Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: La Alba Iulia s-a deschis, oficial, Museikon, unul dintre primele muzee de artă religioasă din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Museikon, unul dintre primele muzee de artă religioasă din România și-a deschis oficial porțile, joi, la Alba Iulia. Clădirea monument istoric restaurată printr-un proiect realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia va găzdui peste 5.000 de obiecte de patrimoniu, ateliere de pictură și tipografie.

La eveniment au fost prezenți președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, reprezentați ai partenerilor norvegieni de la Universitatea din Bergen și de la Ministerul Culturii, muzeograful Ana Dumitran, care a fost sufletul românesc și albaiulian al proiectului, academicianul Marius Porumb, istoric al artei, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, deputatul Florin Roman, senatorul Daniel Breaz, istorici, muzeografi, oameni de cultură, preoți din Alba Iulia, din județul Alba și din județele învecinate.

”Este primul muzeu de acest fel din țară. Colecții de icoane și obiecte bisericești mai există,  dar un muzeu dedicat nu. Obiectele sunt de la Muzeul Național al Unirii și de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia. Nu întâmplător inaugurarea are loc în preziua intrării în Anul Centenar, ci ca să dăm astfel o particică din istoria noastră, românilor”, a spus Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, în discursul de deschidere.

Muzeul va fi deschis gratuit pentru public pe tot parcursul lunii decembrie și va funcționa după programul Muzeului Național al Unirii, iar începând cu luna ianuarie se va intra pe bază de bilet.

Museikon va oferi posibilitatea vizitatorilor să picteze icoane, pe care le pot lua acasă, dar și să redacteze texte cu ajutorul unei piese tipografice aidoma celor folosite în secolele XVII-XVIII. De asemenea, muzeul va valorifica și clădirea primului spital militar din România.

Atelierul de pictură este destinat însuşirii, de către elevi, dar şi de către alte categorii de public, a cunoştinţelor cu privire la realizarea icoanelor pe sticlă și pe hârtie. Acesta va pune la dispoziția participanților materialele și know-how-ul necesar, pentru ca, la final, aceștia să plece acasă cu o icoană realizată în întregime de mâinile lor.

Vizitatorii vor afla cum a luat naștere icoana pe lemn, precum și însemnătatea icoanei în general, prin intermediul unui film care prezintă etapele de realizare a unei icoane, folosind ca model icoana făcătoare de minuni de la Nicula.

Atelierul tipografic oferă vizitatorilor posibilitatea de a descoperi povestea scrisului, precum și lucruri inedite despre tiparul manual. Publicul va putea beneficia direct de experiența redactării și imprimării unor texte demonstrative, cu ajutorul unei prese tipografice aidoma celor folosite în secolele XVII-XVIII.

Paginile imprimate în acest atelier se vor particulariza prin faptul că fiecare literă va fi culeasă și așezată manual, iar imprimarea – pe hârtie confecționată de asemenea manual – se va realiza cu o presă primitivă, după prealabila îmbibare a matriței cu cerneală tipografică.

Patrimoniul muzeului este format din colecția Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia și a Muzeului Național al Unirii. Astfel că vizitatorii vor găsi aici cărți religioase din secolele XVI-XVIII, icoane pe lemn și sticlă și diverse piese de cult.

[nggallery id=4965]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea