Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: La Alba Iulia, ADR Centru a demarat întâlnirile de lucru pentru elaborarea Concept Note-ului Regional

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Pentru dezvoltarea mediului construit sustenabil, temele de mare interes sunt valorificarea optimă a deșeurilor, calitatea materialelor de construcții și creșterea eficienței energetice

În 15 septembrie 2016 ADR Centru a organizat, la Alba Iulia, prima sesiune de discuții cu reprezentanții grupurilor tematice pentru elaborarea documentului de planificare Concept Note Regional, ca urmare a întâlnirii de lucru regionale, desfășurate în luna iulie 2016. Acest document strategic este important pentru implementarea Axei Prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic prin POR 2014-2020. Prin intermediul acestei Axe Prioritare se vor finanța activitățile specifice pentru dezvoltarea entităților de inovare și transfer tehnologic, implicit și a centrelor de competență, în concordanță cu Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare și cu Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru.

Sesiunea de la Alba Iulia s-a referit la Mediul construit sustenabil, un domeniu de mare interes pentru Regiunea Centru. Circa 40 de participanți au discutat despre temele importante privind identificarea de soluții curate, eficiente, fezabile și acceptabile la nivel economic și social pentru producerea și consumul de energie. Această reprezintă, în fapt, principala prioritate strategică de dezvoltare a Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

foto2În cadrul întâlnirii a rezultat faptul că, pentru a avea un mediu construit sustenabil, sunt necesare măsuri concrete pentru reducerea necesarului de energie în tot ceea ce reprezintă construcțiile, și amenajarea urbană. Aceasta reprezintă, în fapt, principala prioritate strategică de dezvoltare a Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Pentru a avea un mediu construit sustenabil sunt necesare măsuri pentru reducerea necesarului de energie în mediul construit, prin: reducerea pierderilor nejustificate de energie (respectiv prin îmbunătățirea calității construcțiilor utilizând materiale de construcții cu performanțe termotehnice superioare și prin implementarea soluțiilor de proiectare bazate pe utilizarea pasivă a energiei solare, utilizarea sistemelor de management energetic a clădirii); precum și prin reducerea contribuției mediului construit la poluare, prin utilizarea eficientă  a energiei și prin introducerea sistemelor de conversie a surselor regenerabile de energie.

foto3”În cadrul acestei prime întâlniri din seria evenimentelor destinate pregătirii accesului la finanțare pentru dezvoltarea structurilor de transfer tehnologic ni s-a confirmat interesul de care acest domeniu se bucură în rândul actorilor din Regiunea Centru. Prezenți la întâlnire, reprezentanții institutelor de cercetare, ai universităților, ai administrației publice locale și ONG-urilor, precum și din mediul de afaceri regional, au dezbătut, alături de experții Agenției, punctele de referință pentru domeniul de specializare inteligentă „Mediul construit sustenabil”, cu scopul de a genera o mai bună delimitare a domeniului, precum și pentru a susține o mai bună concentrare a eforturilor de dezvoltare. Din discuții a reieșit că temele de interes regional pentru „Mediul construit sustenabil” sunt valorificarea mai bună a deșeurilor, creșterea calității materialelor de construcții și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor administrative și rezidențiale. Este de așteptat ca aceste teme să se transforme în proiecte care să realizeze, cu ajutorul fondurilor disponibile în cadrul Axei Prioritare 1 din POR 2014-2020, transferul de tehnologie și de cunoaștere, dinspre cercetare spre antreprenoriat”, a declarat, după încheierea întâlnirii, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

foto4ADR Centru va organiza mai multe întâlniri de lucru cu reprezentanții administrației publice locale, de la nivel județean și municipal, ai universităților si mediului de afaceri, dar și ai structurilor de inovare și transfer tehnologic (ITT) acreditate, sau care vor fi acreditate până la finalizarea proiectelor, ai parcurilor științifice și tehnologice acreditate conform legislației în vigoare, cât și cele care se vor înființa, pentru identificarea și analizarea posibilelor intenții de proiecte de la nivel regional. Temele dezbătute și propunerile participanților vor fi centralizate în cadrul documentului de planificare denumit Concept Note-ul Regiunii Centru (Documentul Cadru pentru Strategia de Cercetare și Inovare Regională pentru Specializare Inteligentă). Acest document va fi realizat printr-un larg parteneriat cu actorii relevanţi ai autorităților publice locale, ai mediului academic, institutelor de cercetare, entităţilor de transfer tehnologic și mediului de afaceri. În urma actualizării Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, Concept Note-ul regional va reflecta, în rezumat, prevederile acesteia, respectiv va fundamenta domeniile de specializare inteligentă, în sensul orientării acestora către sectoare economice clare și către anumite tipuri de servicii.

Prin intermediul Axei Prioritare 1, Programul Operațional Regional 2014-2020 acordă sprijin pentru investiții în:

– crearea şi dezvoltarea infrastructurilor de inovare și transfer tehnologic (ITT), inclusiv parcuri științifice și tehnologice, respectiv construcţia, modernizarea, extinderea şi dotarea cu echipamente și software necesare;

– achiziționarea de servicii tehnologice specifice, inclusiv consultanță specializată în afaceri;

– investiţii pentru IMM în vederea implementării unor rezultate al cercetării – inovării în parteneriat cu un ITT.

Pentru Prioritatea de Investiții 1.1 din cadrul POR 2014-2020, Regiunea Centru dispune de o alocare financiară de 29,10 milioane euro, din care 24,26 milioane euro din FEDR și 4,84 milioane euro contribuție națională.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea