Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Frumoasa Cetate Alba Carolina prezentată într-un album cu imagini de vis

Publicat

în

Un album foto inedit despre Alba Iulia, cu peste 100 de fotografii și text scris în română, engleză și germană, a fost lansat recent de AgeArt.ro la Târgul de Carte și învățătură Gaudeamus. Publicația face parte din colecția „Unique Places of ROMANIA” și poate fi achiziționată la prețul de 20 de lei.

Iată și prezentarea făcută de AgeArt.ro:

În îndelungata sa existență de așezare urbană, Alba Iulia, a cunoscut mai multe vetre de locuire, la alegerea cărora au contribuit factori teritoriali, politici, militari, religioși și economici, determinant fiind însă contextul istoric.

Elit - Gustul Desăvârșit

Istoria medie a orașului, începe cu cetatea dacică de la Piatra Craivei. Vechiul APOULON dacic, era reședința unui trib sau uniuni de triburi, care stăpânea zona centrală a Mureșului și o parte din Munții Apuseni. Apoulon, ajunge unul dintre cele mai mari centre urbane al Daciei, în perioada în care imperiul traco-daco-get din veacul I î.Ch, devenise al doilea mare imperiu din Europa, după imperiul Roman.

Al doilea război daco-roman, care viza aici regiunea bogată și minele de aur și argint, i-a adus distrugerea definitivă. în epoca romană, Apoulon-ul dacic devenit Apulum, cunoaște o mare dezvoltare. Castrul roman a fost construit în scopul cantonării în zona a legiunii XIII Gemina, ce avea rolul de a păzi ținutul aurifer din Munții Apuseni și drumul aurului. Retragerea armatei și a administrației romane din provincia Dacia (271-275 d. Hr.) sub atacurile repetate ale valurilor de migratori, au dus la abandonarea castrului.

La începutul evului mediu, pe măsura organizării politico-administrative a teritoriului cucerit, autoritățile maghiare revitalizează vestigiile antice păstrate în perimetrul fortificației romane, stabilindu-și la adăpostul zidurilor, sediile institutionale.

O etapă importantă în evolutia cetății, începe odată cu domnia principelui Gabriel Bethlen (1613-1629), în timpul căruia au fost ridicate două bastioane din cărămidă:

Bastionul Sașilor și Bastionul Bethlen.

La sfârșitul secolului al XVII-lea, în urma semnării tratatului de la Karlovitz din anul 1699, Transilvania trece sub stăpânire austriacă. Conform tratatului, principele Transilvaniei, Mihail Apaffy, cedează cetatea autorităților austriece. Pentru întărirea stăpânirii habsburgice în

Transilvania și apărarea granițelor imperiului de invaziile turcești, autoritățile habsburgice hotărăsc în anul 1704, să construiască la Alba Iulia, cetatea bastionară de tip Vauban. „Alba Carolina”, cea mai reprezentativă cetate bastionară din țară, este construită la inițiativa împăratului Carol al VI-lea de Habsburg sub supravegherea feldmareșalului austriac de origine franceză Eugeniu de Savoia. Lucrările se efectuează între anii 1715 și 1728, după planurile arhitectului Giovanni Morando Visconti, fortificația fiind realizată după tipul celor de la frontierele Franței.

Construită în stil Vauban, stil promovat de inginerul militar Sebastien Le Prestre de Vauban, mareșal care a servit în armata regelui Ludovic al XIV-lea, cetatea înglobează toate celelalte fortificații preexistente.

Orașul este consemnat în documentele oficiale în diferitele etape ale existenței cetății, atât cu denumirea de Bălgrad, Weissenburg, Gyulafehérvár, Carlsburg, Karolyfehérvár cât și cu acela de Alba Carolina, de unde și numele cetății bastionare.

Odată cu dispariția orașului medieval și a strămutării forțate a populației, autoritățile au fost nevoite să pună bazele unei noi așezări urbane. Cunoscând o dezvoltare lentă, Orașul de Jos, va dobândi trăsături moderne, la începutul secolului al XX-lea, odată cu pierderea importanței militare a zonei fortificate și în contextul evenimentelor care au culminat cu realizarea dezideratului național, la 1 Decembrie 1918, când Adunarea Națională desfășurată în prezența celor 1228 de delegați români din Transilvania, aleși prin vot și a celor cca. 350 de supleanți, au hotărât în unanimitate unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Un moment important în istoria Cetății, se petrece la 15 octombrie 1922, când are loc festivitatea încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca regi ai României Mari.

Există istoria cu faptele și evenimentele ei. Și mai există ceva, … imaginile pe care vi le dăruiesc, încercând să fiu mesagerul a tot ceea ce oamenii reușesc atât de frumos să lucreze în piatră, în lemn și mai ales în ei înșiși”.

Sursa text și foto: artage.ro

[nggallery id=2796]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Moment istoric pentru fotbalul albaiulian: AFC Unirea 1924, preluată de primărie, prin CS Municipal. Consilierii au votat cesionarea

Publicat

în

Moment istoric pentru fotbalul albaiulian: AFC Unirea 1924, preluată de primărie, prin CS Municipal. Consilierii au votat cesionarea

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au votat în ședința extraordinară de marți, 9 august 2022, ca divizionara terță AFC Unirea 1924 Alba Iulia să fie preluată de Primăria municipiului Alba Iulia prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, ce aparține de autoritățile locale și administrează patrimoniul sportiv din municipiu.

CITEȘTE ȘI: Decizie istorică: Unirea Alba Iulia a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia! Un nou început pentru clubul fanion al Albei!

AFC UNIREA 1924 este succesorul în drepturi a echipei de fotbal înființată în anul 1924 sub denumirea Unirea Mihai Viteazul deținând palmaresul tuturor echipelor, indiferent de denumire, care au succedat echipa de fotbal Unirea Mihai Viteazul.

Elit - Gustul Desăvârșit

ASOCIAȚIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924 este de acord cu predarea către CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL UNIREA ALBA IULIA cu titlu gratuit și definitiv, a activității sportive și a locului de participare în competiții, respectiv în Campionatul Național liga 3, începând cu sezonul 2022-2023, a echipei de fotbal AFC UNIREA 1924, precum și a tuturor drepturilor federative sportive aferente.

Potrivit Regulamentului de organizare a activității fotbalistice al Federației Române de Fotbal cluburile de drept privat, participante la campionatele naționale de seniori care au obținut dreptul de participare în competiție prin cesionarea acestuia de la cluburile de drept public, pot cesiona dreptul de participare în competiție cu titlu gratuit și definitiv, exclusiv cluburilor de drept public care au deținut dreptul de participare în competiție, la data cesionării acestuia către cluburile de drept privat respective.

„Așa cum suporterii noștri au remarcat, în ultima perioadă nu am ieșit în on-line deși au avut loc evenimente importante: rezultatele excelente ale echipei de juniori A1, revenirea echipei de seniori în liga a 3-a, reunirea lotului pentru noul sezon competițional.

Toate eforturile oamenilor din club au fost direcționate spre dezideratul cel mai important al acestui an: preluarea echipei de către Primăria Municipiului Alba Iulia. Întreaga suflare uniristă va fi mâine cu ochii și cu urechile pe dezbaterile Consiliului Local care va decide în ședință extraordinară soarta echipei noastre în pragul împlinirii unui secol de existență. Așteptăm cu sufletul la gură decizia care poate aduce Unirea Alba Iulia acolo unde îi e locul: printre echipele de mare tradiție ale României!”, au scris reprezentanții AFC Unirea 1924 pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| PERFORMANȚĂ pe bandă rulantă pentru elevii militari din Alba: Şase absolvenţi, şefi de promoţie în academiile militare!

Publicat

în

PERFORMANȚĂ pe bandă rulantă pentru elevii militari din Alba: Şase absolvenţi, şefi de promoţie în academiile militare!

Absolvirea academiilor militare de către absolvenţii colegiului reprezintă nu doar un moment de bucurie ci şi de mândrie pentru toţi cei implicaţi în procesul complex de pregătire şi îndrumare a acestora pe perioada studiilor liceale.

Succesul înregistrat de absolvenţii colegiului, atât în instituţiile de învățământ superior militar, cât şi mai departe în cariera militară, sunt o dovadă a bunei pregătiri primite în anii de liceu. Absolvenţii noştri dau dovadă de perseverență, determinare și ambiție, calităţi care îi clasează an de an printre cei mai buni din promoţie, fiind în acelaşi timp şi sursă de inspiraţie pentru generaţiile viitoare de a realiza lucruri mărețe. După o astfel de provocare, urmează alta și mai mare: primii paşi spre cariera militară, odată cu obţinerea primului grad de ofiţer.

Şase absolvenţi ai Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, promoţiile 2019, 2018 şi 2017 s–au remarcat la absolvirea academiilor militare prin obţinerea de rezultate deosebite, fiind declaraţi şefi de promoţie la specializările în care s–au pregătit, iar doi dintre ei au fost desemnaţi şefi de promoţie pe academiile absolvite, obținând cea mai mare medie de absolvire a studiilor.

Elit - Gustul Desăvârșit
  • Sublocotenent Bogdan Cătană–Bota (promoţia 2019) – şeful promoţiei 2022 a Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi a specializării Finanţe – Contabilitate, (foto 1);
  • Aspirant inginer Ana – Cristina Geică (promoţia 2018) – şeful promoţiei 2022 a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa şi a programului de studii „Navigaţie, hidrografie şi echipamente navale”, (foto 2);
  • Sublocotenent Alexandru Lazăr (promoţia 2019) – șef promoție la specializarea Controlor trafic aerian – Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, (foto 3);
  • Sublocotenent Carla Holom (promoţia 2019) – şef promoţie la specializarea Intendenţă – Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, (foto 4);
  • Sublocotenent inginer Alexandru Mătuşa (promoţia 2018) –şef promoţie la programul de studii Echipamente şi sisteme electronice militare – Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București, (foto 5);
  • Sublocotenent inginer Denisa – Georgiana Şipoş (promoţia 2017) – şef promoţie la programul de studii Topogeodezie și automatizarea asigurării topogeodezice – Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București, (foto 6).

Felicitări, suntem mândri de voi!

Rezultatele obţinute ne onorează şi ne dau speranţe că tot ceea ce sădim în mintea şi sufletele atâtor generaţii, nu doar încolţeşte ci şi rodeşte frumos!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Ședință extraordinară CL Alba Iulia: Se discută preluarea echipei de fotbal AFC Unirea 1924

Publicat

în

Ședință extraordinară CL Alba Iulia: Se discută preluarea echipei de fotbal AFC Unirea 1924

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia se întâlnesc astăzi, 9 august, în cadrul unei ședinte extraordinare, al cărei scop este preluarea echipei de fotbal AFC Unirea 1924 de către CSM Unirea Alba Iulia.

Preluarea va fi gratuită și cu titlu definitiv, așa cum arată și proiectul de hotărâre pus la dispoziție de către Primăria Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inițiatorul acestui proiect este primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare