Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Maeștrii cubului Rubik se vor duela în ALBA: CONCURS de speedcubing pentru profesioniști și iubitori de provocări, organizat la Alba Iulia

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Maeștrii cubului Rubik se vor duela în ALBA: CONCURS de speedcubing pentru profesioniști și iubitori de provocări, organizat la Alba Iulia

Alba Iulia va deveni, pentru câteva zile, scena unui concurs oficial de speedcubing, menit să testeze abilitățile participanților în rezolvarea faimosului cub Rubik, la care vor fi invitați atât profesioniști ai acestui sport, precum și diverși iubitori de provocări.

Așa cum transmite și Briciu Petru Bogdan, organizatorul acestui eveniment, concursul va fi organizat la sala de sport a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, în zilele de 28-29 octombrie, iar intrarea în cadrul acestuia este liberă pentru orice eventuali doritori.

„Începem de dimineață pe la 9 și terminăm seara pe la 6-7, sunt mai multe probe (eventuri) la care fiecare persoană alege dacă vrea să participe sau nu. O să vină cam cei mai buni din țară la competiție (care dețin recorduri naționale) și o grămadă de noi-veniți (care n-au mai participat până acum) deci practic oricine vine e bine-venit la competiție”, a precizat Petru, pentru ziarulunirea.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cei care doresc să ia parte la această competiție o pot face înscriindu-se pe site-ul WCA, plata fiind de 50 de lei fizic la competiție. Linkul se poate accesa AICI

Dintre numele cunoscute în rândul concurenților, care se bucură de un succes pe plan național și internațional, următorii profesioniști vor lua parte la competiție:

  • Haluk Ulkusal (detine recordul national la medie 3×3 si top 3 la 4×4, 5×5, 3×3 cu o mana si pyraminx)
  • Martin Fronescu (detine recordul la 3×3 cu o mana, 2×2 single si top 3 la 3×3 4×4 2×2)
  • Ianis Costin Chele (detine recordul la 3×3, clock, megaminx, pyraminx, skewb, si este in top in general)
  • Vasile Dan (specialist in a rezolva cuburi cu ochii inchisi)
  • János Bereczki (detine recordurile la cuburile mari (5×5,6×6,7×7)

Speedcubing-ul este activitatea care se ocupă cu rezolvarea cubului Rubik și a puzzle-urilor mecanice într-un timp cât mai scurt.

Este hobby-ul pasionaților de cub Rubik. Acești pasionați organizează întâlniri, târguri și în special concursuri de rezolvare rapidă. Aceste concursuri sunt organizate și reglementate de World Cube Association (WCA).

În prezent, gama acestor puzzle-uri s-a extins pornind de la cubul Rubik 3x3x3 și conține cuburi cu mai multe straturi, însă și puzzle-uri mecanice cu diverse forme.

Cel care va oficializa această competiție va fi Mihai Căpăţinescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Au apărut primele victime ale sezonului de iarnă: O femeie a decedat din cauza frigului și un bărbat a ajuns la spital cu hipotermie

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Au apărut primele victime ale sezonului de iarnă: O femeie a decedat din cauza frigului și un bărbat a ajuns la spital cu hipotermie

O femeie din comuna Mogoșești, din județul Iași, a fost găsită în zăpadă și a murit la spital, iar un alt bărbat, tot din județul Iași, comuna Păușești, este internat la spital cu șoc hipotermic.

Victima, în vârstă de 72 de ani a fost adusă de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță la Unitatea Primiri Urgenţe de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi în comă, cu temperatura corporală de 28 grade Celsius.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În 5 minute de la aducerea la spital a suferit un stop cardio-respirator. Nu a răspuns la resuscitare. Pacienta avea o patologie psihiatrică”, a spus prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonator local al UPU – SMURD. Femeia era în grija unei vecine, care a găsit-o cu hainele ude, căzută în curte, conform informateca.ro.

Bărbatul adus la spital în șoc hipotermic este consumator cronic de alcool, iar când a fost găsit avea o temperatură corporală de 27 de grade.

„Locuia singur într-o locuinţă neîncălzită din Păuşeşti. Apelantul la 112 este o persoană de la o fundaţie de caritate la care mai fusese în urmă cu câţiva ani. Acum îi aduceau mâncare periodic. L-au găsit în şoc hipotermic. Persoana este pacient consumator cronică de alcool, fără alte antecedente. Starea sa este favorabilă. În 12 ore a fost încălzit şi hidratat”, a mai spus prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, de la Spitalul ieșean Sf. Spiridon.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Crește suma acordată pentru naveta elevilor: Câți bani vor primii copiii școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crește suma acordată pentru naveta elevilor: Câți bani vor primii copiii școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu

În cursul zilei de joi, 17 noiembrie, Executivul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică și completează Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Astfel, elevii care fac naveta vor primi 60 de lei/lună pentru distanțe de până la 3 kilometri. Pentru transportul pe distanțe ce depășesc 3 kilometri, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu 6 lei/ lună, pentru fiecare kilometru, anunță Guvernul României.

Actul normativ aprobat joi de Guvern, prin ordonanță de urgență, modifică cadrul legal privind plata și decontarea transportului elevilor care merg la școală în altă localitate decât cea în care locuiesc.

„Se majorează de 4 ori suma destinată transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. Pentru transportul elevilor, se va asigura o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanța de până la 3 kilometri, iar pentru distanțele ce depășesc această valoare, suma de 60 lei/lună se va suplimenta cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru”, anunță Executivul.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele consiliilor județene”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.

În ceea ce privește elevii cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază, acestora li se va asigura decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază şi cea de domiciliu. Plata va fi făcută din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, atât pentru contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, cât şi pentru contravaloarea unei călătorii dus-întors, efectuată în perioada fiecărei sărbători legale. Decontarea se face pe baza documentelor de transport.

O altă modificare, anunță Guvernul, se referă la stabilirea cadrului legal ce va permite autorităților locale să susțină transportul școlar specializat de tip curse școlare pentru transportul de la/până la unitatea de învățământ în toate etapele învățământului preuniversitar: primar, gimnazial și liceal. „Finanțarea cheltuielilor pentru transportul specializat al elevilor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat către bugetele locale”, a transmis Executivul.

Aproape 200.000 de elevi din România fac naveta în anul școlar 2022-2023, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Educației.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| „Creștina trebuie să fie o femeie supusă”: Cum sfătuiește ÎPS Teodosie o credincioasă „silită” de soț să încalce Postul

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Creștina trebuie să fie o femeie supusă”: Cum sfătuiește ÎPS Teodosie o credincioasă „silită” de soț să încalce Postul

Deși apare foarte obosit și ațipește la emisiunile radio în direct, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, oferă răspunsuri la obiect, inclusiv despre chestiuni delicate.

La emisiunea săptămânală de la Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, ÎPS Teodosie are un dialog duhovnicesc cu ascultătorii. Aceștia-i trimit întrebări pe mailul redacției, iar realizatorul Eugen Tănăsescu, preot și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, i le adresează ierarhului, care răspunde pe loc.

Elit - Gustul Desăvârșit

O astfel de întrebare, foarte delicată, a venit pentru Teodosie chiar la începutul emisiunii, când o credincioasă s-a plâns de zelul consortului, care nu ține cont de postire în a-i cere soției să-și îndeplinească îndatoririle conjugale. Femeia se temea astfel că este forțată să cadă în păcat în timpul postului destinat rugăciunii și curățeniei trupești.

„Bărbatul este foarte pasional, nu prea ține cont de post, de sărbători… Apoi trece la amenințări și acuze… El se supără destul de repede, ea se simte vinovată. Ea se întreabă: “, a fost cazul expus de părintele Tănăsescu, spre rezolvare înțeleaptă, arhiepiscopului Tomisului.

Om de lume, ierarhul Tomisului a oferit un răspuns împăciuitor, îndemnând creștina să fie totuși o soție supusă.

„Este bine să ții rânduiala, dar pentru armonie și unitatea familiei, este bine să găsești o modalitate a împlini… Noi ne întâlnim, duhovnicii, cu astfel de situații… Nu trebuie duse la extrem, dar cu blândețe, poate pe parcurs, va înțelege să fie socotite ca nu toate zilele sunt la fel și să avem discernământ. Să distingem timpul… (postirii – n.a.) de orice altă patimă“, a dat sfat ÎPS Teodosie.

„Femeia știe că în Biblie se spune că ea nu mai e stăpână pe trupul său și invers – dar cum e asta?“, a insistat preotul Eugen Tănăsescu. „Se referă la iubire, nu la posesie. Ei își aparțin unul altuia, dar nu la extrem“, a separat lucrurile arhiepiscopul Teodosie.

El a reușit să ducă la bun sfârșit toată emisiunea, deși era într-o stare evidentă de oboseală și nu s-a putut abține să mai moțăie pe durata transmisiunii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea