Ziarul Unirea

FOTO: Frumoasa Cetate Alba Carolina prezentată într-un album cu imagini de vis

Un album foto inedit despre Alba Iulia, cu peste 100 de fotografii și text scris în română, engleză și germană, a fost lansat recent de AgeArt.ro la Târgul de Carte și învățătură Gaudeamus. Publicația face parte din colecția „Unique Places of ROMANIA” și poate fi achiziționată la prețul de 20 de lei.

Iată și prezentarea făcută de AgeArt.ro:

ELIT

În îndelungata sa existență de așezare urbană, Alba Iulia, a cunoscut mai multe vetre de locuire, la alegerea cărora au contribuit factori teritoriali, politici, militari, religioși și economici, determinant fiind însă contextul istoric.

Istoria medie a orașului, începe cu cetatea dacică de la Piatra Craivei. Vechiul APOULON dacic, era reședința unui trib sau uniuni de triburi, care stăpânea zona centrală a Mureșului și o parte din Munții Apuseni. Apoulon, ajunge unul dintre cele mai mari centre urbane al Daciei, în perioada în care imperiul traco-daco-get din veacul I î.Ch, devenise al doilea mare imperiu din Europa, după imperiul Roman.

Al doilea război daco-roman, care viza aici regiunea bogată și minele de aur și argint, i-a adus distrugerea definitivă. în epoca romană, Apoulon-ul dacic devenit Apulum, cunoaște o mare dezvoltare. Castrul roman a fost construit în scopul cantonării în zona a legiunii XIII Gemina, ce avea rolul de a păzi ținutul aurifer din Munții Apuseni și drumul aurului. Retragerea armatei și a administrației romane din provincia Dacia (271-275 d. Hr.) sub atacurile repetate ale valurilor de migratori, au dus la abandonarea castrului.

ADEZIUNE PLUS ALBA

La începutul evului mediu, pe măsura organizării politico-administrative a teritoriului cucerit, autoritățile maghiare revitalizează vestigiile antice păstrate în perimetrul fortificației romane, stabilindu-și la adăpostul zidurilor, sediile institutionale.

O etapă importantă în evolutia cetății, începe odată cu domnia principelui Gabriel Bethlen (1613-1629), în timpul căruia au fost ridicate două bastioane din cărămidă:

Bastionul Sașilor și Bastionul Bethlen.

La sfârșitul secolului al XVII-lea, în urma semnării tratatului de la Karlovitz din anul 1699, Transilvania trece sub stăpânire austriacă. Conform tratatului, principele Transilvaniei, Mihail Apaffy, cedează cetatea autorităților austriece. Pentru întărirea stăpânirii habsburgice în

Transilvania și apărarea granițelor imperiului de invaziile turcești, autoritățile habsburgice hotărăsc în anul 1704, să construiască la Alba Iulia, cetatea bastionară de tip Vauban. „Alba Carolina”, cea mai reprezentativă cetate bastionară din țară, este construită la inițiativa împăratului Carol al VI-lea de Habsburg sub supravegherea feldmareșalului austriac de origine franceză Eugeniu de Savoia. Lucrările se efectuează între anii 1715 și 1728, după planurile arhitectului Giovanni Morando Visconti, fortificația fiind realizată după tipul celor de la frontierele Franței.

Construită în stil Vauban, stil promovat de inginerul militar Sebastien Le Prestre de Vauban, mareșal care a servit în armata regelui Ludovic al XIV-lea, cetatea înglobează toate celelalte fortificații preexistente.

Orașul este consemnat în documentele oficiale în diferitele etape ale existenței cetății, atât cu denumirea de Bălgrad, Weissenburg, Gyulafehérvár, Carlsburg, Karolyfehérvár cât și cu acela de Alba Carolina, de unde și numele cetății bastionare.

Odată cu dispariția orașului medieval și a strămutării forțate a populației, autoritățile au fost nevoite să pună bazele unei noi așezări urbane. Cunoscând o dezvoltare lentă, Orașul de Jos, va dobândi trăsături moderne, la începutul secolului al XX-lea, odată cu pierderea importanței militare a zonei fortificate și în contextul evenimentelor care au culminat cu realizarea dezideratului național, la 1 Decembrie 1918, când Adunarea Națională desfășurată în prezența celor 1228 de delegați români din Transilvania, aleși prin vot și a celor cca. 350 de supleanți, au hotărât în unanimitate unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Un moment important în istoria Cetății, se petrece la 15 octombrie 1922, când are loc festivitatea încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca regi ai României Mari.

Există istoria cu faptele și evenimentele ei. Și mai există ceva, … imaginile pe care vi le dăruiesc, încercând să fiu mesagerul a tot ceea ce oamenii reușesc atât de frumos să lucreze în piatră, în lemn și mai ales în ei înșiși”.

Sursa text și foto: artage.ro

[Gallery not found]

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| Alexandru Paștiu, SUSPECTUL de CRIMĂ din Răhău, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus, la data de 19.04.2021, punerea în mișcare a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

Observator 17 decembrie 2014 at 23:45

Betoane cat vezi cu ochii. Sa ne traiasca Principele Hava, Groful Szabou si banii lor multi din conturi. Salutari DNA.

Comentariile sunt oprite