Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Hotelul Continental, deținut de afaceristul Dorel Tamaș, a fost închiriat. Vezi cum arată în interior

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

conti1Hotelul ”Continental” din Cluj-Napoca, deținut de omul de afaceri albaiulian Dorel Tamaș, este deschis din nou de astăzi, parțial, pentru public. Deocamdată aici va funcționa, la parter, o cafenea iar sala mare va fi închiriată pentru evenimente, după cum anunță ziardecluj.ro

Se pare că hotelul a fost închiriat în întregime după mai multe încercări eșuate ale lichidatorului judiciar de a vinde clădirea, ultimul preț fiind 5,5 milioane de euro. Investitorul, clujeanul Claudiu Mărginean, spune că a semnat un contract pe termen nelimitat, până la vânzarea imobilului. Acesta nu va face niciun fel de modificări în afară de igienizare și va hotărî în viitorul apropiat ce destinație să aibă etajele.

Farmecul noii cafenele constă tocmai în faptul că nu s-a intervenit asupra arhitecturii de interior – pereții chiar dacă sunt scorojiți păstrează încă glamourul anilor de glorie. Candelabrele vechi încă functionează, iar saloanele deschise reamintesc de perioada în care aristocrații Clujului își serveau cafeaua în hotelul New York – numele inițial al edificiului”, scrie ziardecluj.ro

Clădire istorică, emblemă a Clujului interbelic, hotelul Continental a fost preluat de S.C. Ardeleana S.A. în anul 2005 de la compania Continental Hotels, însă de atunci nu a primit nicio funcţiune, fiind oarecum abandonat. În perioada de boom economic imobilul a fost evaluat de experţi imobilari la 14 milioane de euro.

În prezent se află pe lista activelor societăţii aparţinând omului de afaceri albaiulian Dorel Tamaş, vândute prin licitaţie publică, după ce Tribunalul Alba a dispus în februarie 2012 începerea procedurii falimentului pentru societatea Ardeleana SA Alba Iulia. Deşi DNA-ul i-a întocmit lui Tamaş (în prezent urmărit internaţional pentru infracţiuni de delapidare, înşelăciune şi spălare de bani) un dosar de urmărire penală tocmai pentru că ar fi încheiat un ante-contract de vânzare-cumpărare a hotelului fără a avea dreptul, lichidatorul a organizat în continuare licitații pentru a-l vinde.

Potrivit lui Emil Gros, asociat-coordonator la Expert Insolvenţă, interesul potenţialilor cumpărători pentru această clădire a fost unul scăzut până acum în principal din cauza dezinformărilor care au circulat în presă legat de situaţia juridică a imobilului. Gros susţine că aceasta este liberă de orice sarcină şi nu face obiectul vreunui litigiu de revendicare în instanţă.

Imobilul este construit din piatră şi cărămidă și este compus din subsol: 2 camere şi dependințe; parter: 1 local pentru cafenea, 1 local pentru restaurant; 7 camere, bucătărie şi dependințe; etaj 1: sală festivă, 18 camere, bucătărie şi dependințe; etaj 2: 25 camere şi dependințe; etaj 3: 21 camere şi dependințe și terenul aferent în suprafață de 1.497,60 mp.

Hotelul Continental a fost ridicat la începutul secolului trecut după planurile arhitectului Pakey Lajos. Clădirea, construită în stil eclectic a fost amplasată pe terenul rezultat după demolarea Hotelului Naţional, o clădire cu un singur etaj, în 1894. Hotell New York, cum se numea iniţial actualul Continental, a fost centrul vieţii culturale clujene. La parterul hotelului, a funcţionat, mai bine de o jumătate de secol, cafeneaua New York, un adevărat centru al vieţii culturale şi jurnalistice din oraş.

FOTO: ziardecluj.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea