Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: ”Frumusețea și amarul Apusenilor”. Mărturisirile unui tânăr îndrăgostit de această zonă și dezamăgit de ce s-a ales de sufletul moților, de demnitatea și de hărnicia lor

Publicat

în

”Frumusețea și amarul Apusenilor”. Acesta este titlul unei galerii foto realizată de un tânăr fotograf din Vințu de Jos, care încearcă să scoată în evidență frumusețea locurilor din Apuseni, dar în același timp se declară dezamăgit de infrastructură și de faptul că moții, care altădată puneau autorități pe jar și impuneau respect, se complac în situația asta.

Alături de cadrele care reflectă liniștea și frumusețea Apusenilor, Nicolae Boca a postat un text în care argumentează titlul galeriei, pe care vi-l prezentăm mai jos:

De fiecare dată când plec la drum și ajung prin zonele frumoase ale Apusenilor, ca fotograf, mă mustră conștiința că nu mă opresc să fotografiez fiecare spațiu, fiecare loc sau peisaj lângă care spun „WOOW!”. Parcă sunt un mic trădător, dar nu atât de grav.

Elit - Gustul Desăvârșit

Trec des prin Apuseni. Parcă tot mai des. Mereu am avut un entuziasm deosebit când am plecat la drum spre zonele acestea știind că pe lângă oamenii pe care îi întâlnesc o să am parte de peisaje încântătoare, parcă schimbătoare, pentru că de fiecare dată văd lucruri pe care nu le-am mai văzut înainte și mă încântă.

De câțiva ani încoace, însă, fiecare drum, fiecare plimbare prin acele zone a căpătat o umbră din ce în ce mai deasă, pentru că nu mă mai pot bucura de liniștea acestor locuri datorită drumurilor, datorită indiferenței, batjocurii și nesimțirii unor oameni care au grijă de aceste locuri sau care trăiesc în chiar sânul Apusenilor. Nu știu ce s-a ales de sufletul moților, de demnitatea și de hărnicia lor, de gusturile lor bune pentru decență și frumos și nu înteleg de ce își acceptă această soartă de a fi lăsați de izbeliște, ei care altădată puneau autorități pe jar și impuneau respect purtând numele de ardelean.

Nu vreau să dramatizez sau să exagerez anumite aspecte, dar nu înțeleg cum drumurile ce duc de la Alba Iulia și de la Turda către Câmpeni și de la Câmpeni mai departe până după stațiunea turistică de la Arieșeni, arată în halul ăsta de ani de zile. De fapt, din ce în ce mai rău. Nu înteleg cum se complac moții, țopii și mocanii în situația asta și nu am văzut nici o reacție până acum. Am tot auzit promisiuni de reabilitat, dar cred că doar de batjocură au fost făcute, la fel ca plombările gropilor de asfalt de pe drum. Dacă nu ai un drum bun nici să nu te aștepți la investiții. Dacă nu ai investiții nu ai locuri de muncă, iar dacă nu ai locuri de muncă pleci. Dacă nu ai un drum bun, ai peisaje frumoase doar pentru aventurieri, nu și pentru turiștii normali. Dacă nu ai un drum bun ai pericole la tot pasul, iar de tragedii cu toții am auzit. Dacă nu ai un drum bun, oamenii pleacă din zonă, tineretul nu se mai întoarce, locul se va pustii încet, încet, casă cu casă.

Am 27 de ani și de când mă știu drumul e același. Mici covoare de asfalt între Zlatna și Alba Iulia turnate peste fostele denivelări sau gropi apărute. Un covor de asfalt la Lupșa, dar și acela cred că va vedea vopseaua marcajelor corecte când va împlini vârsta majoratului. Iar la Sălciua, în fața primăriei e puțin asfalt și puțin mai sus, în fața unei case și a unei pensiuni frumoase (ca să nu mai spun mai multe).

Cred că a fi primar în aceste zone e o bătălie pentru salar, pentru popularitate sau pentru șmecherie. Altfel nu îmi pot explica rațional aceste lucruri. Pentru mine, ca trecător, pentru localnici, pentru navetiști sau pentru turiști, indiferența aceasta față de drum, față de infrastructură, față de binele comunității, de prosperitatea pe termen lung a unei comunități, e o batjocură ce se propagă de câțiva ani. E dezamăgitor, dezgustător, e trist și îndrăznesc să spun că e chiar tragic să li se ofere acestor oameni aceste condiții de ani de zile, având în vedere ce au însemnat ei pentru zona lor, pentru județ, pentru Ardeal și pentru toată România… !

Nu mai sunt Ardelenii oamenii proiectelor de bun augur, oamenii gospodari, oamenii primitori, oamenii hotărâți să facă ceva statornic și stabil așa cum erau înainte?! Haidați să vedem ce e de făcut! Să mai luăm la întrebări autoritățile, consilierii sau primarii ce fac ei concret acum (fără promisiuni) pentru dragii noștri copii și nepoți, pentru frații noștri, pentru familia noastră sau pentru comunitatea noastră? Când îți vor scădea salariile umflate pompos în ultima vreme, pentru a face ceva statornic în comuna, orașul sau județul pentru care au fost aleși? Când vor învăța că, odată ce au fost aleși, trebuie să aducă prosperitate și celor care l-au votat și celor care nu l-au votat? Hai să le batem la poartă și la birou, că ne pleacă tineretul și se mai întoarce decât de sărbători sau la evenimnete, iar atunci se pomenește mereu de jalea drumului! Să nu ne lăsăm! Să nu-i lăsăm să ne cumpere cu păpădii!
Fără dar și poate, infrastructura este cheia dezvoltării, iar unii oameni doresc să ascundă nesimțit această cheie cât mai mult.

Într-o plimbare către un anume eveniment, am oprit mașina pe marginea drumului și am luat câteva cadre decente despre ce înseamnă frumusețea Apusenilor și le-am ales acum doar pe cele frumoase. Aleg să văd frumosul acestor zone încă, deși amarul unui drum bombardat e mereu înaintea mașinii. Îmi pare rău că mulți nu se mai încumetă să aleagă aceste zone, alții nu vin că aud din povești despre drumuri și se descurajează. Cât voi putea, vă voi încuraja prin imagini să încercați să descoperiți Apusenii așa cum erau odinioară: frumoși, conservatori, primitori, curați, simpli, liniștitori”, scrie tânărul pe rețeaua de socializare.

[nggallery id=5460]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Publicat

în

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Bacalaureatul 2022, sesiunea specială, a continuat astăzi, 20 mai, cu proba la alegere a profilului, pentru elevii olimpici din România.

Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la proba la alegere

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA ANATOMIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU:BAREMELE LA  PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA ANATOMIE

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:

 • 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
 • 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
 • 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
 • 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
 • 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
 • 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
  • Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
 • 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare