acest sens.

Proiectul se adreseaza in principal operatorilor culturali, comunitatii de tineri antreprenori din domeniul industriilor creative, autoritatilor publice locale si judetene, comunitatii de artisti locali, elevilor si studentilor, dar si publicului larg din Alba Iulia.

Despre Asociatia Cartierul Creativ Carolina

Cartierul Creativ Carolina este o asociatie neguvernamentala infiintata in 2017, care reuneste membri din industriile creative din Alba Iulia si care are ca scop promovarea valorilor culturale si artistice, activarea, incurajarea si dezvoltarea comunitatii creativilor si a orasului Alba Iulia, cultivarea si educarea talentului cultural si facilitarea metodelor de dezvoltare a comunitatii prin cultura. Asociatia este o interfata consultativa si constructiva a Municipalitatii, dar si a altor institutii de administrare in privinta politicilor publice culturale, care contribuie la elaborarea, implementarea si promovarea unei strategii la nivel local privind sectorul creativ.

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Publicat

în

Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Vineri, 27 mai 2022, la Sebeș a avut loc un impresionant concert educativ menit să îl omagieze pe Carl Filtsch, micul geniu al muzicii clasice născut în vechiul burg săsesc, în anul 1830. Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a invitat toate școlile din localitate să participe la un eveniment care le-a fost dedicat și care a avut ca scop promovarea emoționantei povești a lui Carl Filtsch în rândul elevilor. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și preotul Alfred Dahinten au adus un omagiu la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice.

Concert educativ s-a numit „Harmony of sounds” și a fost atent pregătit de muzicienii: Emma Damian – flaut, Alexandra Pamfilie – pian, Radu Besliu – clarinet, Mihaela Roșiu – vioară, Alina Cozma – vioară, Irene Marc – violă, Darius Clamba – violoncel, Tabea Bebeșelea – flaut, Alexandra Diaconu – flaut, Beatriz Marc – flaut, Petru Mazilu – pian, Ovidiu Borz – fagot, Paul Pienariu – cajon. Repertoriul a inclus: „10000 Reasons” – Matt Redman, „Amazing Grace” – Sergiu Strete, „Pilgrim” – autor necunoscut, aranjament Laurențiu Muntean, „Overcomer” – Daniel Ardelean, „Cornerstone” – Bradley Knight, „Greatness” – Daniel Petrean și Laurențiu Muntean.

Elit - Gustul Desăvârșit

Muzicianul Carl Filtsch (1830-1845) s-a născut la Sebeș și este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.

Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839″, „Romanze ohne Worte 1840″, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843″, „Impromptu inb – Moll 1843″, „Introduction und Variationen Op.2″, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Publicat

în

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au luat parte, joi, 26 mai, la un pelerinaj organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în colaborare cu Direcția pentru Asistență Socială Alba. De data aceasta, 16 beneficiari, cu vârste cuprinse între 28 și 73 de ani au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba.

În prima parte a zilei, excursioniștii au poposit la Mănăstirea cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la Râmeț. Aici, beneficiarii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț, au aflat despre cât de grabnic ajutător este Sfântul Efrem cel Nou și s-au rugat la mormântul părintelui Dometie Manolache, unul dintre duhovnicii de profunzime ai acestei vetre monahale. Intinerariul a continuat cu Schitul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud, unde beneficiarii au vizitat monumentul noilor martiri ai neamului românesc, numit „Calvarul Aiudului”. În interiorul edificiului memorialistic sunt inscripționate pe plăci de marmură numele mărturisitorilor temnițelor comuniste și osuarul. Tot aici, pelerinii așezământului social au participat la Sfânta Liturghie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În a doua parte a zilei beneficiarii au avut plăcerea de a vizita mănăstirea Dumbrava, care poartă hramul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, bucurându-se de explozia ce o înconjoară. Următoarea oprire a fost la un local din Aiud unde drumeții au servit prânzul și au avut prilejul să-și împărtășească impresiile despre locurile pe care le-au vizitat, până în acel moment.

Ultima parte a zilei a fost rezervată vizitării celor două mânăstiri din localitatea Rimetea. Unul din aceste așezăminte monahale poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”. Aici, beneficiarii s-au închinat cu evlavie la icoane, la raclele cu relicvele Sfântului Efrem cel Nou și ale Sfântului Gherasim din Kefalonia și au simțit să intoneze câteva cântece religioase și pricesne. La cealaltă mănăstire, aflată sub oblăduirea Sfântului Ioan Botezătorul, participantii la acest pelerinaj au avut prilejul de a lua parte la slujba Vecerniei, săvârșită în paraclisul de vară.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Publicat

în

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Alba Iulia.

Azi, 27 mai 2022, a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concurenţii au avut de parcurs 3 probe, una de teorie, o probă de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat şi una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Înainte de începerea competiției, participanţii au fost instruiţi de polițiștii Serviciului Rutier cu privire la regulile impuse de competiţie.

Scopul acestui concurs, a cărei organizare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Participanții au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele dobândite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, precum şi îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au constat în biciclete, corturi pentru camping, saci de dormit, articole de camping, dulciuri diplome și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Câştigătorii concursului vor participa la faţa naţională, care se va desfăşura, în vacanța de vară, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare