FOTO: Ieri, la Albac – comemorarea conducătorilor Revoluției din 1784 din Transilvania, la împlinirea a 232 de ani de la tragerea pe roată

Cu câteva zile înainte de împlinirea a 232 de ani de la execuția crudă a lui Horea și Cloșca – trași pe roată la Alba Iulia, pe Dealul Furcilor, după ce anterior Crișan se sinucise în închisoare – numeroși patrioți din Apuseni și din alte zone s-au adunat ieri la Albac pentru a-i comemora pe conducătorii Răscoalei din 1784 din Transilvania și a marca una dintre cele mai sângeroase zile din istoria poporului român. 

Evenimentul a fost parte a activităților care s-au regăsit în cea de-a zecea ediție a Festivalului Cultural – Patriotic ,,Țara Crăișorului”, desfășurat cu tema ,,Eroii, martirii, luptătorii neamului daco-românesc și revendicările lor și a urmașilor pentru drepturi, dreptate, demnitate”. Inițiat de către Asociația ,,Țara Iancului – Iubirea mea” Deva și clubul de elevi ,,Crăișorii”, acesta a fost organizat în asociere cu Primăria, Consiliul Local și Liceul Tehnologic ”Țara Moților” din Albac, având parteneri și invitați din unități școlare și instituții din Hunedoara, Alba, Arad, Covasna și București.

ELIT

Festivalul a debutat vineri după-amiază cu un simpozion național pe teme istorice care s-a continuat sâmbătă dimineața, iar de la ora 12 activitățile s-au desfășurat în fața Grupului statuar Horea, Cloșca și Crișan din centrul localității, sub coordonarea primarului Tiberiu Petru Todea și a lui Ioan Paul Mărginean, președintele Asociației ,,Țara Iancului – Iubirea mea”. La aceste manifestări au asistat locuitori ai comunei Albac și ai Apusenilor, elevi, profesori, patrioți din mai multe zone ale țării, printre participanți regăsindu-se deputatul Corneliu Olar, primarii orașelor Abrud și Zlatna, primarul interimar al comunei Horea, primarii comunelor Baia de Criș și Crișcior din județul Hunedoara, invitat special fiind un veteran de război în vârstă de 91 ani – general-maior (ret.) Constantin Ispas.

După parastasul de comemorare și omagierea lui Horea, Cloșca, Crișan și ,,horenii” lor, au urmat depuneri de coroane la grupul statuar al eroilor, elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia, coordonați de colonelul Marcel Domșa – comandantul instituției, depunând flori din partea următoarelor instituții: Camera Deputaților, Asociația Ofițerilor de Geniu în Rezervă și în Retragere din București, Asociația ,,Țara Iancului – Iubirea mea” Deva, Primăria Crișcior, Primăria Baia de Criș Primăria Abrud, Primăria Horea, Societatea Cultural – Patriotică  ,,Avram Iancu”, Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul”, Primăria Albac, Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț, Ocolul Silvic ,,Horea-Apuseni”, Primăria Vadu Moților, Liceul Tehnologic ”Țara Moților” Albac.

Mihail David - 2020

Ulterior, primarul Todea și președintele Mărginean au oferit diplome celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment și generalului Ispas, primarul transmițând deputatului Corneliu Olar că Parlamentul României trebuie să găsească soluții pentru ca veteranii de război să primească pensii speciale decente. Evenimentul s-a încheiat cu un emoționant program artistic coordonat de dascălul Barbu Todea și susținut de tulnicăresele Casei de Cultură ”Avram Iancu” Câmpeni, elevi din Apuseni și de la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Ovidiu CULDA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

crestinu` si....nu prea 26 februarie 2017 at 16:08

Bravo pt „comemorare” !!! Da`…nu tot voi l-ati votat pe sas ??? Nu …tot voi ati uitat de Unio trium nationum ???

TRADITIO NOSTRA 27 februarie 2017 at 15:20

Popii ce cauta acolo?! Parca e sarutul lui Iuda…
Au uitat ca episcopul lor, Ghedeon Nichitici, i-a turnat pe capii revolutiei contra a 1000 de florini? Sau ei stiu doar istoria predata sub comunism?

andrada 28 februarie 2017 at 10:06

Asa e, din pacate, istoria a fost distorsionata in anii regimului comunist, si oamenii ccontinua sa creda orbeste niste aberatii.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...