Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: ”Frumusețea și amarul Apusenilor”. Mărturisirile unui tânăr îndrăgostit de această zonă și dezamăgit de ce s-a ales de sufletul moților, de demnitatea și de hărnicia lor

Alexandra Mates

Publicat

în

”Frumusețea și amarul Apusenilor”. Acesta este titlul unei galerii foto realizată de un tânăr fotograf din Vințu de Jos, care încearcă să scoată în evidență frumusețea locurilor din Apuseni, dar în același timp se declară dezamăgit de infrastructură și de faptul că moții, care altădată puneau autorități pe jar și impuneau respect, se complac în situația asta.

Alături de cadrele care reflectă liniștea și frumusețea Apusenilor, Nicolae Boca a postat un text în care argumentează titlul galeriei, pe care vi-l prezentăm mai jos:

De fiecare dată când plec la drum și ajung prin zonele frumoase ale Apusenilor, ca fotograf, mă mustră conștiința că nu mă opresc să fotografiez fiecare spațiu, fiecare loc sau peisaj lângă care spun „WOOW!”. Parcă sunt un mic trădător, dar nu atât de grav.

Trec des prin Apuseni. Parcă tot mai des. Mereu am avut un entuziasm deosebit când am plecat la drum spre zonele acestea știind că pe lângă oamenii pe care îi întâlnesc o să am parte de peisaje încântătoare, parcă schimbătoare, pentru că de fiecare dată văd lucruri pe care nu le-am mai văzut înainte și mă încântă.

De câțiva ani încoace, însă, fiecare drum, fiecare plimbare prin acele zone a căpătat o umbră din ce în ce mai deasă, pentru că nu mă mai pot bucura de liniștea acestor locuri datorită drumurilor, datorită indiferenței, batjocurii și nesimțirii unor oameni care au grijă de aceste locuri sau care trăiesc în chiar sânul Apusenilor. Nu știu ce s-a ales de sufletul moților, de demnitatea și de hărnicia lor, de gusturile lor bune pentru decență și frumos și nu înteleg de ce își acceptă această soartă de a fi lăsați de izbeliște, ei care altădată puneau autorități pe jar și impuneau respect purtând numele de ardelean.

Nu vreau să dramatizez sau să exagerez anumite aspecte, dar nu înțeleg cum drumurile ce duc de la Alba Iulia și de la Turda către Câmpeni și de la Câmpeni mai departe până după stațiunea turistică de la Arieșeni, arată în halul ăsta de ani de zile. De fapt, din ce în ce mai rău. Nu înteleg cum se complac moții, țopii și mocanii în situația asta și nu am văzut nici o reacție până acum. Am tot auzit promisiuni de reabilitat, dar cred că doar de batjocură au fost făcute, la fel ca plombările gropilor de asfalt de pe drum. Dacă nu ai un drum bun nici să nu te aștepți la investiții. Dacă nu ai investiții nu ai locuri de muncă, iar dacă nu ai locuri de muncă pleci. Dacă nu ai un drum bun, ai peisaje frumoase doar pentru aventurieri, nu și pentru turiștii normali. Dacă nu ai un drum bun ai pericole la tot pasul, iar de tragedii cu toții am auzit. Dacă nu ai un drum bun, oamenii pleacă din zonă, tineretul nu se mai întoarce, locul se va pustii încet, încet, casă cu casă.

Am 27 de ani și de când mă știu drumul e același. Mici covoare de asfalt între Zlatna și Alba Iulia turnate peste fostele denivelări sau gropi apărute. Un covor de asfalt la Lupșa, dar și acela cred că va vedea vopseaua marcajelor corecte când va împlini vârsta majoratului. Iar la Sălciua, în fața primăriei e puțin asfalt și puțin mai sus, în fața unei case și a unei pensiuni frumoase (ca să nu mai spun mai multe).

Cred că a fi primar în aceste zone e o bătălie pentru salar, pentru popularitate sau pentru șmecherie. Altfel nu îmi pot explica rațional aceste lucruri. Pentru mine, ca trecător, pentru localnici, pentru navetiști sau pentru turiști, indiferența aceasta față de drum, față de infrastructură, față de binele comunității, de prosperitatea pe termen lung a unei comunități, e o batjocură ce se propagă de câțiva ani. E dezamăgitor, dezgustător, e trist și îndrăznesc să spun că e chiar tragic să li se ofere acestor oameni aceste condiții de ani de zile, având în vedere ce au însemnat ei pentru zona lor, pentru județ, pentru Ardeal și pentru toată România… !

Nu mai sunt Ardelenii oamenii proiectelor de bun augur, oamenii gospodari, oamenii primitori, oamenii hotărâți să facă ceva statornic și stabil așa cum erau înainte?! Haidați să vedem ce e de făcut! Să mai luăm la întrebări autoritățile, consilierii sau primarii ce fac ei concret acum (fără promisiuni) pentru dragii noștri copii și nepoți, pentru frații noștri, pentru familia noastră sau pentru comunitatea noastră? Când îți vor scădea salariile umflate pompos în ultima vreme, pentru a face ceva statornic în comuna, orașul sau județul pentru care au fost aleși? Când vor învăța că, odată ce au fost aleși, trebuie să aducă prosperitate și celor care l-au votat și celor care nu l-au votat? Hai să le batem la poartă și la birou, că ne pleacă tineretul și se mai întoarce decât de sărbători sau la evenimnete, iar atunci se pomenește mereu de jalea drumului! Să nu ne lăsăm! Să nu-i lăsăm să ne cumpere cu păpădii!
Fără dar și poate, infrastructura este cheia dezvoltării, iar unii oameni doresc să ascundă nesimțit această cheie cât mai mult.

Într-o plimbare către un anume eveniment, am oprit mașina pe marginea drumului și am luat câteva cadre decente despre ce înseamnă frumusețea Apusenilor și le-am ales acum doar pe cele frumoase. Aleg să văd frumosul acestor zone încă, deși amarul unui drum bombardat e mereu înaintea mașinii. Îmi pare rău că mulți nu se mai încumetă să aleagă aceste zone, alții nu vin că aud din povești despre drumuri și se descurajează. Cât voi putea, vă voi încuraja prin imagini să încercați să descoperiți Apusenii așa cum erau odinioară: frumoși, conservatori, primitori, curați, simpli, liniștitori”, scrie tânărul pe rețeaua de socializare.

[nggallery id=5460]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea