Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. În anul Centenarului Marii Uniri: Delegația Grupului de Inițiativă din Alba – prezentă în Bulgaria, la comemorarea eroilor români cazuți în războiul pentru Independența României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Delegația Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, condusă de președintele acestuia, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei,  a participat în zilele de 14 și 15 iulie, pe teritoriul Bulgariei, la activități de comemorare a ostașilor români, căzuți în războiul pentru cucerirea Independenței de stat a României.

Activitățile s-au desfățurat în strânsă colaborare și în prezența reprezentanților ambasadei României la Sofia, și face parte din Programul de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, de la 1 decembrie 1918.

S-a marcat astfel un moment important din istoria poporului român, jertfe de sânge vărsate de ostașii români pe altarul marii epopei în marșul victorios spre realizarea Marii Uniri.

Delegația română a fost permanent însoțită de reprezentantul ambasadei României la Sofia, ES ministrul consilier Gligore Gherceanu, președintele Uniunii        Etnicilor Români din Bulgaria, dr.Ivo Gheorghiev și directoarea muzeelor din Grivița, Marieta Crâsteva.

Din delegația română au făcut parte 39 persoane, printre care amintim pe: Gl(rt)ing. Ioan Belci, prof. Maria Cioica, col(r)Ioan Străjan, ing. Lucian Oprean, col(r) Ioan Galdea, prof. Georgeta Ciobotă, col(r) Ștefan Rus, jr. Dragomir Vlonga, ș.a.

,,Pelerinajul a început cu o slujbă de pomenire la Mausoleul ostașilor români din Grivița, pentru toți ostașii români căzuți pe teritoriul Bulgariei în timpul războiului de Independenței de stat a României.

A  urmat vizitarea și depunerea de coroane de flori și jerbe la monumentele și busturile ostașilor români de la Grivița, Plevna, Pordim și Smârdan.

În parcul din orașul Pordim am vizitat Muzeul dedicat regelui Carol I al României, clădire în care a avut punctul de comandă pe timpul conducerii armatei române ăn războiul de Independență a României”, ne-a declarat col(r). dr. ing. Constantin Avădanei

În parcul acestui muzeu, președintele Grupului de Inițiativă, col(r) Constantin Avădanei a plantat un brad și un gorun, denumiți pomii Centenarului Marii Uniri, alăturând un mesaj către eroii români căzuți pe aceste meleaguri: „Din Carpați am adus pentru voi o palmă de pământ și un pom verde, sădit la capul vostru, pentru veșnica pomenire. Dormiți în pace BRAVI EROI!”

S-a vizitat, de asemenea, Muzeul Plevna Panorama, care sintetizează aspecte din luptele pentru cucerirea redutelor din Plevna.

În încheierea vizitei în Bulgaria delegația română a avut întâlniri la sediul Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria cu reprezentanții acestei uniuni, prilej cu care dr.Ivo Gheorghiev a arătat unele aspecte privind legăturile dintre aceștia și cei din România, precum și dificultățile întâmpinate în învățarea limbii române de către elevi și accesul la informațiile necesare provenite din țara mamă.

În continuare președintele Grupului de Inițiativă a înmânat medalia jubiliară„CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018” și Diploma Aniversară     „ Centenar-Marea Unire”,  ES ambasadorului României la Sofia, Ion Gâlea.

Această medalie și diploma aniversară, au fost înmânate și ES ministrului consilier Gligore Gherceanu, precum și d-lui dr. Ivo Gheorghiev.

Delegația de la Alba Iulia a stabilit modul prin care pot fi ajutați frații români din Bulgaria, cu abecedare, cărți, publicații din România.

Președintele Grupului de Inițiativă și prof. Maria Cioica au acordat interviuri unor posturi de televiziune și de radio.

,,Ne-am întors în România mai bogați sufletește și cu multe cunoștințe inedite legate de eroismul ostașilor români pe teritoriul Bulgariei, pe timpul războiului de independență”, ne-a declarat cu emoție șeful delegației, Constantin Avădanei.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=5927]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea