Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| ICOANA Sfinții Petru şi Pavel–COLECȚIA MNUAI, LAZ, SEC–XIX (pictor Ilie Poenaru)

Publicat

în

Despre Sfântul Petru se ştie că îl însoţeşte des pe Dumnezeu în drumurile sale pe pământ şi că ţine Cheile de la poarta Raiului. În această zi se fac târguri şi se dă de pomană pentru morţi, și apar licuricii.         

Citește și: Mesaje de Petru si Pavel. Urari de Petru si Pavel. Felicitari de Petru și Pavel   

Se zice că Sfinţii Petru şi Pavel stau pe lună, unul de-a dreapta lunii şi unul de-a stânga. Numele lui Petru este pus în legătură cu piatra. Petru fierbe, frământă trei zile piatra ca să nu se strice câmpurile oamenilor. La judecată, Petru se află mereu alături de Dumnezeu.  Într-o legendă se spune că unul, Cucu, i-a furat caii lui Sânpetru. Ca să-l ajute Dumnezeu îi dă Sfântului câini voinici cu care să-l prindă pe hoţ. În pădure e întuneric beznă, iar Petru nu vede nimic, atunci se roagă la Dumnezeu să-i trimită licuricii. Apostolul Pavel a fost un om învăţat, rabin. Se numea Saul şi îi prigonea pe cei care mărturiseau credinţa in Iisus. În drum spre cetatea Damascului, are o vedenie în urma căreia se converteşte , devenind un zelos propovăduitor al credinţei în Hristos. Face drumuri lungi şi obositoare, este întemniţat şi bătut. Din Epistolele sale s-au păstrat paisprezece. Moare şi el ca mucenic: i se taie capul cu sabia în ziua răstignirii lui Petru.

Citeşte şi: MESAJE de SFANTUL PETRU si PAVEL • SMS-uri de „la mulţi ani” de Sfinţii  Apostoli Petru şi Pavel • Urări și felicitări de onomastică frumoase de Sfântul Petru și Pavel. Texte cu mesaje haiose de Sf. Petru și Pavel.

NEDEILE (TÂRGURILE)

Cea mai mare densitate a nedeilor s-a aflat în blocul carpatic format din masivele Retezat, Şuranu şi Parâng ca urmare a faptului că aici sunt cele mai întinse păşuni alpine.

Nedeile se organizau la confluenţa plaiurilor prin care satele din vale urcau la anumite date spre înălţimile cu nedei: „… la Bătrâna se întâlneşte plaiul satelor de pe apa Orăştiei cu cel din părţile Cugirului şi cu cel dinspre Pian şi Loman. La Şureanu urcă plaiurile şi potecile din Valea Jiului, dar şi cel din părţile Cugirului şi Sebeşului, La Poiana Muierii se întâlnesc drumurile de pe Sebeş şi Valea Frumoasei cu cele din Munţii Cindrelului, din Valea Lotrului, de pe Jiuri dar şi de peste Urdele, dinspre Novacii Gorjului. O lume întreagă circulă vara, încoace şi încolo, pe aceste plaiuri, numite uneori „cărări”…

Citeşte şi: Obiceiuri de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel • Tradiţii de Sfântul Petru si Pavel • Superstiţii de Sfinţii Petru şi Pavel • Moşii de SÂNPETRU

Mai trebuie să precizăm că nedeile aveau loc la date fixe, strâns legate de calendarul pastoral, stabilit prin tradiţie, pe baza ciclului de vegetaţie. Primele nedei se făceau la Sânziene (24 iunie), deci la vreo lună după ieşitul oilor la munte. Ele se ţineau la Măgura Haţeganilor şi la Poiana Muierii. La Sânchetru (29 iunie), la sărbătoarea oierilor şi „când aveau poienarii târgul lor” nedei vestite se făceau la Şureanu şi la Vârfu lui Pătru.

La Sântilie (20 iulie), dat la care se termină miţuitul mieilor şi se aducea prima tranşă a produselor de la stână, nedeile se făceau la Şureanu, iar mai înainte şi la Poiana Muierii. La Sântămărie Mare (15 august) aveau loc nedeile de sfârşit de sezon pastoral, când veneau cei din sate la stână pentru împărţirea brânzei. Atunci se făceau nedei la Şureanu şi la Obârşia Lotrului.

Pregătirile pentru nedeie începeau cu câteva săptămâni înainte când se auzea din om în om: „Vine nedeia!” se înteţeau ştafetele între stâni  ca să nu lipsească ciobanii şi mai ales băciţele de la sărbătoarea munţilor.

La aceste nedei participau ciobani din toţi Munţii Mărginimii dar şi din celelalte regiuni cu acces spre înălţimi, cea mai mare nedeie fiind cea de la Poiana Muierii dovadă şi mărturiile ample despre ea. Această nedeie ca şi celelate erau, totodată,  şi un târg adevărat la care venau negustori din Vechiul Regat, căci poiana era legată cu drum bun de ţară. Mărfurile aduse erau folositoare păstrilor: găleţi, strecurători, brăcii, brice, fluiere, opinci, cârpe, joljuri, brâne, cingători şi verdeţuri şi fructe ce lipseau pe munte. Se mai aduceau oale, ploşti, pieptare, cojoace, nojiţe, curele, căpestre, şerpare, pălării, căciuli, topoare, seceri, ţesale, custuri, vase de lemn etc. Se ofereau spre vânzare şi produsele stânilor: unt, brânză, jintiţă, caş etc.

La nedei jucau, petreceau şi se băteau. Cearta pornea mai ales din ambiţie şi pentru că nu le ajungeau fetele sau pentru păşuni. Jocurile tradiţionale erau bătuta, haţegana, munteneşte şi învârtita. Melodiile erau interpretate la fluier. Jucau până seara când plecau fiecare la stânele lor.

Nu de puţine ori între fete şi feciori se infiripa o relaţie statornică şi ajungeau să se căsătorească. Mărturiile atestă, fiind faptul că unii mărgineni veneau la nedeie şi să-şi „rostuiască”  fetele, adică să pună la cale cumetriile şi, în timp ce tinerii jucau şi se veseleau, părinţii încep târguiala pentru zestre.

Dacă tinerii se plac, „se juruiesc să se lege pe viaţă” la nedeia viitoare sau chiar la cea din acest an. De altfel documentele austriece scriu că exista chiar şi o bisericuţă pe muntele Coasta Bengii, aproape de izvoarele Latoriţei unde se oficiau căsătoriile contractate la nedeile de pe munte. „Luatul” de la nedeie era o practică frecventă şi în munţii Sebeşului.

Publicitate

Reproducem un fragment din concluziile la care ajunge Gheorghe Pavelescu în studiul său: „Nedeia este o manifestare complexă, cu caracter pastoral, ce are loc pe înălţimi montane, desfăşurându-se în timpul sărbătorilor de vară: Sânziene, Sânpetru, Sf. Ilie şi mai rar la Sf. Mărie Mare. Ea este în primul rând o ocazie de petrecere pentru tineret, care face cunoştinţe noi cu vădite intenţii matrimoniale.

Nedeia era şi „Târg”, ocazie de desfacere a unor produse artizanale necesare mai ales omului de la munte, dar şi vânzări de alimente, băuturi şi fructe. Nedeia îndeplinea şi un rol de instituţie socială, căci atunci se rezolvau şi unele litigii personale – sentimentale sau economice – şi de încălcare a păşunatului. Veselia şi bucuria, dansul şi cântecul erau notele dominante ale nedeilor.

ADRIANA ȚUȚUIANU

Publicitate

Ştirea zilei

Mircea Hava și-a depus candidatura la șefia PNL. Se anunță bătălia titanilor

Publicat

în

Mircea Hava și-a depus candidatura la șefia PNL. Se anunță bătălia titanilor

Mircea Hava s-a încris în cursa pentru președenția PNL Alba, urmând să se lupte cu Ion Dumitrel. Cei doi lideri din Alba provin din vechiul PDL, dominând politica din județ de circa 20 de ani, iar asta nu poate să fie decât o bătălie a titanilor.

Într-o întâlnire recentă a PNL primarii unor localități ca Aiud, Sântimbru, Blaj, Câmpeni, Albac, Șugag, Ocna Mureș, primarii sunt sceptici cu privire la faptul că diplomația și modul de a pune problemele la centru, în București, ar putea fi înlocuite deocamdată de altcineva.

Citește și: SURSE: Ion Dumitrel și-a depus candidatura la șefia PNL Alba. Ce va face Mircea Hava?

O confruntare electorală internă pentru șefia PNL Alba ar putea duce la o demantelare a partidului, știut fiind faptul că aripa Dumitrel, Roman, Pereș sunt adepții lui Florin Cîțu, actualul Premier al României, despre care fostul primar al orașului Alba Iulia a declarat „Eu sper, sincer, ca domnul Cîțu să fi scăpat, cum se zice la noi, „porumbelul”, vis-a-vis de modul în care Premierul României i-a catalogat pe primari drept „doar vehicole”

Electrica Furnizare Discount

Alegerile interne pentru șefia PNL Alba vor avea loc în data de 06 august 2021, iar la acestea cel mai probabil vor fi prezenți atât Ludovic Orban cât și Florin Cîțu. Mircea Hava și Ion Dumitrel au reprezentat un tandem, o perioadă îndelungată de timp, o veritabilă echipă, aceasta fiind prima confruntare adevărată dintre cei doi, una ce părea până acum, oarecum improbabilă.

Confruntarea între acești doi titani reprezintă și o luptă cu efect la nivel național în PNL, Mircea Hava este mai apropiat de Ludovic Orban pe când Ion Dumitrel este mai apropiat de Florin Cițu.

La scrutinul de alegeri interne vor participa 420 de reprezentanți de pe teritoriul județului Alba, dintre care 168 desemnați de drept, iar restul în baza unei formule.

Reprezentații desemnați de drept sunt primarii , viceprimarii, consilierii județeni, parlamentari, europarlamentari, miniștri secretari de stat.

Revenim cu amănunte. Știre în curs de actualizare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

OFICIAL| Coronavirus în România: 152 de cazuri noi și niciun deces în ultimele 24 de ore / Au fost raportate, însă, 5 decese anterioare. 59 de persoane internate la ATI

Publicat

în

OFICIAL| Coronavirus în România: 152 de cazuri noi și niciun deces în ultimele 24 de ore / Au fost raportate, însă, 5 decese anterioare. 59 de persoane internate la ATI

În România au fost raportate, în ultimele 24 de ore, alte 152 de cazuri de coronvirus și niciun deces nou asociat cu Covid-19, potrivit datelor furnizate duminică la prânz de Grupul de Comunicare Strategică.

Au fost raportate, însă, 5 decese anterioare, transmit autoritățile române.

În România au fost raportate, în ultimele 24 de ore, alte 152 de cazuri de coronvirus și niciun deces noi asociat cu Covid-19, potrivit datelor furnizate duminică la prânz de Grupul de Comunicare Strategică.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 19 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 34.286 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 31.07.2021 (10:00) – 01.08.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 5 decese (3 bărbați și 2 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitale din județul Mureș.

Toate cele 5 decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, în urma verificărilor efectuate. Acestea s-au produs 3 în luna aprilie 2021 și 2 în luna iunie 2021.

Dintre acestea, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 ani, 1 la categoria de vârstă 70-79 ani și 2 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 411. Dintre acestea, 59 sunt internate la ATI.

Publicitate

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.704.268 de teste RT-PCR și 1.855.687 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 10.802 teste RT-PCR (2.770 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.032 la cerere) și 11.097 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 1.049 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 526 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 48.575 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 76 de persoane.

Citește mai mult

Ştirea zilei

OFICIAL| ZERO cazuri de COVID-19, în județul Alba, duminică, 1 august: Incidența actualizată și cazurile active pe localități

Publicat

în

OFICIAL| ZERO cazuri de COVID-19, în județul Alba, duminică, 1 august: Incidența actualizată și cazurile active pe localități

La nivelul județului Alba, duminică, 01 august, s-au înregistrat ZERO cazuri de infectare cu Covid-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 21.408 persoane confirmate, 20.670 persoane vindecate, 713 decese.

Electrica Furnizare Discount

Vineri, in Alba au fost prelucrate in total 195 la SJU. Numarul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 238227.

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba
LOCALITATE/ POPULAȚIE/ CAZURI LA 1000 DE LOCUITORI IN ULTIMELE 14 ZILE/ CAZURI CONFIRMATE IN ULTIMELE 14 ZILE

AVRAM IANCU 1459 0.69 1
VIDRA 1538 0.65 1
SĂLIŞTEA 2351 0.43 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 32877 0.24 8
GALDA DE JOS 4495 0.22 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76494 0.01 1
ALBAC 1967 0.00 0
ALMAŞU MARE 1220 0.00 0
ARIEŞENI 1594 0.00 0
BERGHIN 1912 0.00 0
BISTRA 4549 0.00 0
BLANDIANA 905 0.00 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2271 0.00 0
BUCIUM 1406 0.00 0
CÂLNIC 1985 0.00 0
CENADE 1020 0.00 0
CERGĂU 1635 0.00 0
CERU-BĂCĂINŢI 257 0.00 0
CETATEA DE BALTĂ 3067 0.00 0
CIUGUD 3268 0.00 0
CIURULEASA 1174 0.00 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2142 0.00 0
CRICĂU 1984 0.00 0
CUT 1271 0.00 0
DAIA ROMÂNĂ 3139 0.00 0
DOŞTAT 1021 0.00 0
FĂRĂU 1487 0.00 0
GÂRBOVA 2161 0.00 0
GÂRDA DE SUS 1504 0.00 0
HOPÂRTA 1159 0.00 0
HOREA 1928 0.00 0
IGHIU 7047 0.00 0
ÎNTREGALDE 561 0.00 0
JIDVEI 5323 0.00 0
LIVEZILE 1196 0.00 0
LOPADEA NOUĂ 2556 0.00 0
LUNCA MUREŞULUI 2566 0.00 0
LUPŞA 2914 0.00 0
METEŞ 2826 0.00 0
MIHALŢ 3227 0.00 0
MIRĂSLĂU 1976 0.00 0
MOGOŞ 769 0.00 0
MUNICIPIUL AIUD 25290 0.00 0
MUNICIPIUL BLAJ 20684 0.00 0
NOŞLAC 1806 0.00 0
OCOLIŞ 543 0.00 0
OHABA 639 0.00 0
ORAŞ ABRUD 5220 0.00 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3797 0.00 0
ORAŞ CÂMPENI 7282 0.00 0
ORAŞ CUGIR 25663 0.00 0
ORAŞ OCNA MUREŞ 13932 0.00 0
ORAŞ TEIUŞ 7222 0.00 0
ORAŞ ZLATNA 7881 0.00 0
PIANU 3582 0.00 0
POIANA VADULUI 1057 0.00 0
PONOR 625 0.00 0
POŞAGA 945 0.00 0
RĂDEŞTI 1284 0.00 0
RÂMEŢ 534 0.00 0
RIMETEA 1000 0.00 0
ROŞIA DE SECAŞ 1604 0.00 0
ROŞIA MONTANĂ 2749 0.00 0
SĂLCIUA 1424 0.00 0
SÂNCEL 2596 0.00 0
SÂNTIMBRU 3020 0.00 0
SĂSCIORI 6511 0.00 0
SCĂRIŞOARA 1541 0.00 0
ŞIBOT 2399 0.00 0
SOHODOL 1675 0.00 0
ŞONA 4345 0.00 0
ŞPRING 2589 0.00 0
STREMŢ 2432 0.00 0
ŞUGAG 2872 0.00 0
UNIREA 4894 0.00 0
VADU MOŢILOR 1319 0.00 0
VALEA LUNGĂ 3143 0.00 0
VINŢU DE JOS 5511 0.00 0

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare