Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Ieri, la Albac – comemorarea conducătorilor Revoluției din 1784 din Transilvania, la împlinirea a 232 de ani de la tragerea pe roată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cu câteva zile înainte de împlinirea a 232 de ani de la execuția crudă a lui Horea și Cloșca – trași pe roată la Alba Iulia, pe Dealul Furcilor, după ce anterior Crișan se sinucise în închisoare – numeroși patrioți din Apuseni și din alte zone s-au adunat ieri la Albac pentru a-i comemora pe conducătorii Răscoalei din 1784 din Transilvania și a marca una dintre cele mai sângeroase zile din istoria poporului român. 

Evenimentul a fost parte a activităților care s-au regăsit în cea de-a zecea ediție a Festivalului Cultural – Patriotic ,,Țara Crăișorului”, desfășurat cu tema ,,Eroii, martirii, luptătorii neamului daco-românesc și revendicările lor și a urmașilor pentru drepturi, dreptate, demnitate”. Inițiat de către Asociația ,,Țara Iancului – Iubirea mea” Deva și clubul de elevi ,,Crăișorii”, acesta a fost organizat în asociere cu Primăria, Consiliul Local și Liceul Tehnologic ”Țara Moților” din Albac, având parteneri și invitați din unități școlare și instituții din Hunedoara, Alba, Arad, Covasna și București.

Festivalul a debutat vineri după-amiază cu un simpozion național pe teme istorice care s-a continuat sâmbătă dimineața, iar de la ora 12 activitățile s-au desfășurat în fața Grupului statuar Horea, Cloșca și Crișan din centrul localității, sub coordonarea primarului Tiberiu Petru Todea și a lui Ioan Paul Mărginean, președintele Asociației ,,Țara Iancului – Iubirea mea”. La aceste manifestări au asistat locuitori ai comunei Albac și ai Apusenilor, elevi, profesori, patrioți din mai multe zone ale țării, printre participanți regăsindu-se deputatul Corneliu Olar, primarii orașelor Abrud și Zlatna, primarul interimar al comunei Horea, primarii comunelor Baia de Criș și Crișcior din județul Hunedoara, invitat special fiind un veteran de război în vârstă de 91 ani – general-maior (ret.) Constantin Ispas.

După parastasul de comemorare și omagierea lui Horea, Cloșca, Crișan și ,,horenii” lor, au urmat depuneri de coroane la grupul statuar al eroilor, elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia, coordonați de colonelul Marcel Domșa – comandantul instituției, depunând flori din partea următoarelor instituții: Camera Deputaților, Asociația Ofițerilor de Geniu în Rezervă și în Retragere din București, Asociația ,,Țara Iancului – Iubirea mea” Deva, Primăria Crișcior, Primăria Baia de Criș Primăria Abrud, Primăria Horea, Societatea Cultural – Patriotică  ,,Avram Iancu”, Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul”, Primăria Albac, Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț, Ocolul Silvic ,,Horea-Apuseni”, Primăria Vadu Moților, Liceul Tehnologic ”Țara Moților” Albac.

Ulterior, primarul Todea și președintele Mărginean au oferit diplome celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment și generalului Ispas, primarul transmițând deputatului Corneliu Olar că Parlamentul României trebuie să găsească soluții pentru ca veteranii de război să primească pensii speciale decente. Evenimentul s-a încheiat cu un emoționant program artistic coordonat de dascălul Barbu Todea și susținut de tulnicăresele Casei de Cultură ”Avram Iancu” Câmpeni, elevi din Apuseni și de la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Ovidiu CULDA

[nggallery id=3485]


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

Ziarul Unirea

Publicat

în

LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

Ziua de 1 Decembrie 2023 la Alba Iulia a debutat cu Marşul Unirii, de la ora 08:00, cu pornire de la gara feroviară. La eveniment au participat oameni din toate colțurile țării, din stânga și din dreapta Prutului, dar și participanți din Diaspora.

Citește și: 1 DECEMBRIE 2023, la Alba Iulia. PROGRAMUL manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Numărul participanților la eveniment este estimat la 10.000 de persoane. De asemenea, partidul a închiriat deja aproape integral Hotelul Cetate, cel mai mare din Alba Iulia, și a făcut cerere la SNCFR pentru a închiria un tren cu care Simion și câteva sute de membri de partid să vină din București în municipiul din Transilvania.

Traseul Marşului Unirii are 6 kilometri şi s-a desfăşurat pe traseul Gara Alba Iulia – Bd. Încoronării – Bd. Ferdinand I – str. Mihai Viteazul – Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan – Catedrala Încoronării.

În cursul acestei zile festive, la Alba Iulia va mai avea loc și un Te Deum, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia și începând cu ora 15.00, de o paradă militară spectaculoasă, o defilare a peste 1.000 de militari, zeci de mijloace tehnice, elicoptere IAR 330 SOCAT, avioane F-16 Fighting Falcon, avioane C-130 Hercules și autospeciale – reprezentanți ai Poliției, Jandarmeriei, Pompierilor, Armatei, Serviciului Român de Informații, Poliției Locale și plutoane de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul”.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare